Početna  /  Parastos pridvoračkim žrtvama u Trebinju: Potomci traže spomen obilježje
Hercegovina

Parastos pridvoračkim žrtvama u Trebinju: Potomci traže spomen obilježje

TREBINjE – Od mučkog ubistva trinaest uglednih trebinjskih Srba prošlo je 76 godina, a potomci i prijatelji stradalih danas su se u znak sjećanja na ovaj zločin na Pridvoračkoj jami, poklonili žrtvama, položili cvijeće i zapalili svijeće.

U noći između 23. i 24. juna 1941. godine nad Pridvoračkom jamom u Trebinju okončao se život 13 uglednih Srba, dok su trojica uspjela da izmaknu neprijateljskoj ruci. Vaso Popovčević, Jefto Škoro i Vule – Jovo Vlačić pobjegli su od ustaša koji su ih sve prethodno zavezali i strpali u kamion s namjerom da ih ubiju i bace u jamu.

O zločinu nad pridvoračkim mučenicima više od 70 godina se skoro pa ćutalo. “Moja Hercegovina” je pokrenula pitanje neobilježene zajedničke grobnice 13 mučenika u trebinjskom groblju u Podgljivlju, u kojoj još uvijek leže posmrtni ostaci nekih od njih.

Potomcima stradalih i danas je teško. Iako im je želja da naprave zajedničko spomen obilježje, to je, kažu, zbog nedostatka sredstava, jako teško. Razočarani su što ni nakon niza inicijativa i zahtjeva nisu naišli na razumijevanje lokalne vlasti i javnih preduzeća prilikom skupljanja novca za ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava koje se, bez obilježja, nalaze na ledinici u trebinjskom groblju Podgljivlje.

Kćerka Jefta Škora koji je pobjegao sa jame Slobodanka Tanović kaže da cijelu noć nije spavala. I nakon toliko godina, na ovaj dan joj je posebno teško.

Slobodanka Tanović (Foto: Moja Hercegovina)

„Nas boli to što se o ovome ovolike godine ćutalo. Skrivanje ovog zločina počelo je ubistvom moga oca u Splitu 1942. godine i ubistvom Vasa Popovčevića, zatim ubistvom dr Petra Runda koji je obavio ekshumaciju mučenika. Skrivanje je zbog bratstva i jedinstva nastavljeno u socijalističkom sistemu. Zločin su svjesno skrivali Vlado Šegrt i Sava Kovačević. Odnos prema žrtvama nije ništa bolji ni poslije ovog posljednjeg rata. Niko iz preduzeća kojima smo se obraćali da nam pomognu da izvršimo ekshumaciju nije se udostojio da nam izađe u susret kako bismo skupili ta sredstva. To je tako ostalo“, kazala je Slobodanka i poručila da se dok je živa neće odreći sjećanja na ovaj zločin koji su nad Srbima počinile ustaše.

„Istrajaćemo na ideji da ovim mučenicima podignemo zajednički spomenik u Podgljivlju“, naglasila je ona.

Trifko Pejanović je predsjednik Udruženja jugoslovenske vojske otadžbine. Kaže da na ovo mjesto dolazi svake godine.

Trifko Pejanović (Foto: Moja Hercegovina)

“Ja se dobro se sjećam priča o svim ovim događajima. Žalosno je da se sve ovo znalo, a da se ćutalo sve ovo vrijeme. Tužno je da za ovo niko nije odgovarao. Ima po gradu još dosta leševa koji su nedužni ubijeni. Nisu to bili četnici, kako ih nazivaju, već su to samo bili ugledni, dobri i obrazovani domaćini koji su imali malo više nego ostali. U svim gradovima postoje obilježja, samo u Trebinju za ove mučenike ne“, kaže Pejanović.

Inače, „Moja Hercegovina“ je do sada objavila niz feljtona o životu i mučkoj smrti svake pridvoračke žrtve.

Nikolija Bjelica

9 Shares
9 Shares
Copy link