Početna  /  OHR: Mirovni sporazum mora se poštovati u cjelosti
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

OHR: Mirovni sporazum mora se poštovati u cjelosti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić postrojio je danas Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH u Banjaluci.

N1
N1

Tim povodom kao i zbog kompletne ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske kojeg je, podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, N1 je zatražio komentar Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Kako je za N1 kazao Mario Brkić, portparol OHR-a, Ustav BiH mora se poštovati.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH. Također je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, s obrazloženjem da je proveden na osnovu odluka za koje je Sud ustanovio da nisu u skladu sa Ustavom BiH, te da su protivne nalogu koji je Sud naložio u svojoj privremenoj mjeri. Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u cijelosti, a ne kao – a la carte”, naveo je Brkić.

Podsjećamo, u sklopu obilježavanja Dana Republike Srpske, danas je predat raport Ivaniću, nakon čega se on uputio ka Banskom dvoru.

0 Shares
0 Shares
Copy link