Početna  /  Otvorena izložba ”Linija” – Linije koje ukazuju na rascjepanog čovjeka u istom takvom društvu…
Kultura Trebinje

Otvorena izložba ”Linija” – Linije koje ukazuju na rascjepanog čovjeka u istom takvom društvu…

Sinoć je u Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena zanimljiva izložba. Radi se o postavci ”Linija” trojice umjetnika sa Akademije likovnih umjetnosti Trebinje – Marku Burlici, Stefanu Ševaljeviću i Nikoli Karadegliću. Njih trojica kroz različite senzibilitete dolaze do zajedničke linije koja ukazuje na čovjeka rascjepanog današnjim vremenom u želji da kroz liniju koja jeste svojevrsna granica otvore neke nove horizonte. Izložbu je umjesto najavljenog prof. dr Dragana Čihorića otvorila Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine. Zapravo, ona je iskazala zadovoljstvo što je pomenuta trojka izrazila želju da izlaže u Muzeju Hercegovine te pročitala tekst profesora Čihorića kojim je ovaj trebao otvoriti izložbu. Rijetku čast da otvore sopstvenu izložbu imali su Burlica, Karadeglić i Ševaljević, koji je to i učinio u ime sve trojice. Tri umjetnika su najavili da je postavka ove izložbe u Trebinju samo početna tačka te da će u narednom periodu ”Linija” biti postavljena u mnogim gradovima regiona. Zadovoljstvo im je, kažu oni, što je Trebinje početna stanica ove izložbe koja će u Muzeju Hercegovina biti postavljena narednih 15 dana.

Rijetke su izložbe poput one koja je sinoć otvorena u Muzeju Hercegovine. Rijetke prvenstveno zbog toga što se izložba ”Linija” može nazvati samostalnom, a čine je tri umjetnika. Tri umjetnika koja iz svojih poetika i promišljanja grabe ka istom cilju i sličnoj poruci. Na taj način, oni stvaraju, kako je profesor Čihorić zapazio ”svijet degenerisan i spušten do nivoa na kojem linija spaja sjekući”. Zapravo, oni takav svijet ne stvaraju već reprodukuju svijet onakav kakav on i jeste. Surov i brutalan…

Govoreći za internet magazin ”Moja Hercegovina” o tome kako je nastajala izložba i o finalnom proizvodu, trojka u formaciji Burlica – Karadeglić – Ševaljević, u neozbiljnom i nešto ozbiljnijem tonu kaže da su sve vrijeme bili podrška jedan drugome, da su liniju postavili kao granicu koju treba prevazići te da je zajednička poetika (iako laiku teško dokučiva zbog različitih senzibiliteta) zapravo kritički stav o stanju u društvu i svijesti.

Marko Burlica, koji je nedavno diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, gdje trenutno pohađa master studije, za naš magazin je, uz pomalo šaljiv ton, govorio o tome kako je izložba nastala.

”Generalno, mi smo jedna linija koja može da bude polukružna, koja je ravna, može da bude po istom taktu, mi smo napravljeni tako zato što nas niko nije odredio već smo tu prosto došli, prišli jedan drugome i otvorili svoju dušu i onda smo se pribrali kao male ptice. Stefan je malo više ispitivao raznorazne tehnike, tu je i Nikola koji je takođe volio da ispituje, li brzo bi se, takoreći, zasitio i razočarao, sve bi bacio u smeće a onda smo ga mi vraćali. Jedan drugom smo bili podrška, oni meni mislim nisu bila tolika podrška, nisu me tjerali, ja sam sebe tjerao a oni su mi vazda stajali iza leđa i gledali šta ja to radim i kako to, kako to. Što se tiče mojih radova na izložbi, oni su iz zadnje četiri godine, mislim da je Stefan u zadnje dvije godine eksplodirao i njegovi radovi su, možda je malo bezobrazno reći, prevazišli samog mrtvog Uroša Toškovića, koji je naravnop uvijek živ, u svijetu umjetnosti. Džonijev rukopis je postao prepoznatljiv, on mnogo radi, kao što je prepoznatljiv i Stefanov rukopis, a nadam se i moj.” – rekao je Burlica završivši svoje ”izlaganje” ipak u ozbiljnom tonu.

Stefan Ševaljević, koji je, kao i Karadeglić, apsolvent na smjeru grafike trebinjske Likovne akademije, za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio je o liniji pomoću koje su pokušali da opišu svoje psihičko stanje i prevaziđu je u potrazi za nekim novim horizontima.

”Meni linija kao takva jeste jedna granica koja je nama bila postavljena na samom početku i koju smo mi pokušali da prevaziđemo. Dosta smo radili na tome i ovo je samo kao jedan djelić svega toga što smo pokušali da prikažemo u ovoj izložbi. Opet linija kao takva, kao jedna vrsta granice koju mi prevazilazimo jeste ono gdje mi u našim djelima se bavimo njom ali ne na načina kojim će da se opiše ta formula  nego da se opiše naše psihičko stanje, nas kao pojedinaca u jednom određenom društvu u kojem treba da se zapitamo gdje smo i šta smo. Ove izložba je jedna prilika da pokažemo određeni način na koji ljudi treba da se bave, prvenstveno likovnim problemima i kako žele da prezentuju to vrijeme u kom se nalaze i hoće li oni, kao mi, te iste granice koje su nam postavljene pokušati prevazići ili ćemo uz pomoć njih pokušati da postavimo nove neke, ne bih rekao granice već nove horizonte koje ćemo pokušati da posmatramo i sagledavamo.” – rekao je Ševaljević.

Nikola Karadeglić je otkrio da je postavka ove izložbe u Trebinju samo polazna tačka a za naš magazin govorio je i o poetikama koje ih vežu.

”S obzirom da je ovo prva izložba grupe, tj. formacije u ovom sastavu Burlica, Ševaljević, Karadeglić, čast nam je bila da ta početna tačka krene iz Trebinja i s obzirom da smo vezani sa Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju pa nam je bilo bitno da Trebinje bude otisna tačka ka nečemu dalje pto planiramo a to je odlazak izložbe na prostor Balkana, bivše Jugoslavije, kako god. Što se tiče same izložbe, ta zajednička poetika koju imamo treba da predstavi kritički govor o stanju u društvu i svijesti. Kritički osvrt se odnosi na pojedince, trenutna stanja, pojave, čovjek koji se pojavljuje kod nas je rascjepan kao i društvo, čovjek koji se nalazi u stalnom stanju protivrječnosti između trenutka i vječnosti, vjere i razuma i tako dallje i tako dalje, čovjek je u stvari razlomljen kao i društvo.” – poentira Karadeglić za kraj ovog razgovora.

Ova zanimljiva postavka može se u Muzeju Hercegovine vidjeti narednih 15 dana, a ljubitelji umjetnosti imaće priliku da pogledaju svojevrsni rezime dosadašnjeg stvaralaštva ovih ”linijaša” koji definitivno grade svoj put koji ni u kojem slučaju nije ”linija nižeg otpora”. Ili da završimo riječima profesora Dragana Čihorića:

”Stoga je izložba za njih dobra prilika da sistematizuju ono što su do sada nacrtali i kritički osporili, a sve to da bi budućim linijama podarili čvrstinu i neophodnu im kotozivnost. A nama, koji sve to gledamo, ponuđeni crteži donose jedan novi ugao, tačku koja nam neće dopustiti da lagodno i sa optimističkom inercijom mislimo o sebi i svijetu kome samo naizgled pripadamo.”

Igor Svrdlin

 

 

36 Shares
36 Shares
Copy link