Početna  /  Nezakonito do funkcije direktora bilećkog Doma zdravlja
bileća Hercegovina

Nezakonito do funkcije direktora bilećkog Doma zdravlja

BILEĆA – Dojučerašnje stranačke kolege iz bilećkog SNSD-a koje su insistirale na smjeni doktora Neđa Simovića sa mjesta direktora bilećkog Doma zdravlja i dalje ne žele da ga na ovoj poziciji vide u novom mandatu, a da bi ostvarili svoj cilj, zakone kroje kako im odgovara. Konkurs za ovu funkciju prati niz zakonskih neregularnosti, što pokazuje da je pojedincima politika važnija od zdravstvene zaštite građana Bileće.

dom_zdravlja_bilecca_mojahercegovina-1024x683
Dom zdravlja “Sveti Luka” Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Prije skoro dva mjeseca, predsjednik Skupštine opštine Bileća Ljubo Vuković, potpisao je javni konkurs za mjesto direktora bilećkog Doma zdravlja „Sveti Luka“, u kome je jasno naznačeno da se prijave dostavljaju Komisiji za izbor i imenovanje Skupštine opštine Bileća sa naznakom „ne otvarati“. Nakon toga, Vuković je na dnevni red nedavno održane sjednice stavio imenovanje takozvane Komisije za sprovođenje konkursa za izbor i imenovanje direktora JZU Dom zdravlja „Sveti Luka Bileća“, koja će, ipak, prva otvoriti koverte sa prijavama i koja nikada ranije nije imenovana u slične svrhe. Pitanja u kom zakonu je nađeno uporište za ovakav presedan, ostala su bez odgovora.

nemanja_papic3_mojahercegovina
Nemanja Papić (FOTO: Moja Hercegovina)

– Ja sam u bilećkoj Skupštini već dva mandata i za to vrijeme najmanje 25 puta je biran direktor javnog preduzeća čiji je osnivač Opština, ali nikada nije imenovana ovakva Komisija za sprovođenje konkursa. Ovo je nebivali slučaj u parlamentarnoj praksi da komisija predlaže direktora Komisiji za izbor i imenovanje koja inače za to i postoji. Zakon o javnim službama i Zakon o Vladinim i drugim imenovanjima tretira taj izbor i nigdje nema ovakve komisije. Ja sam pet puta na sjednici pitao u kom zakonu to stoji, ali nije bilo odgovora ni od sekretara ni od predsjednika Skupštine – kaže za „Moju Hercegovinu“ Nemanja Papić, zamjenik predsjednika SO Bileća.

Osim toga, Papić kaže da mu dodatnu sumnju u zakonsku regularnost navedenog konkursa unosi i to što je na istoj sjednici lokalne Skupštine izabran direktor JU Dječiji vrtić „Budućnost“ bez formiranja Komisije za sprovođenje konkursa za njegov izbor i imenovanje.

Prema usvojenoj odluci, Komisija za sprovođenje konkursa bodovaće i rangirati kandidate, zatim će svoju odluku proslijediti Komisiji za izbor i imenovanje, a ona će je dati Skupštini na usvajanje.

Kako „Moja Hercegovina“ nezvanično saznaje, na mjesto direktora bilećkog Doma zdravlja konkurisala su samo dva kandidata: doktor Neđo Simović i doktor Slavko Boljanović. Da apsurd bude veći, njih kao ljekare ocjenjivaće petočlana Komisija za sprovođenje konkursa koju čine diplomirani geograf, diplomirani pravnik, diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirani ekonomista i diplomirani inženjer elektrotehnike.

nedjo_simovic_mojahercegovina-253x300
Neđo Simović (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Neđo Simović za naš magazin kaže da nema komentar na narečenu skupštinsku odluku o formiraju sporne komisije. Zanimljivo je da se njegov protivkandidat za direktorsku fotelju Slavko Boljanović već godinama nalazi na platnoj listi bilećkog Doma zdravlja, ali da ne radi u njemu, već u privatnoj klinici u Trebinju.

– Na bolovanju je prije bio tri pune godine, a sada je neprekidno od 14. novembra 2014. godine. On bolovanje prekida sa odmorima, ali ne radi u ustanovi – kaže Simović.

Komisija za sprovođenje konkursa sa kandidatima će obaviti razgovor narednih dana.

Zbog politike Dom zdravlja prepušten sam sebi

U nizu presedana koji su napravljeni u sukobu bilećkog SNSD-a oko direktorske fotelje lokalnog Doma zdravlja je i ostavljanje ove ustanove bez čelnog čovjeka mjesecima.

Simović je sa mjesta direktora razriješen još u martu, ali predsjednik SO Bileća Ljubo Vuković do danas na dnevni red nije stavio odluku o imenovanju vršioca dužnosti na ovu fuknciju, što je po zakonu bio dužan da učini. Na naše pitanje zbog čega je za građane tako važnu javnu ustanovu ostavio bez čelnog čovjeka, Vuković nam je sugerisao da „pustimo to pitanje, jer ono nije bilo na dnevnom redu posljednje skupštine“ i dodao da „nismo korektni“.

– Pa nije na dnevnom redu, valjda je jasan odgovor. U proceduri je, nismo uspjeli da postavimo, a to će biti završeno do Nove godine – rekao je Vuković.

ljubo_vukovic_mojahercegovina-1024x685
Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

Budući da vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Bileći nije imenovan i da je nastala situacija koju zakon ne poznaje i koja je mogla dovesti do kolapsa ove ustanove, načelnik Aleksić uputio je zahtjev Simoviću da nastavi da rukovodi istom. Simović kaže da je zahtjev prihvatio, te da su o tome uredno obaviješteni Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Simovićeva smjena sa direktorske pozicije prije devet mjeseci trajno je podijelila bilećki SNSD. Podsjećanja radi, predsjednik SO Ljubo Vuković tada je rekao da je glavni razlog za smjenu taj što se Simović nije dovoljno angažovao na Opštim izborima 2014. godine. Na Simovićevu stranu tada je stao načelnik Miljan Aleksić koji nam je juče rekao da ostaje pri svom stavu i da „dok god on bude imao života i moći, doktora Simovića niko neće smijeniti“.

Dok politička previranja traju, Dom zdravlja „Sveti Luka“ u Bileći na kraju oktobra 2015. godine i dalje se nalazi na listi Poreske uprave Srpske, sa 670.360 maraka duga.

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
79 Shares
79 Shares
Copy link