Početna  /  Otvoren 9. Festival mediteranskog i evropskog filma – Nataši Ninković uručen Zlatni platan
Izdvajamo Kultura Trebinje

Otvoren 9. Festival mediteranskog i evropskog filma – Nataši Ninković uručen Zlatni platan

Sinoć je u Trebinju, u sjajnom ambijentu bašte pivnice ‘’Humsko’’, na obali rijeke Trebišnjice, uz moto ‘’Pod svjetlom mjesečeve rijeke’’, otvoren deveti Festival mediteranskog i evropskig filma. Ovogodišnji laureate – dobitnici ‘’Zlatnog platana’’ su Nataša Ninković i Svetozar Cvetković. Na ukupno četiri lokacije biće prikazano 26 dugometražnih igranih filmova, kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Otvaranje festivala je svojim moćnim vokalnim sposobnostima uveličala Nada Pavlović sa svojim bendom. Festival će trajati do 8. avgusta, a otvorio ga je kratkometražni film ”Četiri priče” u režiji Dragana Rajića.

Svečano je otvoren deveti Festival mediteranskog i evropskog filma! Vatromet, barke, Trebišnjica, zidine Starog grada, svjetlosni efekti i sjajna Nada Pavlović sa svojim bendom u prelijepom ambijentu bašte pivnice ”Humsko” označili su početak još jedne trebinjske filmske avanture. Ovogodišnji dobitnici Zlatnog platana su Trebinjka Nataša Ninković, kojoj je nagrada uručena sinoć, kao i Svetozar Cvetković, kojem će nagrada biti dodijeljenja tokom festivala.

Prisutnima se, u ime domaćina, obratio Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja rekavši da Festival mediteranskog i evropskog filma zauzima posebno mjesto u trebinjskoj kulturnoj ponudi.

”Gradu Trebinju je čast i privilegija što može da podrži jedan ovakav festival, izražavajući zahvalnost organizatoru Peđi Milojeviću koji sa svojim timom ljudi svake godine dodatno unapređuje ovaj događaj i sa istim žarom, kao na samom početku radi na njegovoj pripremi.” – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Trebinja.

Vidno uzbuđena Nataša Ninković, koja je u baštu pivnice ”Humsko” došla na trebinjskoj barci, nije mogla sakriti oduševljenje što je u svom rodnom gradu dobila nagradu i što su joj njeni Trebinjci odali priznanje.

”Najteže je dobiti potvrdu u svom gradu, a ja sam je noćas dobila, pa se može reći da sam napokon uspješna.” – rekla je Ninkovićeva.

Ona je podsjetila okupljene da je i prvu glumačku nagradu dobila u Trebinju, na Festivalu festivala, kada je, kao amaterska glumica, nagrađena Zlatnom maskom za najbolju žensku ulogu.

Festival je otvorila Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske.

Nakon svečanog otvaranja ovogodišnje smotre mediteransko-evropske kinematografije, na kojoj će biti prikazano 26 filmova, čast da otvori filmski program pripala je trebinjskom kratkometražnom ostvarenju ”Četiri priče” koje je režirao Dragan Rajić. Ovaj film nastao je u saradnji trebinjske koalicije ”Bez predrasude” i misije OEBS-a. Slavenko Vukasović je bio zadužen za kameru i montažu, Pero Bokić za zvuk, a u filmu igraju trebinjski gimnazijalci Helena Brajić, Romana Roganović i Mato Ratković.

Do 8. avgusta, kada će festival biti zatvoren, na tri lokacije će biti prikazano 26 filmova dugog, srednjeg i kratkog metra. Projekcije filmova biće upriličene u ljetnoj bašti Doma mladih, bašti hotela ”Leotar” i na ljetnoj sceni Kulturnog centra Trebinje.

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap