Početna  /  Ombudsmani potvrdili da su povrijeđena prava trebinjskih vatrogasaca – Gradonačelniku Ćuriću preporučeno da obespravljene vatrogasce bez odlaganja vrati na radna mjesta u TVJ Trebinje!
Izdvajamo Trebinje

Ombudsmani potvrdili da su povrijeđena prava trebinjskih vatrogasaca – Gradonačelniku Ćuriću preporučeno da obespravljene vatrogasce bez odlaganja vrati na radna mjesta u TVJ Trebinje!

Trebinjskim vatrogascima Miodragu Ćaćiću i Slaviši Soldi koji su odlukom Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja prebačeni iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje u novoosnovano odjeljenje civilne zaštite uskraćena su prava, mišljenje je ombudsmana za ljudska prava. Na žalbu koju je ombudsmanima u ime oštećenih vatrogasaca poslao advokat Din Tešić, stigao je odgovor u kojem se potvrđuju navodi Tešića i obespravljenih vatrogasaca, a gradonačelniku Ćuriću upućena je preporuka da bez odlaganja vrati Solda i Ćaćića na poslove koje su obavljali u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje. Ombudsmani iz kancelarija u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci su, pozivajući se na prava koja institutu ombudsmana zakonski pripadaju, gradonačelniku Trebinja su dali rok od 15 dana za preduzimanje neophodnih i preporučenih radnji.  Uprkos očitom kršenju zakona, gradonačelnik Ćurić ne odustaje od svojih namjera pa je prekjuče još dvojicu pripadnika TVJ Trebinje protivzakonito rasporedio na druga radna mjesta – Jova Bokuna u novoformiranu Civilnu zaštitu, a Miroslav Vukasović na mjesto domara u Gradskoj upravi.

”Pravo na rad jedno je od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Opštom deklaracijom o pravima čovjeka, Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Ustavom BiH, Zakonom o radu, te ostalim specijalnim zakonima koji su doneseni u ovoj konkretnoj oblasti. Nadalje, prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa uređuju se i kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovoru o radu, ali na način da utvrde druga, ili propišu povoljnija prava i povoljniji uslovi rada od onih utvrđenih Zakonom o radu, osim ako to zakonom nije izričito zabranjeno. Uvidom u žalbe i priloženu dokumentaciju iz oba predmeta, institucija Ombudsmana ustanovila je da su Miodrag Ćaćić i Slaviša Soldo do 16.11.2022. godine bili raspoređeni na radna mjesta unutar Teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice Gradske uprave Trebinje, gdje im se obračun plate vršio u okviru 4. platne grupe, a koeficijent za obračun plate za puno radno vrijeme iznosio 10,87 (Slaviša Soldo) i 11,58 (Miodrag Ćaćić).” – stoji, između ostalog, u odgovoru ombudsmana na žalbu.

U obrazloženju odluke stoji da je gradonačelnik Ćurić postupio protivno Zakonu o radu Republike Srpske čime su povrijeđena prava Ćaćića i Solda.

”Protivno je Zakonu o radu Republike Srpske (član 13, stav 2), a i svim drugim pravnim načelima pozitivnog prava, da se službenici degradiraju i dovode u nepovoljan položaj u pogledu uslova rada i ostvarivanja prava po osnovu rada, zbog ostvarivanja svojih prava u skladu sa kolektivnim ugovorom. Gradonačelnik se u rješenjima pozivao na odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, prema kojima se premještaj može vršiti bez saglasnosti službenika, ukoliko se radi o premještanju zbog potreba rada, međutim, isti zakon predviđa da se izvršilačko radno mjesto, ukoliko se ne provodi konkurs, može popuniti preuzimanjem iz drugog organa lokalne samouprave, samo uz prethodnu saglasnost službenika (član 92). Nadalje, ukoliko su stvarno postojale opravdane potrebe rada, koje su tražile popunjavanje novoosnovanog odjeljenja, onda samo jedna osoba (Miodrag Ćaćić) ne može popuniti čitavo odjeljenje, niti premještanje Slaviše Solda u novoosnovano odjeljenje, te vraćanje dan nakon toga na svoje staro radno mjesto, takođe, ne može potkrijepiti činjenicu za hitnim popunjavanjem novoosnovanog odjeljenja. (…) Imajuću u vidu sve naprijed navedeno, institucija Ombudsmana se ne može oteti dojmu da su premještanja žalitelja posljedica pokretanja sudskih postupaka radi ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa, a odgovorna strana nije pružila nikakve dokaze koji bi uputili na drugačije. ” – mišljenje je ombudsmana za ljudska prava.

U skladu sa svim navedenim, institut Ombudsmana dao je preporuku Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja. U preporuci stoji da se Ćaćić i Soldo bez odlaganja vrate na raniji radno pravni status, a da se popunjavanje novoosnovanog odjeljenja za civilnu zaštitu vrši u skladu sa zakonom. Gradonačelniku Ćuriću je dat rok od 15 dana da obavijesti instituciju Ombudsmana o preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuke.

Dokument potpisuju dr Jasminka Džumhur, Nives Jukić i dr Nevenko Vranješ – ombudsmani za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Advokat Din Tešić je za internet magazin ”Moja Hercegovina” rekao da je ova preporuka Ombudsmana jasan pokazatelj da su prekršena osnovna ljudska prava njegovih klijenata i da se očekuje identična odluka i od nadležnog suda.

”Preporuka Ombudsmana za ljudska prava da se moji klijenti vrate na ranija radna mjesta govore samo o tome kakvu sudsku odluku možemo očekivati i da su njihova ljudska prava nezakonitim postupanjem povrijeđena. Na žalost, niti jedna sudska odluka ne  može nadoknaditi stres koji oni proživljavaju u ovim trenucima. Ne može se vatrogasac bez njegove saglasnosti postavljati za domara, kao što ne može ni policajac niti doktor. Još dva vatrogasca su premještena nezakonito na druga radna mjesta sve u cilju pritiska na njih da odustanu od svojih prava i zastrašivanja drugih vatrogasaca u Republici Srpskoj. U Vlasenici očekujemo da vatrogascima se uruče Rješenja o prekidu radnog odnosa ovih dana pa ćemo kod nadležnog Suda u zakonskom roku ustati s tužbama da ista poništi i vrati moje klijente na radna mjesta na koja su bili raspoređeni prije odluka koje su nezakonite.” – rekao je Tešić za naš magazin.

Din Tešić

Slaviša Soldo je jedan od dvojice obespravljenih vatrogasaca čiji su povratak na staro radno mjesto preporučili ombudsmani. On za naš magazin kaže kako očekuje da će se gradonačelnik Ćurić oglušiti o ovu preporuku, ali da ona predstavlja ”vjetar u leđa” u daljnoj borbi za svoja prava.

”Sumnjam da će gradonačelnik poslušati preporuku ombudsmana i vjerujem da ce se oglušiti o nju, tj da ćemo svoja prava nastaviti potraživati putem suda, a da nam je ova preporuka istinski vjetar u leđa da istrajemo u namjerama da ostvarimo svoja zakonom zagarantovana prava. Nama je bitno i da se kaže da je ombudsman potvrdio nerad prvostepene i drugostepene komisije za zaštitu od uznemiravanja na radu, tj očigledan rad protiv interesa radnika a u korist poslodavca… Zatim na očigledne propuste nadležnih republičkih inspekcija koje su po zaprimljenim prijavama i žalbama trebali otkloniti i zaustaviti dalje uznemiravanje radnika od strane poslodavca jer su trazili svoja zakonom zagarantovana prava.” – kaže Soldo za MH.

Iako pravna borba još uvijek traje, gradonačelnik Ćurić nastavlja kršiti zakone i prava radnika pa je prije dva dana još dva ”neposlušna” vatrogasca mimo njihove saglasnosti prebacio na drugo radno mjesto. Jovo Bokun je prebačen u odjeljenje za civilne poslove dok je Miroslav Vukasović prebačen na mjesto domara u Gradskoj upravi Trebinje. Vukasović za internet magazin ”Moja Hercegovina” kaže da je očito da gradonačelnik ne namjerava stati sa degradiranjem svih onih vatrogasaca koji su odlučili da traže svoja prava.

S lijeva na desno: Jovo Bokun, Slaviša Soldo, Miroslav Vukasović i Siniša Purtić, obespravljeni vatrogasac iz Vlasenice

”Očigledno je da  je gradonačelnik riješen da ispuni prijetnje javno izrečene u prethodnom periodu i da degradira sve one vatrogasce koji su se drznuli da traže svoja prava. Boli nas saznanje da se trud, znanje i zalaganje ne cijeni, već se očekuje i cijeni slijepa poslušnost. Očigledno je da nisu bitni ni naše radno iskustvo, ni razne obuke u zemlji i inostranstvu za koje smo dobili mnogobrojne sertifikate. Generalno, ova opasna profesija u Trebinju se očigledno nimalo ne vrednuje, s obzirom na požarnu opterećenost ovog podneblja!” – kaže Vukasović.

Ombudsmani su detaljno objasnili koje sve zakone i propise krši gradonačelnik Ćurić jasno mu stavivši do znanja da je u sukobu sa zakonom. Ukoliko gradonačelnik Ćurić sve vrijeme nesvjesno krši zakone nakon preporuke koja mu je upućena od instituta Ombudsmana svako dalje kršenje zakona i propisa biće apsolutno svjesno, a ukoliko se ogluši o nju, prekršiće još jedan zakon – Zakon o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Ono što je sigurno je da će advokat Tešić nastaviti štititi prava svojih klijenata, a sudeći po analizi i odluci tima ombudsmana epilog se već nazire i jasan je izgleda svima osim gradonačelniku Ćuriću i njegovom pravnom timu, tačnije pravnoj službi Grada Trebinja.

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap