Početna  /  Predavanje o Nikoli Tesli u Trebinju: “Čovječanstvo bi bez njega danas stalo!”
Hercegovina Trebinje

Predavanje o Nikoli Tesli u Trebinju: “Čovječanstvo bi bez njega danas stalo!”

TREBINJE  – Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, predstavnici Međunarodnog centra za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle iz Beograda i Moskve, Milka Kresoja i Spasoje Vlajić, večeras su održali predavanje u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Prepuna sala Muzeja Hercegovine na predavanju posvećenom Nikoli Tesli (FOTO: Moja Hercegovina)
Prepuna sala Muzeja Hercegovine na predavanju posvećenom Nikoli Tesli (FOTO: Moja Hercegovina)

Fizičar i profesor matematike Spasoje Vlajić, koji je napisao četiri knjige o Tesli, ovom prilikom istakao je da Teslin značaj za nauku toliki da „kad bi se isključilo sve ono što je on ostavio čovječanstvu, ono bi stalo“.

– Teslu uglavnom vrednuju prema njegovim tehničkim dostignućima i u pravu su. Za njega odgovorni ljudi kažu da je izmislio 20. vijek. Međutim, Tesla nije samo to. U svojim predavanjima, člancima, u svojoj knjizi „Moji izumi“, „Dnevniku iz Kolorado Springsa“ i onim pratećim napisima uz njegove patente, on se pokazao kao tumač jednog višeg reda. Recimo, njegova misao da jedna misao može odrediti kretanje svemira i budućnost svemira u to vrijeme je bila neshvatljiva i neprihvatljiva. Međutim, mjerenjem moždanih talasa pokazalo se da postoji energija misli, ona se prenosi moždanim zračenjem – kazao je Vlajić, inače jedan od osnivaća Međunarodnog centra za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle.

Spasoje Vlajić (FOTO: Moja Hercegovina)
Spasoje Vlajić (FOTO: Moja Hercegovina)

Vlajić je dodao da istraživanja ovog Centra idu ka onim otkrićima za koje je Tesla rekao da „kad naučnici počnu da istražuju nefizikalne pojave, za deset godina otkriće više nego za sve vijekove“.

– Postoji svijet uzročno posljedičnih odnosa, svijet skučen u ovom četverodimanzionalnom prostoru, međutim, mi istražujemo i onaj svijet koji su nagovijestili fizičar Pauli i psihijatar Jung, to je svijet podudarnosti misli i događaja, svijet u kome nema dogovora, a dešavaju se pojave koje su začuđujuće, koje pokazuju da ta energija misli može da utiče na fizičke događaje – naveo je Vlajić.

Mr Milka Kresoja smatra da bez Tesle nema prelaska u budućnost ni u nauci, niti u bilo kojoj drugoj oblasti.

– Tesla je toliko velik i važan za nas da smo riješili kao osnivači Centra da putujemo, da pričamo o njemu, jer to je jedino što možemo da učinimo za sada tako velikom naučniku. To je definitivno najveći naučnik naše civilizacije. E, sad zamislite onu bijelu golubicu, to je u stvari duh otkrića, kada traži kome da podari tajnu otkrića, traži narod i u narodu pojedinca kome će šapnuti tajnu na uho. Tako je Tesla o tome pisao. Pa izabran je srpski narod, što nije slučajno – istakla je Kresoja.

Milka Kresoja (FOTO: Moja Hercegovina)
Milka Kresoja (FOTO: Moja Hercegovina)

Zbog toga, smatra Kresoja, istorijska misija srpskog naroda je samo da nosi barjak Tesline svjetlosti.

– A ta svjetlost je, prije svega, dobrota, da volite čovječanstvo, da volite sve oko sebe, da širite ljubav, pa onda će se problemi u svijetu rješavati ne primitivnim ratovima, jer to je odlika primitivne civilizacije – zaključila je Kresoja.

Predavanje na ovu temu predstavnici Međunarodnog centra za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle juče su održali u Budvi, a sutra će isto biti priređeno u Mostaru, u Vladičanskom dvoru, sa početkom u 18 časova.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link