Početna  /  Tekstilno preduzeće “Nikola Tesla” promijenilo naziv u “Biteks”
bileća Hercegovina

Tekstilno preduzeće “Nikola Tesla” promijenilo naziv u “Biteks”

BILEĆA, BANJALUKA – Javno preduzeće „Nikola Tesla“ promijenilo je naziv i ubuduće će raditi pod nazivom „Biteks“ Bileća.

"Nikola Tesla" u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)
“Nikola Tesla” u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)

Ovo je za poslovni portal Capital.ba potvrdila vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Persa Klimenta.

Klimenta je istakla da je Vlada RS, na njen prijedlog dala saglasnost na promjenu imena ovog preduzeća. Osnovni razlog promjene naziva preduzeća, kako tvrdi Klimenta, je formalne prirode.

„Smatram da naziv „Nikola Tesla“ ne treba da nose preduzeća koja se bave tekstilom, nego elektronikom. Ništa se drugo nije promijenilo, samo naziv i sjedište. Svaki dan očekujemo rješenje suda kojim će naziv preduzeća i zvanično biti promijenjen“, rekla je Klimenta.

Dodala je da je Vlada RS odluku o promjeni naziva preduzeća donijela na sjednici održanoj krajem februara.

Inače, u ovom preduzeću polovinom marta je zaustavljena proizvodnja zbog toga što radnicima nisu isplaćene sada već dvije i po plate. Pored toga, preduzeću je blokiran i račun.

Firma je došla u probleme nakon što je 23. marta pokrenut stečaj nad jednom od firmi koja se nalazi u okviru kompanije u kojoj je i „Štajman“, koja je njihov jedini kupac.

„Preduzeće sa kojim smo mi potpisali ugovor nije otišlo u stečaj, ali oni vjerovatno na nivou akcionarskog društva imaju izjavu o solidarnoj odgovornosti i sva su preduzeća sad pod lupom, provjerava se ko može dalje sa nastavi sa radom i kolike su obaveze preduzeča koje je otišlo u stečaj. Može se desiti da sva druga preduzeća nastave sa radom, ako obaveze ne budu iznad vrijednosti njihovog kapitala“, kazala je Klimenta i dodala da radnice, njih 140 koliko ih je zaposleno, traže isplatu jedne plate kako bi nastavile da rade.

Investiciono-razvojna banka RS odobrila je početkom ove godine preduzeću „Nikola Tesla“ kredit od 250.000 KM kojim su izmirene njihove poreske obaveze.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Neki dan pisalo kako je podmetnuta bomba u opstinu Bileca…….izgleda da se drugacije problem nece rijesiti niti ce plate biti isplacene.

0 Shares
0 Shares
Copy link