Početna  /  Ono kad Dušan Kovačević stavi tačku na raspravu u Kosovu…
Teme i komentari

Ono kad Dušan Kovačević stavi tačku na raspravu u Kosovu…

“Ne znam da li je široj javnosti poznato da je gospodin Kostić tokom rata bio na Kosovu, što znači da, ako neko ima pravo da priča o Kosovu i borbi, on ima”, kaže u najnovijem intervjuu za beogradski “Nedeljnik”, proslavljeni dramski pisac i akademik Dušan Kovačević

dusan-kovacevic
“To bi nam bio poslednji rat”, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević

Proslavljeni srpski dramski pisac i akademik Dušan Kovačević govoreći o Kosovu poručuje da Srbija više nikada ne sme ratovati.

Kovačević prvi put komentariše polemiku koja je nastala povodom izjave predsednika SANU Vladimira Kostića da je Srbija izgubila Kosovo, a govori i o prijemu Prištine u Unesko, organizaciju Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje.

“Kada pričamo o gospodinu Kostiću, o zajedničkim polemikama, to je i strah da je jedna priča – začeta 1945. (zabranom povratka na Kosovo za 100.000 Srba i Crnogoraca), što je promenilo demografsku sliku – na svom kraju. Zauvek. Posledica je današnja situacija. Ne zavidim premijeru Vučiću na trenucima velikih poniženja, ali svaki loš razgovor je bolji od dobrog rata, i to naša vlada mora imati na pameti. Srbija ne sme nikada više ratovati jer bi joj se moglo desiti da joj to bude poslednji rat. I da bismo se vratili na onu priču o nestašici crnog platna u prodavnicama”, upozorava Dušan Kovačević.

On kaže i da je veoma važno znati nešto što Vladimir Kostić “iz svoje lične skromnosti“ nije kazao.

Ne znam da li je široj javnosti poznato da je gospodin Kostić tokom rata bio na Kosovu, što znači da, ako neko ima pravo da priča o Kosovu i borbi, on ima”,  ukazuje Kovačević.

U vezi s borbom da Kosovo ne bude primljeno u Unesko, Dušan Kovačević ističe da je Vladimir Kostić, kao predsednik SANU, na preko 50 adresa akademija nauka u svetu uputio pismo u kojem govori šta znači prijem Kosova u Unesko i šta će se desiti ako do tog prijema dođe.

Manastiri i kulturna baština bili bi, navodi Kovačević, pripisani državi koja je zapravo nastala u ratu, otimačinom.

Međutim, Kovačević je ispričao i o jednom svom nedavnom događaju s Kosova.

Pre tri meseca svojim kolima s beogradskim tablicama putovao sam uzduž i popreko Kosova. Video sam oklopna vozila NATO, jednu od najvećih njihovih baza u Evropi. Naši ljudi žive tamo kao u getu, u 21. veku su u getu da bi opstali. Bore se da opstanu. Ta borba je teška i, rekao bih, veoma dostojanstvena. Putujući Kosovom, nisam imao nijednu neprijatnost. Šta to govori? To govori da sam tretiran kao bilo koji drugi stranac. Pošto na Kosovu, kao ni u Srbiji, putevi nisu obeleženi, na dva mesta sam se zaustavio i pitao kuda da idem za Gračanicu. Ljubazno su me uputili. Vozio sam autoputem koji ide od Prištine za Tiranu, dobar autoput. To je autoput jedne države. Tačka”, završava svoju priču Dušan Kovačević

124 Shares

Moja Hercegovina

5 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Kakvi srbijanci i Kosovo i srpstvo vi njih ne znate.Oni mrze Kosovo oduvjek zato su ga i prodali a kao glume raspravu i kao jedni su za a drugi su protiv a to je ustvari isti udbaski tabor samo glume narodu. Oni bi sve prodali i naselili se u BG pasaluk u kojem ionako zivi trcina srbijanskog stanovnista i njima je to dosta. Takodje oni Srbi sa Kosova su svi gledali da prodaju svoju zemlju to Siptarima i zbrisu odatle. Mora se praviti razlika izmedju srbijanstva i srpstva. Ovaj Kovacevic to je jedno govno srbijansko ustasko. Sto je Ogi otpravnik poslova malopre rekao da mi i srbijanci nemamo nista zajednicko,da je to drugi narod sve je to istina. Ne nasedajte na srbijanske price o srpstvu.Kad neko pocne da nama hercegovcima soli pamet o tome samo mu recite ‘hajde ti srbijanac prvi a mi cemo za tobom’ jer oni bi da mi ginemo a oni da piju kafu.E malo sutra,pa upoznao sam ih ja,Oni npr imaju Novi Pazar,imaju muslimana koliko hoces ali nikad oni nece kod sebe zaratiti nego dodju kod nas da pale i pljackaju.Kad srbijanac ocisti svoje dvoriste neka se javi.lako je balijama i ustasama nama raditi o glavi kad imaju srbijanske izdajnike uza se.

    • Hercegovci i uopste narod iz RS najprije treba da vjeruju sta mi koji smo ih upoznali znamo o njima a novine pustite.Sve to oni sto pricaju je naruceno.Isto tako nas narod misli vidi kako su se oni izgradili pa on nije imao rat kakav su nama uvalili,njihov Zlatibor je napravljen parama od droge i sto su pokrali nase imovine ovde za vrijeme rata to je mafijsko mjesto kao npr Budva ali vi to ne znate.Nije dzaba Bregovic nazvao svoj orkestar za svadbe i sahrane jer kod srbijanca isti svira i na svadbi i na sahrani i kad je svadba oni se zaduze i kupe sve na crtu a kad je sahrana isto tako idu i zaduzuju se….oni nemaju oca i majku da sahrane.

  • Nije mi nikako jasno šta ovaj idiot “Hercegovina” ovde hteo da kaže u svom tom njegovom lupetanju?!

124 Shares
124 Shares
Copy link