Početna  /  Parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji
Vijesti

Parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji se održavaju vanredni parlamentarni izbori, na kojima će oko 1,8 miliona upisanih glasača imati priliku da izabere 120 poslanika. Izbore prati blizu 5.000 posmatrača. Na glasanje su noćas i jutros krenuli i Srbi raseljeni s Kosova i Metohije.

FOTO: Anadolija

 

Do sada je Centralna izborna komisija (CIK) akreditovala 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

U kratkoj, ali burnoj kampanji biračima se predstavilo 25 stranaka, koalicija i grupa građana.

Inače, albanska politička scena na Kosovu je u dva bloka – jedan čine partije koje su u kampanji, proizišle iz “ratnog krila” i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju “mira” čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa “Alternativa”.

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti.

Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani Pokret Samoopredjeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač pokreta.

Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Analitičari procjenjuju da su ovi izbori za Albance veoma važni, s obzirom na to da je tokom 17 godina duge vladavine Tačijeve Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe, kosovsko društvo ogrezlo u kriminalu, korupciji i nepotizmu.

S obzirom na to da će vlast svakako formirati Albanci, Srbima, koji iako imaju 10 zagarantovanih mjesta u kosovskom parlamentu, ovi izbori su veoma važni, jer je Priština do sada ignorisala Briselski sporazum koji se odnosi na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština i zbog sve češćih najava da će Kosovske bezbednosne snage biti transformisane u kosovsku vojsku.

Ukupno 10 obezbjeđenih mjesta u parlamentu imaju i ostale manjinske zajednice.

0 Shares
0 Shares
Copy link