Početna  /  Opozicioni odbornici trebinjske Skupštine i poslanici Krunić i Vukanović predali krivičnu prijavu protiv Nedeljka Lambete i ostalih odgovornih za nabavku tehničkog kiseonika!
Izdvajamo Trebinje

Opozicioni odbornici trebinjske Skupštine i poslanici Krunić i Vukanović predali krivičnu prijavu protiv Nedeljka Lambete i ostalih odgovornih za nabavku tehničkog kiseonika!

Danas ispred Palate pravde u Trebinju, opozicioni odbornici trebinjske Skupštine te narodni poslanici Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić održali su konferenciju za medije na kojoj je saopšteno da su upravo predali krivičnu prijavu protiv Nedeljka Lambete, aktuelnog direktora trebinjske Bolnice, ali i protiv bivših direktora te protiv članova Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Bolnica Trebinje. Svi su optuženi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja pri nezakonitoj nabavci i korištenju tehničkog gasa kao lijeka, te zbog ignorisanja preporuka zdravstvenog inspektora Agencije za lijekove BiH. Pored Lambete, prijavom su obuhvaćeni i bivši direktori ove ustanove Borislav Grubač, Vaso Mijanović i Ljubica Miljanović, te članovi Upravnog odbora Opšte Bolnice Trebinje Dobroslav Ćuk, Slobodan Radanović i Dalibor Rajković.

‘’Mi smo danas ovdje jer nadležne institucije nisu ništa preduzele proteklih 15-20 dana, koliko traju sva ova dešavana sa aferom ‘’Kiseonik’’. Svjedoci smo da je glavni zdravstveni inspector upozorio Ministarstvo zdravlja RS i menadžment Opšte bolnice u Trebinju da se umjesto medicinskog kiseonika koristi industrijski čime se ugrožava zdravlje pacijenata.  To saznanje je šokiralo sve, pogotovo kada znamo da imamo najveću smrtnost od korona virusa u Evropi. Mi smo očekivali da će aktuelni menadžment Opšte bolnice u Trebinju podnijetu ostavke jer su očito kršili zakon i procedure, i to u zdravastvu gdje one moraju biti strogo poštovane! Kako oni nisu podnijeli ostavke, a niti su tužilaštvo i policija, po mojim saznanjima, preuzeli bilo kakve mjere, mi smo odlučili da kao poslanici i odbornici opozicionih stranaka u Trebinju podnesemo krivičnu prijavu protiv direktora Nedeljka Lambete, ali i protiv Borislava Grubača, Vasa Mijanovića, Ljubice Miljanović, bivših direktora ove ustanove, koji su takođe, prema našim saznanjima, u svojim mandatima nabavljali tehnički kiseonik. Krivična prijava je podnesena I protiv Dobroslava Ćuka, Sobodana Radanovića i Dalibora Rajkovića, članova Upravnog odbora trebinjske Bolnice, koji su takođe odgovorni i na neki način su saučesnici, a i pokušavaju amnestirati odgovorne.’’ – rekao je Nebojša Vukanović na početku konferencije za novinare.

Vukanović: Tehnički kiseonik u Trebinju plaćan skoro tri puta više od tržišne cijene?!

On se osvrnuo i na cijenu kiseonika, a o čemu je nedavno govorio Vlado Đajić, director UKC-a Republike Srpske, rekavši da je nabavka medicinskog kiseonika skuplja od tehničkog. Vukanović, međutim, tvrdi da je tehnički kiseonik firme ‘’Milojević Gilje Gas’’ u trebinjskoj Bolnici plaćan skoro 3 puta skuplje od uobičajene cijene (0,8 KM po kilogramu) o kojoj je govorio i sam Đajić.

‘’Imamo informacije da je tehnički gas u Trebinju po ugovoru sklopljenim sa firmom ‘’Milojević Gilje Gas’’ plaćan 1,66 KM bez PDV-a, ili oko 2 KM sa uračunatim porezom. Dakle, dva i po do tri puta skuplje plaćan nego što je plaćan na banjalučkom UKC-u i po 30% većoj cijeni od cijene medicinskog kiseonika. Možemo donekle razumijeti kada namještaju tendere za puteve I ostalo, ali da to rade kada je u pitanju nabavka kiseonika, to je nedopustivo! Nadam se da iz Palate pravde neće testirati naše strpljenje i da će koliko sutra postupiti po prijavi koju smo danas podnijeli.’’ – rekao je Vukanović.

Dr Borjan: Tehnički kiseonik se u trebinjskoj Bolnici koristi već 5 godina!

Dr Saša Borjan je iznio informacije do kojih su, kako kaže, došli istraživačkim radom, a tiču se nabavke tehničkog kiseonika u JZU Bolnica Trebinje. Tehnički gas se u ovoj ustanovi, kako je rekao Borjan, koristi već 5 godina.

‘’Mi smo istraživačkim radom utvrdili da se u Trebinju tehnički gas koji je štetan po zdravlje građana koristi zadnjih 5 godina. Iz tog razloga smo danas došli ovdje da podnesemo krivične prijave protiv svih rukovodioca Bolnice koji su za to odgovorni. Želim da kažem da je ovo jedno političko, ali prije svega i ljudsko pitanje i želimo da se nadležna tužilaštva danas izjasne po tom pitanju jer nije u pitanju samo politička odgovornost već i moralna i ljudska.’’ – rekao je dr Borjan.

