Utorak, 21.01.2020
More
  Početna Vijesti

  SO Bileća: Kraj godine u znaku kašnjenja sa ključnim odlukama

  Podijeli:

  BILEĆA – Sudeći prema posljednjoj ovogodišnjoj sjednici bilećke Skupštine, održanoj danas, kraj 2015. godine u Opštini Bileća obilježila je riječ „kašnjenje“. Iako je bila zakonska obaveza da se do kraja ove godine donesu nacrt i prijedlog budžeta za narednu, to se nije dogodilo, a pred odbornicima se nije našao ni obavezni izvještaj o radu predsjednika Skupštine. Kasne i plate i topli obroci višim i nižim budžetskim korisnicima, a deficit u budžetu djelimično će biti pokriven milionskim kreditnim zaduženjem koje je danas usvojeno.

  so_bileca2015_mojahercegovina

  Umjesto nacrta i prijedloga budžeta za narednu godinu, odbornici su usvojili odluku o privremenom finansiranju Opštine Bileća za period od 1. januara do 1. jula 2016. godine, što je izazvalo negodovanje pojedinih odbornika.

  Slavko Dangubić, odbornik Demokratskog narodnog saveza, kaže da je ovaj zakonski izuzetak u bilećkoj Skupštini postao pravilo što smatra potpuno neozbiljnim i nedopustivim.

  slavko_dangubic3_mojahercegovina
  Slavko Dangubić, odbornik Demokratskog narodnog saveza (FOTO: Moja Hercegovina)

  – Mnogo toga u Bileći je naopako. Veliki je broj primljenih radnika i bilo je očekivati da se najvažniji dokument pripremi barem u nacrtu. Od kad sam ja odbornik, evo, već osmu godinu mi donosimo privremeno finansiranje, i svake godine upozoravam na to da ozbiljne lokalne zajednice usvajaju budžet na kraju ove godine za narednu. Šta se dešava, stvarno mi nije jasno – ističe Dangubić.

  Ni nezavisni odbornik Tihomir Papić nije zadovoljan donošenjem odluke o privremenom finansiranju, ali glasao je za nju, kaže, zato što bi u protivnom budžetski korisnici snosili posljedice.

  tihomir_papic3_mojahercegovina
  Tihomir Papić (FOTO: Moja Hercegovina)

  – To je praksa koja traje već dugo. Mi smo barem nacrt rebalansa budžeta za iduću godinu usvajali do kraja kalendarkse godine, međutim, sada se ni to nije desilo. Glasao sam za odluku o privremenom finansiranju iz prostog razloga što stipendije studentima ne smiju da kaskaju, kao ni izdvajanja korisnicima socijalne pomoći i plate budžetskim korisnicima. Ne smijemo dozvoliti da dođe do kolapsa sistema – rekao je Papić.

  Na dnevni red danas su naknadno uvrštene i usvojene dvije nove odluke. Prva je o pokriću dijela deficita u budžetu čime se Opština Bileća zadužila za novih 1.049.000 maraka, a druga o izvršenju rebalansa budžeta za 2015. godinu, prema kojoj isti iznosi 7.886.610 maraka.

  Prema navodima izvjestioca o novom kreditnom zaduženju, njime će se pokriti dio deficita koji je u budžetu nastao i tokom prethodnih godina. Međutim, Dangubić smatra da to nije tačno.

  – Iz dokumenta koji su danas priložili nije jasno koliki je deficit. Oni prikazuju da je ovo pokrivanje deficita iz prethodnog perioda, što nije korektno, jer ako ima deficita, on se mora pokriti na prvoj sjednici posle nove godine ili iz kreditnih sredstava ili se mora štediti da bi on bio pokriven – naveo je Dangubić.

  Izrazio je sumnje i u vjerodostojnost nacrta rebalansa budžeta za 2015. godinu.

  – Mnoge stavke koje su iskazane u nacrtu nisu vjerodostojne. Rebalans se donosi zadnji dan i pri tome se u rebalansu misli da će kreditna sredstva koja su izglasana na prošlom zasjedanju da ulaze u rebalans, a nisu još plasirana, što je opet neozbiljno. Rebalans sam po sebi je svođenje stanja na realni nivo, ono što je ostvareno. Međutim, u ovome stoji 2.600.000 maraka od potopljenog zemljišta kao u najrekordnijem vremenu, a ova godina je po tom pitanju bila jedna od najlošijih u posljednje vrijeme – istakao je Dangubić.

  U Odjeljenju za finansije Opštine Bileća rekli su nam da ukupni budžetski deficit trenutno iznosi oko 3.300.000 maraka, računajući prethodno kreditno zaduženje od 1.700.000 maraka i ne računajući kreditno zaduženje od 1.049.000 maraka koje je danas usvojeno.

  Na pitanje zbog čega se kasni sa ključnim stavkama za narednu godinu, predsjednik SO Ljubo Vuković rekao je samo da nacrt budžeta „nije bio spreman“.

  ljubo_vukovic3_mojahercegovina
  Predsjednik SO Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

  – Kasno smo dobili obavještenje od Ministarstva finansija Srpske da je nacrt spreman danas, pa zato nismo izglasali da o njemu raspravljamo. Dogovorili smo se da ćemo raspravljati o njemu na prvoj narednoj sjednici u januaru – rekao je Vuković.

  Iako je na prošloj sjednici najavljeno da će danas biti imenovan novi direktor bilećkog Doma zdravlja, to se nije dogodilo, jer, kako je naveo Vuković, proces izbora još uvijek nije završen.

  Odbornici su, kao i u slučaju izbora novog direktora Doma zdravlja, usvojili odluku o imenovanju članova Komisije za sprovođenje konkursa za izbor i imenovanje sekretara SO čiju dužnost trenutno vrši Dragica Bajat. Raspisan je i javni konkurs za izbor i imenovanje direktora JZU „Apoteka“ Bileća.

  Jelena Denda

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI