Početna  /  Potresi u RiTE-u i gatačkom SNSD-u: Koji su stvarni razlozi ostavke poslanika Milovića?
Hercegovina

Potresi u RiTE-u i gatačkom SNSD-u: Koji su stvarni razlozi ostavke poslanika Milovića?

GACKO – Ostavka Srđana Milovića na mjesto izvršnog direktora RiTE-a Gacko danas je udarna vijest u ovom hercegovačkom gradiću. Otvorila je prostor za spekulacije o razlozima za takav potez i efektima koje će imati  na preduzeće, kao i na opštinski odbor SNSD-a.

Iz šturog saopštenja Milovićevog pretpostavljenog Milinka Milidraga, javnost je obavještena da je razlog povlačenja angažman na realizaciji novog bloka TE Gacko. Na njegovo mjesto dolazi Miodrag Šešlija, aktuelni rukovodilac RJ Rudnik.

Ove vijesti iz najvećeg gatačkog preduzeća pratila je i (dez)informacija da Milović napušta i opštinski odbor što bi dovelo do raspada SNSD-a u Gacku, tvrde naši sagovornici koji su željeli da ostanu anonimni. Međutim, pravu erupciju nezadovoljstva među članovima su izazvale najave da bi Šešlija mogao sjesti u fotelju izvršnog direktora. Neki od njih su rekli da će napustiti stranku ukoliko dođe do toga.

“Bez autoriteta među radnicima, sa saradnicima bez iskustva i lošim proizvodnim rezultatima Šešliju je za mjesto direktora rudnika preporučivala praktično samo njegova bezrezervna lojalnost Miloviću. On je za tri godine uspio da rudnik dovede do kolapsa, a međuljudske odnose bespovratno pokvari. Jedini razlog što još uvijek sve opstaje je što ga ‘drži’ Milović“, tvrde radnici.

Istini za volju, ni efekti upravljanja Šešlijinih pretpostavljenih Milovića i Milidraga nisu drugačiji. Za tri i po godine rukovođenja RiTE-om Gacko zaposlili su 410 radnika, enormno povećali gubitke, na rukovodeća mjesta postavili ljude bez ozbiljnih referenci i strateško preduzeće stavili u službu partijskih i ličnih interesa.

Iako je formalno i u preduzeću i u stranci Milidrag nadređeni Miloviću, u stvarnosti je situacija potpuno drugačija. Milović se, kao lukav igrač, držao po strani i zapošljavanja koja su bila predmet najvećeg trvenja u stranci stavljao na teret Milidragu iako je ovaj bio izvršilac Milovićevih naloga.

“Ništa Milinko (Milidrag) nije radio bez njegovog znanja. Dobro ga je slušao”, tvrde naši sagovornici.

Član Predsjedništva opštinskog odbora i odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Gacko Siniša Šuković demantuje glasine da Milović napušta SNSD.

Siniša Šuković

“Za mene je ostavka njegova privatna stvar, lični čin. Situacija u opštinskom odboru je dobra i dešavanja oko ostavke nemaju nikakve veze sa radom odbora. Njegovog (Milovićevog prim. aut.) pomjeranja iz stranke neće biti. Mogu da vam kažem da on ima dobre odnose sa vrhom SNSD-a. Milović je izvršni direktor sve dok Nadzorni odbor ne usvoji njegovu ostavku, što će se najvjerovatnije desiti 15. juna. Tada će biti imenovan i vršilac dužnosti do okončanja konkursa za imenovanje novog direktora”, objašnjava Šuković, ali i priznaje da je za Milovićevu ostavku saznao iz medija što može da ukaže na pravo stanje stvari u gatačkom SNSD-u.[mhc_antrfile naslov=”Članovi SNSD-a ogorčeni na Milovića”]

“Milović je u RiTE doveo ljude koji predstavljaju sramotu stranke”, ogorčeni su članovi SNSD-a sa kojima smo razgovarali i pominju jedan od bezbroj bizarnih slučajeva zapošljavanja:

“Zbog bliskih odnosa sa članovima ‘Čast otadžbine’ na čelo Sektora zaštite je postavio čovjeka koji je ’92. godište, bez radnog iskustva i elementarnih znanja o svojim zaduženjima. Izlazi kako ko hoće, krade se nafta, iznosi ko šta hoće. Skandali se zataškavaju, a pravo bi čudo bilo da RiTE ovom dinamikom još dugo može redovno da isplaćuje plate.“
[/mhc_antrfile]

“Danas smo imali sjednicu Predsjedništva stranke i sastanak Odborničkog kluba, situacija je redovna, stranka dobro funkcioniše, pripremamo se za novo skupštinsko zasjedanje i očekujemo da u narednom periodu preuzmemo opštinsku vlast u Gacku”, tvrdi on.

Šukovićev optimizam ne dijele naši izvori iz vrha opštinskog odbora. Oni, naime, tvrde da u stranci vri, a situaciju su poredili sa ekspres loncem koji šišti.

Uzrok Milovićeve ostavke, tvrde, može biti dvojak. Sa jedne strane, u izgledu je osnivanje novog preduzeća koje bi, poput NERS-a iz gatačke tužne priče o ČEZ-u, preuzelo najavljeni projekat “Gacko 2” i u kom bi Milović imao svoje mjesto. Prema nekim najavama, potpisivanje ugovora se očekuje ove godine, a izgradnja na proljeće. No, imajući na umu netransparentnost cjelokupnog procesa, naši sagovornici ne bi bili iznenađeni da se cio projekat završi neslavno.

Drugi mogući razlog su najave da će se, najkasnije do septembra, na stolu naći zahtjev za smjenom cjelokupnog menadžmenta RiTE-a. Razlog – katastrofalni rezultati poslovanja. Iskusni Milović je procijenio da je pravi trenutak da se povuče iz ove priče.

Milanka Kovačević

69 Shares
69 Shares
Copy link