Početna  /  Opozicija bojkotuje rad trebinjske Skupštine: Većina jednoglasna po svim tačkama dnevnog reda
Hercegovina Trebinje

Opozicija bojkotuje rad trebinjske Skupštine: Većina jednoglasna po svim tačkama dnevnog reda

TREBINjE – Klupe u trebinjskoj Skupštini predviđene za odbornike gradske opozicije na današnjem zasjedanju bile su prazne. Bez najave odbornici SNSD-a i DNS-a nisu se pojavili na 39. redovnoj sjednici Skupštine Grada Trebinja. 

Opozicija nije došla na zasjedanje (Foto: Moja Hercegovina)
Opozicija nije došla na zasjedanje (Foto: Moja Hercegovina)

Svoje odsustvo najavili su odbornik NDP-a Slobodan Šaraba i odbornik SNSD-a Vera Bulut. Skupština je nesmetano nastavila svoj rad sa 15 prisutnih odbornika i usvojila sve tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević nedolazak odbornika opozicije vidi kao njihovu neodgovornost prema građanima koji su im dali mandat, ali i neodgovornost prema odborničkoj naknadi koju dobijaju.

“Onaj ko gubi ima pravo da se ljuti. Oni su vjerovatno u toj ljutnji našli da je bolje da ne dolaze na zasjedanja, a razlog je jasan. Ta opozicija ne radi ništa drugo nego ruši Trebinje. Oni tragom političke moći i republičke vlade opstruišu Trebinje na svakom koraku. U ovom trenutku je zbog Vlade RS u Trebinju ukočeno oko 30 miliona evra investicija na području bivše kasarne “Luka Vukalović”. Vjerovatno ih je sramota što vide da ove godine budžet ide onako kako smo mi planirali. Izvještaj o radu gradonačelnika i odjeljenja je bio dobar i oni su mogli da iznesu svoje mišljenje, ali očigledno da nisu ni u tom dijelu imali šta da kažu”, smatra Vučurević.

Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

S druge strane, šef kluba poslanika SNSD-a Zdravko Butulija kaže da opozicija ne želi da učestvuje u radu skupštine sve dok se navodno pitanje legitimnosti skupštine ne riješi. Butulija nije pecizirao do kada lokalna opozicija planira da bojkotuje rad Skupštine, kazavši da tek treba da razmatraju njihovo učešće na nerednim sjednicama.

“Mi danas nismo došli na sjednicu Skupštine izražavajući svoj stav i dosljednost koji smo započeli 25. marta, kada je skupštinsko rukovodstvo usvojilo dnevni red i izvršilo verifikaciju mandata mimo Poslovnika o radu Skupštine Grada Trebinja. Mi smo pokrenuli proceduru prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i tražili smo sazivanje vanredne sjednice Skupštine Grada. Nažalost, uz bizaran razglog taj naš zahtjev nije uvažen. Dakle, skupštinska većina u Trebinju ni na koji način ne uvažava ovo što radi opozicija. Grad je imao dovoljno vemena da nedostatke otkloni, ali  namjere za to nije bilo. Ministarstvo je sad na potezu. Oni treba da preduzmu mjere”, kazao je Butulija.

Smatra da je i sjednica kolegija Skupštine Grada na kojoj se odlučivalo o tome da li će sjednica biti vanredna ili ne, nije bila legitimna.

“Javnost nije upoznata šta se dešavalo na sjednici kolegija. Na toj sjednici kolegija nije postojala većina, jer je članom 3. Poslovnika o radu Skupštine jasno propisano da kolegij čine predsjednici klubova. Tu su bili prisutni neki odbornici koji nisu mogli da zastupaju interese, jer nisu bili predsjednici klubova. Ja sam osporio legitmit sjednice kolegija. Silom je to prevedeno. Po našem mišljenju svaka sjednica je nelegitimna i ova danas će biti dio tog nekakvog spora, a kako će se to završiti odlučiće sud”, jasan je Butulija.

Zdravko Butulija (Foto: Moja Hercegovina)
Zdravko Butulija (Foto: Moja Hercegovina)

Iako bez ijednog odbornika opozicije, trebinjska Skupština usvojila je svih 16 tačaka dnevnog reda.

Potrebnu većinu dobio je Izvještaj o izvršenju budžeta Grada za prošlu godinu, zatim izvještaj o stanju duga i izdatim garancijama Grada Trebinja, kao i izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave u 2015. godini.

Usvojen je i pojedinačni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju  javnih ustanova čiji je osnivač Grad Trebinje, zatim prijedlog odluke o prihvatanju investicionog projekta Eparhije Zahumsko- hercegovačke i primorske, kao i prijedlog odluke o prenosu prava svojine na Eparhiju, te odluka o rješavanju imovinsko pravnih odnosa za izgradnju Palate pravde u Trebinju.

Većina je glasala za prijedlog odluke o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u državnoj svojini, te za odluku o prodaji neposrednom pogodbom nepokretnosti u državnoj svojini.

Odbornici su usvojili i prijedlog odluke o Regulacionom planu “Poslovna zona Volujac”, odluku o utvrđivanju nacrta izmjene dijela Regulacionog plana “Bregovi”, a podržan je i prijedlog zaključka o davanju saglanosti gradonačelniku za kupovinu građevinskog zemljišta.

Na današnjem zasjedanju podržano je i mišljenje Komisije za propise u vezi sa obavještenjem Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS od 25. aprila ove godine.

Prvobitno, odbornici su trebali da raspravljaju o 14 tačaka, a na prijedlog gradonačelnika Slavka Vučurevića na dnevni red su uvrštene još dvije tačke.

Nikolija Bjelica

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
6 Shares
6 Shares
Copy link