Ljubiša Krunić očekuje od nadležnih institucija da konačno reaguju i istraže aferu ‘’Kiseonik’’.

‘’Korištenjem tehničkog umjesto medicinskog kiseonika, u bolnicama širom Republike Srpske, grubo je prekršen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine, a takođe je prekršen i Krivični zakonik Republike Srpske. S obzirom da se niko od nadležnih institucija ne oglašava povodom ove afere, okupili smo se ovdje da kažemo da tako ne može više! Ako se bilo gdje u budućnosti bude koristio tehnički kiseonik, postoji opasnost da građani koji bi se morali tretirati kiseonikom, budu lišeni života. Tu smo da spriječimo dalje korištenje tehničkog kiseonika. Istraga neka pokaže ko je u pravu, ja bih volio da mi nismo u pravu, upravo zbog zdravlja ljudi. U posljednje vrijeme desile su se neke pozitivne stvari, s obzirom da je tužilaštvo konačno počelo da radi svoj posao, u smislu hapšenja nekih ljudi koji su zloupotrijebili svoj položaj, nadam se da će tako nastaviti i da će mnoge afere isplivati na površinu.’’ – rekao je narodni poslanik Ljubiša Krunić.

Mastilović: Afera ”Kiseonik” baca u sjenu sve prethodne afere aktuelne vlasti!

Ilija Mastilović, odbornik SDS-u u Skupštini Grada Trebinje tvrdi da je afera ‘’Kiseonik’’ bacila u sjenu sve prethodne afere aktuelne vlasti.

‘’U moru afera koje su isplivale, mislim da će ova koja se tiče ispravnosti kiseonika baciti u sjenu sve prethodne. Građani Trebinja, ali i ostalih gradova u Republici Srpskoj su zabrinuti i potrebno je da institucije reaguju i ispitaju cijeli slučaj što prije.’’ – rekao je Ilija Mastilović.

Milišić: Procenat preživljavanja pacijenata priključenih na invanzivni respirator je 50-60%, a kod nas nema preživjelih!

Nebojša Milišić, odbornik Za pravdu i red ističe kao zabrinjavajući podatak to što je svih 40 pacijenata uključenih na invanzivni respirator u trebinjskoj Bolnici preminulo.

‘’Zabrinjavajući je podatak da je preminulo svih 40 pacijenata koji su u trebinjskoj Bolnici bili priključeni na invanzivni respirator. Statistika kaže da je procenat preživljavanja pacijenata priključenih na invanzivni respirator 50 do 60 posto, a kod nas nema preživjelih. To je isto kao da vam neko kaže da možete piti tehničku umjesto pijaće vode, može ali dok se nešto ne desi! Ovdje se nešto desilo i to strašno! Mi smo povodom toga htjeli da sazovemo Vanrednu sjednicu, ali smo minirani od strane vladajućih koji su izgleda kupili jednog opozicionog odbornika, kako do te sjednice ne bi došlo. Strašno je to što se oni svačim služe kako bi sakrili svoja nedjela! Ja se nadam da će ovo izaći na čistac jer ovo su šokantni podaci, pa da je jedan život u pitanju, trebao bi cijeli grad da ustane.’’ – rekao je Nebojša Milišić.

U krivičnoj prijavi koja je danas, protiv više lica, predata Okružnom tužilaštvu, u simboličnih pet do dvanaest, između ostalog se navodi:

Tražimo od Okružnog tužilaštva i predmetnog tužioca da hitno reaguje i da spriječi dalje korištenje industrijskog kiseonika u Opštoj bolnici Trebinje, te spriječi dalje štetne posledice po zdravlje stanovništva. Prvooptuženi Lambeta ima najveću odgovornost jer se oglušio o jasna upozorenja stručnjaka i zdravstvenih inspektora i nije postupio po njihovom rješenju, što znači da je bio upoznst i svjestan posljedica svojih zloupotreba po zdravlje stanovništva ali je uprkos tome nastavio da čini teška krivična djela protiv zdravlja stanovništva. Takođe imamo saznanja da je tender za nabavku tehničkog kiseonika namješten za kompaniju „Milojević – Gilje gas“ iz Bijeljine i da je tehnički kiseonik plaćen duplo skuplje od onog koji nabavlja UKC Banjaluka.

Na konferenciji opozicionih odbornika i narodnih poslanika iz Trebinja nije prisustvovao Slavko Vučurević, aktuelni odbornik koalicije HNP-PDP, čime se dodatno stavila sumnja na njegovo buduće opoziciono djelovanje, a potvrduju saznanja o njegovom pristupanju skupštinskoj većini. Kako saznajemo, Vučurević nije ni potpisnik krivičnih prijava koje su predate danas, za razliku od svih ostalih odbornika opozicije kojima su se u podnošenju prijave priključili i narodni poslanici Ljubiša Krunić i Nebojša Vukanović.

Igor Svrdlin

 

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap