Četvrtak, 23.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Bileća: „Štajman“ u stečaju, radnice „Nikole Tesle“ na čekanju

  Podijeli:

  BILEĆA – Zbog neisplaćenih plata,  bilećki pogon Tekstilnog preduzeća „Nikola Tesla“ ne radi već petnaest dana, a kupac njemačka firma „Štajman“ još nije uplatila zaostalih 220 hiljada maraka, koliko im duguje.

  Foto: Moja Hercegovina
  Foto: Moja Hercegovina

  Direktorka „Nikole Tesle“ Persa Klimenta nakon današnjeg sastanka sa radnicima kazala je novinarima da ima saznanja da je u „Štajmanu“ pokrenut stečaj, ali da preduzeće sa kojima oni sarađuju, a koje djeluje u okviru „Štajmana“ još uvijek posluje, te da ono nije pod stečajem.

  Kako će se sve završiti i hoće li dešavanja u „Štajmanu“ biti od presudnog uticaja na dalje poslovanje „Nikole Tesle“ Klimenta nije mogla da precizira.

  Dakle, firma sa kojom mi imamo ugovor nije insolventna, nije u stečaju. Međutim, jedna u nizu tih firmi je trenutno u stečaju, kolike su njene obaveze i hoće li to imati uticaja na druge firme u okviru holdinga, ja zaista ne znam, ali ne znaju ni oni, još uvijek. Obavještavaće me o daljim događajima, ali ja se i dalje nadam da će se to sve završiti i zaustaviti na tom jednom preduzeću. Pratimo dešavanja. Sva tekstilna preduzeća u jugoistočnoj Evropi koja rade za njih u ovom trenutku nemaju naplata”, kazala je Klimenta.

  Persa Klimenta, direktorka Tekstilnog preduzeća "Nikola Tesla" (Foto: Moja Hercegovina)
  Persa Klimenta, direktorka Tekstilnog preduzeća “Nikola Tesla” (Foto: Moja Hercegovina)

  Ona smatra da je još preuranjeno pominjati stečaj u “Nikoli Tesli” i vjeruje da se neko rješenje ipak može naći, kako bi radnice ponovo sjele za mašine. Pomoć je, kaže Klimenta, već zatražila od Vlade Republike Srpske, a pominju se navodno interesi i nekih drugih preduzeća koja su zainteresovana da sarađuju sa “Nikolom Teslom”.

  “Išli smo sa zahtjevom prema Vladi da nam se odobri jedna kratkotrajna pozajmica do naplate naših potraživanja, kako  bi radnici ponovo sjeli za mašine, jer nam je nalog ostao nezavršen. Radnici imaju taj svoj minimum zahtjeva da im se isplati ta jedna plata, da bi dalje nastavili sa proizvodnjom. Ja očekujem da će se i u Njemačkoj nešto riješiti i nadam se prilivu naplate od njih. Mi ćemo se truditi da se očuvaju radna mjesta pa i po cijenu da iznajmimo prostor nekoj drugoj firmi, s obzirom na to da već imamo neke opcije. Ja ću gledati da zaštitim svakog radnika i svako radno mjesto ponaosob”, obećala je Klimenta.

  Na današnji sastanak su došle radnice iz Bileće i Trebinja. Nisu željele da govore za medije, a u neformalnim razgovorima mogao se čuti komentar – mrka kapa.

  Naredni sastanak rukovodstva ovog teksltilnog preduzeća sa radnicama zakazan je za sedam dana, u utorak, kada bi trebalo da bude poznato više detalja.

  Nikolija Bjelica

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI