Početna  /  Nikolić i Vučić nisu podržali referendum u Republici Srpskoj
Republika Srpska Srbija

Nikolić i Vučić nisu podržali referendum u Republici Srpskoj

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović. Sastanku su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Tema sastanka bio je referendum o Danu Republike Srpske i poziv PIK-a vlastima u Srpskoj da referendum ne bude održan.

Predsjednik i premijer Srbije istakli su nakon sastanka da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH kao i integriteta Republike Srpske.

Nikolić i Vučić osudili su organizovane napade pojednih zemalja regiona koje stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i licemjerno ćutanje i traženje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dijela međunarodne zajednice.

Nikolić i Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma. Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije.

Predsjednik Dodik prethodno je izjavio da nisu realna očekivanja da će se, poslije sastanka na Andrićevom vijencu, referendum otkazati iz tehničkih ili političkih razloga.

Istakao je da je 9. januar Dan državnosti Srpske, jer je Republika Srpska država, a BiH nije ništa.

“Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema”, rekao je Dodik.

Mišljenje PIK-a u suštini odražava političku podršku kriminalu, koji su, kaže, činili visoki predstavnici, od prvog dana do danas.

On je istakao da je će na sastanku u Beogradu na dnevnom redu biti i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je potrebno sa rukovodstvom Srbije razmijeniti mišljenje i poglede o referendumu o Danu Republike Srpske, kao i zajednički sagledati situaciju u BiH i regionu.

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije kao Milošević Karadžiću

Čović: Referendum će se održati, stvaramo pretjerane tenzije

Bosić: Zabrinut sam zbog informacija koje sam saznao

Izetbegović: Beograd je pokazao zrelost

Dodik: Naše je da ocijenimo opasnosti odluka koje donosimo

Moja Hercegovina

4 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link