Početna  /  Šetnjom Besmrtnog puka završeno obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom (FOTO)
Izdvajamo Trebinje

Šetnjom Besmrtnog puka završeno obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom (FOTO)

U Trebinju je danas, u organizacija SUBNOR-a, proslavljen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom. Proslava je počela jutros u 10 časova, polaganjem cvijeća na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, a nastavljena je u 18 časova kada je Besmrtni puk obišao spomenike palim borcima u Velikom rwtu (Prvi svjetski rat) i u odbrambeno – otadžbinskom ratu, a šetnja je završena takođe u Gradskom parku, kod spomenika borcima palim u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Prisutnima su se obratili Andrej Morozov, ispred ambasade Ruske Federacije, Rajko Ćapin, predsjednik SUBNOR-a Trebinje i predsjednik Socijalističke partije Trebinje, Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koji je prisutne pozdravio ispred Gradske uprave Trebinje i Milana Babić, profesorica srpskog jezika i književnosti. Ovaj dan su obilježili i borci Trebinjske brigade, a šetnji besmrtnog puka prisustvovali su i članovi moto društva ”Noćni vukovi”. Iako je u pozivu na ovaj događaj istaknuto obavještenje da se ne ističu zastave i bilo kakva ikonografija, obilježja ipak nisu izostala.

”Uvažene dame i gospodo, dragi prijatelji! Deveti maj je naš zajednički praznik kojim se obilježava dan velike pobjede u istoriji čovječanstva – Dan pobjede nad fašizmom. Dan kada je svijet bio oslobođen od najvećeg zla. Danas dajem priznanje onima koji su platili svojim životom slom neprijatelja. Ne smijemo zaboraviti one čiji je životni put prekinut Drugim svjetskim ratom. Dužni smo da prenesemo svima istinu šta se tada desilo i zašto ne dopuštamo obnavljanje nacizma u bilo kojem obliku. Sretan deveti maj, sretan dan pobjede! Hvala vam!” – rekao je nakon šetnje Besmrtnog puka okupljenim kod spomenika borcima palim u borbi protiv fašizma Andrej Morozov, savjetnik u ambasadi Ruske Federacije.

”Sa ovog mjesta danas, kao i sa svih ovakvih mjesta koja su mjesta opomene, kao i u svakoj drugoj prilici i momentu moramo oštro i nedvosmisleno reagovati i na najmanji pokušaj pojave klice šovinizma i fašizma koji želi razviti svoj korijen stvarajući i produbljujući mržnju među ljudima ne dozvoljavajući miran i prosperitetan život ljudima, prije svih mladim, koji žele da afirmišu svoje potencijale, grade svoju zemlju i stvaraju uslove za opstanak i egzistiranje u njoj. Drugarice i drugovi, dame i gospodo, dragi prijatelji, u ime svega onog tragičnog i lijepog što se dešavalo u proteklom vremenu i onog što treba da se desi, kao i onog što trebamo obezbijediti generacijama mladih koji su tu i koji će doći, šaljemo svevremensku, univerzalnu i nadahnjujuću poruku – antifašizam i borba za pravedniji i humaniji svijet nemaju alternativu. Smrt fašizmu!” – rekao je, između ostalog, Rajko Ćapin, predsjednik SUBNOR-a Trebinje, u svom obraćanju.

U ime Gradske uprave Trebinje obratio se Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

