Početna  /  Prikazivanjem fotografija sa mjesta zločina nastavljeno suđenje Nemanji Iliću
Hercegovina

Prikazivanjem fotografija sa mjesta zločina nastavljeno suđenje Nemanji Iliću

TREBINJE – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (32), koji se tereti da je u noći između 13. i 14. jula hicem iz pištolja ubio sugrađanina Marka Bajovića (29), a njegovog brata Miloša Bajovića (31) teško ranio sa nekoliko hitaca, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu izlaganjem fotodokumentacije koja detaljno prikazuje mjesto zločina i sve dokaze koji su na njemu nađeni.

Suđenje Nemanji Iliću (FOTO: Moja Hercegovina)
Suđenje Nemanji Iliću (FOTO: Moja Hercegovina)

Navedenu fotodokumentaciju sudu je predstavio Obrad Pištinjat, kriminalistički tehničar koji je učestvovao u njenoj izradi. Na priloženim fotografijama jasno se vide tri oštećenja na prednjem staklu Ilićevog automobila, nastala u gornjem lijevom uglu ako se gleda sa sjedišta vozača. Unutar Ilićevog automobila nađene su dvije čaure i tri fragmenta projektila, za koje je utvrđeno da su ispaljene iz pištolja glok iz koga je Ilić pucao u braću Bajović. Za navedeni pištolj Ilić je imao oružni list koji je pronađen u torbi ispod vozačevog sjedišta njegovog automobila, zajedno sa novčanikom u kome je bilo oko hiljadu evra. Sa lijeve strane vozačevog sjedišta u istom automobilu, tik uz vrata, nađena je drvena bejzbol palica. Na fotografijama se vide i dva oštećenja u tapacirungu Ilićevih kola sa unutrašnje strane, između prednjeg i lijevog stakla.

Tijelo ubijenog Marka Bajovića na fotografijama se nalazi skoro paralelno uz Ilićev automobil, pored vozačevih vrata. Pored Bajovićevog tijela nađene su četiri čaure i projektil metka koji je u njega ispalio Ilić zadavši mu prostrijelnu ranu sa smrtnom posljedicom. U lijevom džepu stradalog Bajovića nađeno je oko hiljadu maraka zajedno sa ceduljicom na kojoj su bile zapisane brojke i ime.

Svjedok na današnjem glavnom pretresu bio je i Todor Pejanović, policajac u Policijskoj stanici Bileća koji je bio na licu mjesta u noći ubistva. Prema njegovim riječima, kada je stigao na lice mjesta, Ilić je sa pištoljem u ruci stajao uz kameni zidić kojim se kolovoz graniči i rekao im da je napadnut i da se branio. Kaže da Ilić nije pružao otpor hapšenju i pitao je hoće li da mu stave lisice na ruke naprijed ili pozadi. U tom trenutku, naveo je Pejanović, Iliću su pritrčali Branislav Bajović i Bojan Vujović, pri čemu je Vujovića uspio da zadrži, a Branislav je zadao Iliću udarac u predjelu grudi.

– Udarac nije bio velikog inteziteta i nisam siguran da li ga je udario rukom ili nogom. Kolega Salatić je u tom trenutku izbio Iliću pištolj iz ruke i odgurnuo ga preko zida u namjeri da ga odbrani. Iako vidljivost nije bila najbolja, vidio sam da Ilić prije toga nije imao povrede na sebi – tvrdi Pejanović.

Todor Pejanović u sredini (FOTO: Moja Hercegovina)
Todor Pejanović u sredini (FOTO: Moja Hercegovina)

Pejanović je naveo da je on izdao naredbu Branislavu Bajoviću da pomjeri svoje vozilo, jer je smatrao da je blokirao lice mjesta i da vozilo hitne pomoći neće moći da priđe ranjenom Milošu Bajoviću. On je dodao da je po dolasku na lice mjesta Ilićevo vozilo bilo u svojoj traci, te da je bilo blokirano od strane vozila u kojima su bili Bajovići i Vujović, i da ne bi moglo da prođe pored njihovih kola.

Izlažući fotodokumentaciju sa lica mjesta, kriminalistički tehničar Obrad Pištinjat rekao je da je razdaljina između Ilićevog automobila i onog u kojem je bio Marko Bajović bila oko 2,40 metara. Prema njegovoj procjeni, automobil ubijenog Marka Bajovića bio je udaljen od desne strane kolovoza oko 4,10 metara, a od lijeve strane 1,50 metara, dok je širina Ilićevog vozila 1,80 metara.

Pištinjat je prikazao i fotografije na kojima je pištolj “glok” iz koga je Ilić pucao, a koji je pronađen u travi iza zida kojim se graniči kolovoz, tačnije iza mjesta na kome je Ilić uhapšen. On je rekao da se u pištolju nalazio okvir sa osam metaka, dok je jedan metak bio u cijevi, a jedan je ispao prilikom vađenja okvira iz pištolja. Blizu pištolja pronađena je i jedna patika, kao i dio šarene majice, za koje nije rečeno kome pripadaju.

Prema Pištinjatovim navodima, na istom zidu kojim se kolovoz graniči nađen je ručni sat, te popunjen okvir pištolja glok sa 17 metaka koji se nalazio u predjelu ovog zida između automobila ubijenog Marka Bajovića i Branislava Bajovića. Pištinjatova procjena je da je lokva krvi, odnosno mjesto na kojem je prethodno ležao ranjeni Miloš Bajović, udaljena oko 60 centimetara od navedenog zida, a oko 1,80 metara od automobila optuženog Ilića.

Ilićeva porodica i prijatelji na suđenju (FOTO: Moja Hercegovina)
Ilićeva porodica i prijatelji na suđenju (FOTO: Moja Hercegovina)

On je dodao da su na prednjem dijelu automobila Branislava Bajovića bila vidljiva dva oštećenja koja su nastala od udara dijelova projektila, te da su na njegovoj plastičnoj „maski“ nađeni fragmenti košuljice i jezgra projektila.

Sljedeći glavni pretres zakazan je za 7. mart 2016. godine, u 11 časova, a svjedočiće kriminalistički inspektor Bojan Okuka i vještak Dražen Damjanuk. Ovom prilikom biće priloženi i materijalni dokazi koji su bili predmet vještačenja.

Jelena Denda

PROČITAJTE JOŠ: Suđenje Nemanji Iliću nastavljeno svjedočenjem suvozača ubijenog Bajovića

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
42 Shares
42 Shares
Copy link