Početna  /  SPS podnio žalbe CIK-u, zahtijeva se ponovno brojanje glasova u Trebinju!
Izdvajamo Trebinje

SPS podnio žalbe CIK-u, zahtijeva se ponovno brojanje glasova u Trebinju!

Gradski odbor Socijalističke partije Srpske u Trebinju podnio je žalbe na regularnost Centralnoj izbornoj komisiji. Ova politička partija je prvi put izašla na izbore a širom Republike Srpske postignut je dobar rezultat. Ipak, u Trebinju nije pređen cenzus, a Dejan Bošnjak, nosilac liste ove partije, u razgovoru sa članovima partije te posmatračima i biračkim odborima, kao i sa pravnim timom, odlučio je da uloži žalbe Centralnoj izbornoj komisiji. Bošnjak navodi da su u pitanju prekršaji sprječavanja posmatrača da imaju uvid u brojanje glasova, a sumnja se i na prekrajanje građanske volje, kao i na ”bugarski vozić”. Zbog svega navedenog, Socijalistička partija Trebinje traži ponovno brojanje glasova i da listići budu pod policijskom zaštitom.

Dejan Bošnjak, nosilac liste SPS u Trebinju je već po pristizanju prvih rezultata poručio da prihvata izborne rezultate i da svoju političku ali i društvenu aktivnost nastavljaju kroz niz zacrtanih platformi, a umjesto iz skupštinskih klupa, mogu djelovati i sa klupe u parku. Međutim, pojavom niza sumnji na regularnost izbora, Bošnjak je, kako kaže, zbog ličnog i moralnog imperativa, a sa ciljem zaštite demokratije i osnovnih ljudskih i moralnih vrijednosti odlučio da sam svojim timom saradnika podnese žalbe CIK-u.

”Vrijeme je da neko kaže NE PRISTAJEM! na te anomalije u našem izbornom procesu. A ne da se prećutno ide od izbornog procesa do sljedećeg i na stranačkim ‘pijankama’ prepričava kako smo ‘oderali’ ove ili one. Spreman sam da snosim bilo kakvu odgovornost. I pred zakonom, i pred kandidatima sa naše liste i pred glasačima koji su nam dali povjerenje. Možda najviše zbog svoje iskrenosti i naivnosti koja je vodila u lične propuste prilikom obuke naših posmatrača. Ali to ne može niti smije izuzeti nikog od lične odgovornosti za učešće u bilo kakvom organizovanju ili učestvovanju u izbornim neregularnostima, ako se i kada iste dokažu.” – navodi Bošnjak u svom obrazloženju odluke da se obrate CIK-u.

On dodaje da su se prve sumnje u regularnost izbora pojavile još u izbornoj noći, iza ponoći, po pristizanju prijava posmatrača i članova biračkog odbora.

”U izbornoj noći, tj. iza ponoći, u nedelju veče na ponedeljak ujutro, shvatio sam da nešto nije u redu kada su poćele pristizati prijave naših posmatrača o mogućim neregularnostima na biračkim mjestima i kada se nisu poklapali brojevi rezultata glasanja koje su naši posmatrači javljali tokom brojanja sa konačnim brojevima glasova za SPS u potpisanim zapisnicima sa biračkih mjesta. Takođe, tada sam shvatio da smo napravili veliki propust prilikom obuke naših posmatrača jer su nespremno i neblagovremeno reagovali na uočene nepravilnosti. Naivno sam računao da bi sve eventualne neregularnosti trebale biti uočene i prijavljene i od drugih posmatrača, kojih je bilo preko 900.”

Bošnjak je istu noć kontaktirao Gradsku izbornu komisiju i prenio zabrinutost zbog mogućih neregularnosti, a kako posmatrači i članovi biračkog odbora SPS-a iste nisu djelovali blagovremeno, savjetovano mu je da sve dokumentuje i uloži pismeni prigovor.

Za početak, uložili smo 2 prigovora GIK-u. O svemu smo obavijestili naš pravni tim u Banjaluci i zatražili da SPS uloži žalbu CIK-u i traži ponovno brojanje na svim biračkim mjestima u gradu. Takođe, provjeravamo informacije o mogućem organizovanom učešću u izbornim malverzacijama više lica sa udruženom namjerom da se glasovi SPS-a i još jednog političkog subjekta prilikom brojanja prebace drugim političkim subjektima. Trenutno radimo na dokumentovanju istih i sve dokaze koje prikupimo žemo priložiti i CIK-u i Tužilaštvu i izaći u javnost sa istim.

Iz SPS-a poručuju da će u odbrani demokratije ići do kraja.

”Unaprijed se izvinjavam svim građanima Trebinja zbog mogućnosti da se izborni proces u našem gradu, umjesto praznika demokratije, pretvori u noćnu moru za mnoge. Ličnog sam stava da je bolje proći kroz ovaj mučni period sada kako bi se odbranila i demokratija i vladavina prava i osnovne ljudske i moralne vrijednosti. Zbog toga sam i ušao u politiku. I, idemo do kraja!!!! Jer, kakav nam je život i kakva je budućnost naše djece u ovom gradu bez tih osnovnih, ljudskih i moralnih vrijednosti?” – navodi Bošnjak.

Dejan Bošnjak je za naš magazin kratko prokomentarisao žalbu i razlog iste poručivši da su oni legalisti i da se bore za pravnu državu.
”Mi se ne borimo za mandat, i da ga dobijemo ponovnim brojanjem, mi bi ga vratili. Mi se, kao legalisti, borimo za pravo i vjerujemo u institucije.” – rekao je Bošnjak.
Ono što je navedeno u žalbama CIK-u je osnovana sumnja da se u izbornom procesu dogodio ”bugarski voz”, da su određeni politički subjekti svojim dolaskom na biračka mjesta vršila pritisak, kako na birače, tako i na članove biračkih odbora, da se posmatračima SPS-a onemogućilo prisustvo brojanju listića te da su se glasovi SPS-a pripisivali drugoj partiji. Zbog svega navedenog od Centralne izborne komisije traži se da reaguju po hitnom postupku i, ukoliko se tvrdnje SPS-a dokažu, bude organizovano ponovno brojanje glasova u svih 46 biračkih mjesta i da policija zaštiti vreće sa listićima.
Ukoliko se dokaže da je izborni proces u Trebinju bio u tolikoj mjeri ugrožen postoji mogućnost poništenja izbora i ponovno glasanje.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap