Početna  /  Suđenje za ratni zločin Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću: Odbrana iznosi dokaze
Hercegovina Trebinje

Suđenje za ratni zločin Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću: Odbrana iznosi dokaze

TREBINjE – Iskazom svjedoka optužbe, vještaka doktora Mihajla Kuliša iz Podgorice, završeno je izvođenje dokaza optužbe na suđenju Jugoslavu Tabakoviću za ratni zločin počinjen u Trebinju.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Pred Okružnim sudom u Trebinju počelo je i iznošenje dokaza odbrane, a svjedočili su Dragan Radanović, Slobodan Jeftović, te Bogdan Paranos.

Svjedok Kuliš se podsjetio obdukcije koju je radio nad tijelom ubijenog Miralema Dizdarevića u julu 1992. godine, kazavši da je Miralem imao mnogo povreda, te da ne može da precizira koja povreda je bila smrtonosna.

On je pojasnio da su povrede nastajale brzo, jedna za drugom, ali nije siguran kojim su predmetom nanesene, niti koliko ih je osoba moglo napraviti.

“Bilo je mnogo povreda, između ostalog, stradali je imao prelom nosne kosti, višestruki prelom grudne kosti, polomljena rebra, rascjep jetre, bubrega i pluća, unutrašnje krvarenje, naduvena crijeva, želudac i slično. Sve sam detaljno opisao u obdukcijskom nalazu. Povrede su nastale od vrlo snažne sile, može biti noga, drvo, šipka”, kazao je Kuliš.

Na pitanje odbrane da li je bilo pritisaka prilikom vršenja obdukcije, svjedok je rekao da nije.

Svjedok odbrane, penzionisani policajac iz Trebinja Dragan Radanović, kazao je da je lično poznavao ubijenog Miralema Dizdarevića, da je Dizdarević bio rado viđen u društvu, te da je bio šokiran saznanjem o njegovom stradanju.

Radanović je kazao kako se sjeća trenutka kada je optuženi Jugoslav Tabaković sa Daliborom Đurovićem i Nikolom Ćeranićem doveo Miralema Dizdarevića u stanicu koja se nalazila u Đačkom domu.

On tvrdi da je Dizdarević saslušavan dvadesetak minuta, nakon čega je on (Radanović op.a) lično sačinio izvještaj. S druge strane, tužilac tvrdi da zvaničnog izvještaja o saslušanju nema, iako Radanović tvrdi da je predat u policijsku stanicu.

“Mi smo bili stacionirani kao rezervni sastav u Đačkom domu. Komandir jedinice je bio Momčilo Vidačić zvani Burina. Sjećam se da je Miralem saslušavan dvadesetak minuta, a nakon toga bila je uzbuna i mi smo morali izaći na teren u Bobane. Burina je naredio da Miralema vrate kući službenim vozilom, ali je on to odbio, rekavši da ima nekog posla da završi i da će ići pješke. Otišao je u pravcu pošte. Mi smo otišli na teren i sa nama su išli i Jugoslav Tabaković, Dalibor Đurović i Nikola Ćeranić”, rekao je Radanović.

Posvjedočio je da su za smrt Miralema Dizdarevića saznali tek sutradan, po povratku sa terena.

Na pitanje odbrane da li je za privođenje trebao zvanični dopis, Radanović je rekao da nije nužno, kao ni da mu nije poznat razlog zbog koga je Dizdarević privođen.

Jugoslav Tabaković se tereti da je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Svjedok odbrane, takođe policajac u penziji Slobodan Jeftović, kazao je da nije lično poznavao Miralema Dizdarevića, ali da je čuo za trgovca Mira.

On je, kako je kazao, takođe bio pred Đačkim domom kada je Dizdarević doveden na ispitivanje, nakon čega je sa kolegama otišao na teren u Bobane.

“Vido sam da Tabaković, Ćeranić i Đurović dovode tog čovjeka. Pitao sam Belog ko je ovo, rekli su mi da je to Dizdarević. To lice se kratko zadržalo. Nas je Radenko Parežanin uzbunio da idemo na teren. Bio je pun autobus i sa nama su išli Tabaković, Đurović i Ćeranić”, posvjedočio je Jeftović.

Tužiteljka je prigovorila na validnost izjave svjedoka, jer se u MUP-u kao policajac vodio tek od decembra 1992. godine, napomenuvši da je u julu 1992. godine bio civil.

Penzionisani policajac Bogdan Paranos kazao je da nije lično poznavao Miralema Dizdarevića, ali da ga je znao izviđenja kao Mira.  Kaže da ga je vidio onda kada su ga doveli Tabaković, Ćeranić i Đurović.

Na pitanje optužbe da li je policajac mogao bez dopisa da privede nekoga, on je rekao da je mogao u nekim slučajevima, te naglasio da je za privođene policija pravila evidenciju.

Nastavak suđenja pred trebinjskim Okružnim sudom zakazan je za sutra, 16. novembra.

Nikolija Bjelica

5 Shares
5 Shares
Copy link