Početna  /  Njemačka policija traga za državljaninom Tunisa
Svijet Vijesti

Njemačka policija traga za državljaninom Tunisa

Njemačka policija traga za Tunišaninom nakon što su u kamionu koji je na božićnom vašaru usmrtio 12 ljudi, pronađena određena lična dokumenta.

A fire fighter stands beside the truck which ploughed last night into a crowded Christmas market in the German capital Berlin, Germany, December 20, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke TPX IMAGES OF THE DAY
(FOTO: REUTERS/Hannibal Hanschke)

Kako javlja Špigel, u kamionu je pronađena lična karta.

Prema saznanjima njemačkog dnevnika Bild, prvi “vrući tragovi” ukazuju da je za napad odgovoran Anis A, star izmedju 21 i 23 godine, koji je porijeklom iz Tunisa i posjeduje nekoliko pasoša.

List piše da je Tunišanin već od ranije poznat policiji zbog nanošenja tjelesnih povreda, ali da nije mogao da bude krivično gonjen pošto je pobjegao u ilegalu. Policija smatra i da je Anis A. veoma opasan i da je dio šire mreže islamskih ekstremista.

Policija mu je, prema navodima Bilda, ušla u trag pošto su u kamionu kojim je izvršen napad, ispod sjedišta vozača nađene isprave kojima su vlasti odobrile njegov boravak u Njemačkoj.

Odgovornost za napad su preuzeli džihadisti Islamske države.

Policija u Berlinu navela je da je dobila više od 500 dojava o napadu, ali se za sada ne zna da li su istražitelji utvrdili konkretne tragove. Policija je ranije izrazila sumnju u postojanje nekoliko napadača i saučesnika.

Napad se dogodio kada je kamion u ponedeljak uveče uletio među posjetioce božićnog vašara u Berlinu, ubivši 12 i povrijedivši najmanje 50 osoba, a medju žrtvama je i muškarac nadjen u kabini kamiona, Poljak koji je dovezao kamion s robom u Berlin, a potom je otet i ubijen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je napad kao teroristički, dok su populisti iskoristili taj događaj kao ofanzivu protiv Merkelove, optužujući je da je zbog nje Njemačka u opasnosti, jer nije promijenila migracionu politiku.

Pakistanac, osumnjičen za napad ubrzo je priveden, ali je pušten kasnije na slobodu zbog nedostatka dokaza.

0 Shares
0 Shares
Copy link