Početna  /  SO Bileća: Kraj godine u znaku kašnjenja sa ključnim odlukama
Hercegovina

SO Bileća: Kraj godine u znaku kašnjenja sa ključnim odlukama

BILEĆA – Sudeći prema posljednjoj ovogodišnjoj sjednici bilećke Skupštine, održanoj danas, kraj 2015. godine u Opštini Bileća obilježila je riječ „kašnjenje“. Iako je bila zakonska obaveza da se do kraja ove godine donesu nacrt i prijedlog budžeta za narednu, to se nije dogodilo, a pred odbornicima se nije našao ni obavezni izvještaj o radu predsjednika Skupštine. Kasne i plate i topli obroci višim i nižim budžetskim korisnicima, a deficit u budžetu djelimično će biti pokriven milionskim kreditnim zaduženjem koje je danas usvojeno.

so_bileca2015_mojahercegovina

Umjesto nacrta i prijedloga budžeta za narednu godinu, odbornici su usvojili odluku o privremenom finansiranju Opštine Bileća za period od 1. januara do 1. jula 2016. godine, što je izazvalo negodovanje pojedinih odbornika.

Slavko Dangubić, odbornik Demokratskog narodnog saveza, kaže da je ovaj zakonski izuzetak u bilećkoj Skupštini postao pravilo što smatra potpuno neozbiljnim i nedopustivim.

slavko_dangubic3_mojahercegovina
Slavko Dangubić, odbornik Demokratskog narodnog saveza (FOTO: Moja Hercegovina)

– Mnogo toga u Bileći je naopako. Veliki je broj primljenih radnika i bilo je očekivati da se najvažniji dokument pripremi barem u nacrtu. Od kad sam ja odbornik, evo, već osmu godinu mi donosimo privremeno finansiranje, i svake godine upozoravam na to da ozbiljne lokalne zajednice usvajaju budžet na kraju ove godine za narednu. Šta se dešava, stvarno mi nije jasno – ističe Dangubić.

Ni nezavisni odbornik Tihomir Papić nije zadovoljan donošenjem odluke o privremenom finansiranju, ali glasao je za nju, kaže, zato što bi u protivnom budžetski korisnici snosili posljedice.

tihomir_papic3_mojahercegovina
Tihomir Papić (FOTO: Moja Hercegovina)

– To je praksa koja traje već dugo. Mi smo barem nacrt rebalansa budžeta za iduću godinu usvajali do kraja kalendarkse godine, međutim, sada se ni to nije desilo. Glasao sam za odluku o privremenom finansiranju iz prostog razloga što stipendije studentima ne smiju da kaskaju, kao ni izdvajanja korisnicima socijalne pomoći i plate budžetskim korisnicima. Ne smijemo dozvoliti da dođe do kolapsa sistema – rekao je Papić.

Na dnevni red danas su naknadno uvrštene i usvojene dvije nove odluke. Prva je o pokriću dijela deficita u budžetu čime se Opština Bileća zadužila za novih 1.049.000 maraka, a druga o izvršenju rebalansa budžeta za 2015. godinu, prema kojoj isti iznosi 7.886.610 maraka.

Prema navodima izvjestioca o novom kreditnom zaduženju, njime će se pokriti dio deficita koji je u budžetu nastao i tokom prethodnih godina. Međutim, Dangubić smatra da to nije tačno.

– Iz dokumenta koji su danas priložili nije jasno koliki je deficit. Oni prikazuju da je ovo pokrivanje deficita iz prethodnog perioda, što nije korektno, jer ako ima deficita, on se mora pokriti na prvoj sjednici posle nove godine ili iz kreditnih sredstava ili se mora štediti da bi on bio pokriven – naveo je Dangubić.

Izrazio je sumnje i u vjerodostojnost nacrta rebalansa budžeta za 2015. godinu.

– Mnoge stavke koje su iskazane u nacrtu nisu vjerodostojne. Rebalans se donosi zadnji dan i pri tome se u rebalansu misli da će kreditna sredstva koja su izglasana na prošlom zasjedanju da ulaze u rebalans, a nisu još plasirana, što je opet neozbiljno. Rebalans sam po sebi je svođenje stanja na realni nivo, ono što je ostvareno. Međutim, u ovome stoji 2.600.000 maraka od potopljenog zemljišta kao u najrekordnijem vremenu, a ova godina je po tom pitanju bila jedna od najlošijih u posljednje vrijeme – istakao je Dangubić.

U Odjeljenju za finansije Opštine Bileća rekli su nam da ukupni budžetski deficit trenutno iznosi oko 3.300.000 maraka, računajući prethodno kreditno zaduženje od 1.700.000 maraka i ne računajući kreditno zaduženje od 1.049.000 maraka koje je danas usvojeno.

Na pitanje zbog čega se kasni sa ključnim stavkama za narednu godinu, predsjednik SO Ljubo Vuković rekao je samo da nacrt budžeta „nije bio spreman“.

ljubo_vukovic3_mojahercegovina
Predsjednik SO Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

– Kasno smo dobili obavještenje od Ministarstva finansija Srpske da je nacrt spreman danas, pa zato nismo izglasali da o njemu raspravljamo. Dogovorili smo se da ćemo raspravljati o njemu na prvoj narednoj sjednici u januaru – rekao je Vuković.

Iako je na prošloj sjednici najavljeno da će danas biti imenovan novi direktor bilećkog Doma zdravlja, to se nije dogodilo, jer, kako je naveo Vuković, proces izbora još uvijek nije završen.

Odbornici su, kao i u slučaju izbora novog direktora Doma zdravlja, usvojili odluku o imenovanju članova Komisije za sprovođenje konkursa za izbor i imenovanje sekretara SO čiju dužnost trenutno vrši Dragica Bajat. Raspisan je i javni konkurs za izbor i imenovanje direktora JZU „Apoteka“ Bileća.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Pa Bilecani opet glasajte za Dodika,Ljubu Vukovica,Aleksica i slicne probisvjete jer su vam te kukavice obecali i referendum,i ujedinjenje,i poslove,i Rusiju, i plate i sta sve ne.E takvi ce sigurno ispuniti sto su obecali.Istrazni organi treba da ispitaju sta sve direktori energetskog sektora i svi hercegovacki izdajnici imaju od nekretnina, imovine i firmi u NDH kao i u inostranstvu i da li je to razlog sto Bileca ne moze da funkcionise,sto nema kako Aleksic rece “djavoljeg dinara”,sto je RS u dubiozi decenijama,sto narod nema hljeba da jede.

  • Miljan Akesic drzi cjelu Bilecu, trguje drogom i pere pare preko gradjevine, svog kafica i ostalih svojih firmi i jednostavno taj ne zna sta ima. O braci Vukovic ne treba trositi rijeci pa ti iz ocju kradu. Najvece pljacke u RS se desavaju u Hercegovini i Bileci. Jednostavno svi ovi lopovi i dupelisci imitiraju svog sefa Dodika i kakav im je sef lopov i jado takvi su i oni. Trebinje ima Vucurevica koji je rijecit, zna da zagalami i da ih zakopa inace da nije njega TB bi dozivilo sudbinu Bilece,tu ne bi kamen na kamenu ostao a izgubiti TB znaci izgubiti cjelu I.Hercegovinu. Narod u ostalim hercegovackim opstinama gdje Dodik nevlada mogu nekako da se dogovore sa opstinom,da ih podrzi u nekim projektima i subvencijama koliko toliko a narod u Bileci moze da ocekuje samo pljacku, lazi i zatvorena vrata….u Bileci prijete studentima i radnica kao da su kriminalci!! Tu djubrad iz Dodikove stranke sto su u Bileci sve treba pohaspiti.

7 Shares
7 Shares
Copy link