Početna  /  Susret pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi
Svijet

Susret pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi

Papa Franjo na putu u šestodnevni posjet Meksiku zaustavit će se na Kubi kako bi se sastao s ruskim patrijarhom Kirilom, koji je već stigao u Havanu. 

Patrijarh Kiril u Havanu je stigao u četvrtak, na aerodromu ga je dočekao kubanski predsjednik Raul Castro [Foto: Reuters]
Patrijarh Kiril u Havanu je stigao u četvrtak, na aerodromu ga je dočekao kubanski predsjednik Raul Castro [Foto: Reuters]
Bit će to u pravom smislu riječi povijesni sastanak jer se poglavari Katoličke crkve i ruski patrijarsi nisu sastali od crkvenog raskola 1054. godine.

“Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku”, rekao je prošli tjedan drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

Sastanak ima dva velika cilja: mir u svijetu i ekumenizam. Franjo i Kiril će nakon sastanka potpisati povijesnu zajedničku izjavu, navodno na šest stranica, prenosi Hina.

“Ovaj sastanak će biti prvi u povijesti i važan korak naprijed u odnosu svih crkava”, navedeno je u ranijem zajedničkom priopćenju Svete stolice i Moskovske patrijaršije.

Razilaženja nisu otklonjena

Razilaženja dvije crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion.

“Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i središnjoj Africi i u nekim drugim regijama, gdje ekstremisti provode genocid nad kršćanima, zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bližu suradnju između kršćanskih crkava”, kazao je Ilarion.

Dvojica crkvenih poglavara ne sastaju se u Europi jer se Kiril tome protivio.

“Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima”, ranije je razlog tomu naveo Ilarion.

Izvor: AGENCIJE

0 Shares
0 Shares
Copy link