Početna  /  Policija zabranila službu u crkvi na Ivanovim Koritima
Crna Gora

Policija zabranila službu u crkvi na Ivanovim Koritima

Mitropolija crnogorsko-promorska (MCP) saopštila je da im je Uprava policije zabranila, a potom i onemogućila da održe službu povodom Preobraženja Gospodnjeg u crkvi na Ivanovim Koritima.

 

Kako prenose Vijesti, policijske snage su od rane zore bile raspoređene oko crkve na Ivanovim Koritima.
“Tako da sveštenstvo i vjerni narod nisu mogli da uđu u sveti hram radi služenja Svete liturgije”, kaže se u saopštenju MPC.

Ocjenjuje se da policija nema pravo da “svojim nezakonitim rješenjima grupicu samozvanaca proglašava za crkvu i da se na tako grub način poigrava sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika”.

“Uprava policije dužna da na zakonit način preduprijedi i spriječi ometanje javnog reda i mira svuda, pa i na Preobraženje ove godine na Ivanovim koritima, od grupice samozvanaca i jurišnika na svetinju i hrišćanski praznik, a ne da zabranjuje preobraženjsko bogosluženje u pravoslavnom hramu na Ivanovim koritima i da tako atakuje na vjekovni kanonski poredak i crkvenu imovinu”, kaže se u reagovanju MCP.

Iz policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da su njihovi službenici “djelovali preventivno”.

“Nije bilo incidenata i i nije dozvoljeno ni SPC i CPC da održe vjerski obred u navedenoj crkvi iz razloga bezbjednosti odnosno saznanja da je moglo doći do narušavanja javnog reda i mira ukoliko bi se obred dozvolio jednoj crkvi”, rečeno je “Vijestima” iz policije.

0 Shares
0 Shares
Copy link