”Poštovani organizatori, predstavnici ruske Ambasade, poštovani sugrađani, obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom jeste prije svega sjećanje na ogromne ljudske žrtve, kako borce heroje tako i sve nevine žrtve fašističkog terora, ali i svojevrsna opomena da moramo da budemo oprezni i svjesni da se na svakom koraku kriju nove opasnosti i izazovi koji vrijebaju da naruše mir i stabilnost u cijelom svijetu. Upravo zbog toga je izuzetno važno da se svake godine okupljamo na ovaj datum sa ciljem da ovaj datum ne bude samo puko sjećanje već svi treba da se potrudimo da svakodnevno promovišemo i zagovaramo mir, toleranciju i razumijevanje. Potrebno je da nove generacije upoznajemo sa nepobitnim istorijskim činjenicama i upućujemo ih ka jedinom istinskom cilju, a to je borba z aočuvanje mira jer mir i sloboda nemaju alternativu. Moramo da pošaljemo snažnu poruku da jedino kontinuitet mira može doprinijeti napretku, rastu i razvoju, a sve nasuprot toga može probuditi opasne duhove prošlosti i postati prijetnja za rađanje nove klice zla koja bi mogla uzrokovati nesagledive posljedice za cijelo čovječanstvo. Na ovim prostorima vodile su se grčevite borbe za odbranu Evrope odnosno za one evropske vrijednosti za koje se zalažemo, a koje su oduvijek bile dio nas. Deveti maj se obilježava i kao Dan Evrope i upravo moderna Evropa treba da podrazumijeva ravnopravan položaj i podršku evropskih institucija ne samo za države članice EU, nego i za zemlje koje u ovom momentu nisu članice Evropske unije, ali koje su u specifičnim okolnostima i koje se bore za ekonomski napredak, za očuvanje i razvoj zajedničkih načela i vrijednosti a to su sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava, unapređenje mira i stabilnosti. Neophodno je da se u ovim izuzetno izazovnim vremenima međusobno uvažavamo dok uz zajedničku saradnju čuvamo mir, težimo rastu i razvoju. Neka kultura sjećanja bude temelj za bolju budućnost i opomena da nam se više nikada ne dogode greške i nemili događaji iz prošlosti. Neka je vječna slava i hvala svima onima koji su svoje živote dali za slobodu, mir i dostojanstvo.” – rekao je Bošković.

Prisutnim se, ispred Besmrtnog puka i memorijala obratila Milana Babić, profesorica srpskog jezika i književnosti.

”Sedamdeset sedam godina mi se borimo između nekoliko kretanja, između ostalog i sa omalovažavanjem i negiranjem pobjede nad zlom naci-fašizma, a mi nastavnici i profesori osjećamo svu dramatiku trenutka jasno i duboko. Hvala gospodu, danas aktivno radimo sa đacima na kulturi pamćenja, na svijesti da je najčasnija služba, služba otadžbini i Bogu, a naša dužnost i priziv, kao što je bila i našim slavnim precima, borba protiv zla fašizma i nacizma i borba protiv zla u Velikom ratu, odnosno Prvom svjetskom ratu, mora biti osnova za savremeni srpski nacionalni identitet uz uvažavanje svih onih koji su sa nama stali na svijetlu stranu istorije, a pogotovo uvažavanje bratskog ruskog naroda koji je na oltar slobode prinio 27 miliona žrtava, od toga su 14 miliona civili. Nečovještvo kojem je bio izložen srpski narod u Srbiji je bez primjera u istoriji – za jednog ubijenog Nijemca 100 Srba! Naša Desanka Maksimović nije to mogla drugačije da izrazi nego kroz formu bajke – Krvava bajka. Nalazimo se na nekoj prekretnici – ili ćemo stati na svijetlu stranu istorije, kao što smo uvijek do sada, ili ćemo izgubiti temelj na kojem stoji cjelokupna naša državnost s ove i sa one strane Drine.” – rekla je, između ostalog, Milana Babić, nakon čega je pročitala tekst Milice Maketan, njenje učenice, koja je povodom današnjeg dana trebala da ga pročita, ali je bila spriječena iz zdravstvenih razloga.

Jutros u 10 časova na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma položeno je cvijeće, a prisutnim su se obratili Rajko Ćapin, ispred SUBNOR-a Trebinje i Dražen Bošković. Ćapin je tom prilikom izrazio nezadovoljstvo što obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom ne prisustvuje više mladih.

Pogledajte galeriju fotografija sa današnjeg obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom:

 

Igor Svrdlin

 

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap