Početna  /  Revizori utvrdili da je Kusturica nezakonito dobio 350.000 KM od RS
Republika Srpska

Revizori utvrdili da je Kusturica nezakonito dobio 350.000 KM od RS

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, po zaključku Vlade RS prošle godine je dodijelilo 350.000 maraka preduzeću “Andrićgrad” iz Višegrada, mimo svih pravila i zakonskih procedura, pokazuje nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, prenosi portal CAPITAL.

Većinski vlasnik “Andrićgrada” je Emir Kusturica, proslavljeni režiser i prijatelj Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, a koji ga je nakon izbora imenovao kao savjetnika u svom kabinetu.

Vlada je “intervenisala” kod Javnog konkursa za finansiranje projekata u oblasti turizma i ugostiteljstva na način da je resorno ministarstvo obavezala da mimo procedure izbora najboljih projekata Kusurici dodjeli grant od 350.000 maraka.

Preduzeće “Andrićgrad” nije ni moglo konkurisati s obzirom da je jedan od uslova za prijavu bio dokaz iz Poreske uprave o izmirenim dugovanjima koji Kusturica nije mogao dobiti jer Srpskoj duguje oko 175.000 maraka.

Na grubo miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorskom izvještaju Ministarstva i trgovine RS za prošlu godinu.

Kako su naveli, ministarstvo je sredstva “Andrićgradu” dodjelilo po zaključku Vlade RS što nije u skladu sa članom 5. Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Navedenim članom je, pored ostalog propisano da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma vrši nakon provedene procedure izbora najboljih projekata, što nije učinjeno.

Preporučuje se ministru da obezbijedi da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma vrši u skladu sa članom 5. Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma”, navode revizori u izvještaju.

Iako nema namjeru da plati porez, vlast u Srpskoj godinama bezrezervno pomaže Kusturičin projekat “Andrićgrad” u koji je investirala na desetine milione maraka.

Portal CAPITAL je početkom marta pisao kako je Vlada RS donijela odluku o ulaganju 2,5 miliona KM u ovaj kompleks, te da će njen ulog će biti pretvoren u dopunski kapital preduzeća.

Prema dosadašnjim podacima, Vlada Srpske je od 2011. godine u ovaj projekat na razne načine upumpala oko 13 miliona maraka.

Paralelno uz pomoć “Andrićgradu”, Kusturici se kroz “Andrićev Institut” dijele stotine hiljada maraka iz budžeta.

Nakon što je Kusturica u 2019. godini dobio više novca nego sve ustanove kulture u RS zajedno, ove godine mu je obezbjeđeno 650.000 maraka.

Izvor: Capital

143 Shares
143 Shares
143 Shares
Copy link