Nevesinje: Usvojen Nacrt budžeta za 2018. godinu

NEVESINJE – Na 12. redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje koja je održana danas usvojen je Nacrt budžeta opštine Nevesinje za 2018. godinu u iznosu od 8.313.613 maraka.

Skupština Nevesinje/Arrhiva

Bez sredstava iz kreditnog zaduženja budžet za narednu godinu je planiran u iznosu od 6.838.613 maraka.

Odbornici skupštinske većine su Nacrt budžeta okarakterisali kao razvojni i socijalno pravedan. Smatraju da su ovim Nacrtom obuhvaćene potrebe svih korisnika i da niko nije zapostavljen. Odbornici iz skupštinske većine su pohvalili i saradnju opštine sa republičkim institucijama, kao i sa regionalnim privrednim firmama koji su, smatraju, kroz različite aktivnosti pomagali lokalnu zajednicu i punili njen budžet.

Odbornici partija koje čine vlast su predložili i smanjenje plata funkcionerima kao jednu od mjera za uštedu sredstava.

Opozicija je zamjerala što su u Nacrtu budžeta umanjena sredstva mjesnim zajednicama, premije za proizvođače mlijeka, dok “opozicionar iz redova skupštinske većine”, Darko Marić, kaže da je u budžetu planirano 200.000 maraka rashoda na lična primanja više nego u 2016. godini, što je, smatra, produkt novih zapošljavanja u opoštinskoj administraciji.

Izvještaj o realizaciji budžeta Opštine Nevesinje za devet mjeseci 2017. godine izazvao je burne rasprave odbornika pozicije i opozicije. Zorka Umićević, v.d. načelnik Odjeljenja za finansije je rekla kako je došlo do povećanja prihoda od zakupa zemljišta, komunalne naknade, korištenja građevinskog zemljišta.

Opozicioni odbornici ostali su pri stavu da je previše sredstava izdvojeno na stavkama poput troškova za mobilne telefone, rekonstrukcije kancelarije načelnika opštine, kao i da je kredit od četiri miliona previsoko zaduženje za Nevesinje.

Sa druge strane, odbornici iz stranaka koje čine skupštinsku većinu smatraju da je budžet za tekuću godinu razvojni što potvrđuje niz započetih i realizovanih investicija.

Načelnik opštine Nevesinje,Milenko Avdalović,  rekao  je da je zadovoljan ostvarenjem budžeta i da je novost ta što je budžet transparentan i što se zna gdje je i na šta utrošena svaka marka.

“Isplatili smo sve stipendije,potsticaje, vratili dugove za struju i vodu, očistili grad, nabavili nove kontejnere i sagradili Komunalni dom. Da sada odemo sa vlasti za nama ne bi ostala nijedna obaveza, a kad smo dolazili Opština je bila dužna Bogu i narodu”, rekao je Avdalović.

Danas je poništena sporna odluka o rebalansu budžeta zbog koje je opozicija napustila prethodno zasjedanje.

Na zahtjev odbornika opozicije da se predsjednik SO Momčilo Vukotić izvini jer je rekao “da lažu”, on je odbio rekavši da to nije rekao i da je u trenutku ponovljenog glasanja imao takvu informaciju.

“Mogu da se izvinim samo zato što sam pojedinim odbornicima dopustio da izlaze i ulaze kada žele”, kaže on.

Nakon toga su odbornici opozicije zaključili da je prilikom prethodnog zasjedanja napravljen ozbiljan prekršaj i da skupštinska većina treba da “se uozbilji”, dok iz pozicije kažu da je povlačenje ove tačke dokaz odgovornosti.

Novom odlukom je rebalans budžeta na zahtjev načelnika opštine vraćen u skupštinsku proceduru i usvojen glasovima skupštinske većine.

Kao i prethodno i ovo zasjedanje je počelo insistiranjem odbornika SDS-a Jovana Vasiljevića da se prestane kršiti zakon i da se nakon sedam mjeseci izaberu osobe koje će naslijediti vršioce dužnosti kojima je istekao mandat.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice su najavili da bi mogli da, od Vlade Japana, dobiju terensko vozilo vrijedno 110.000 maraka.

Na osnovu teksta  Slalom po nevesinjskim trotoarima  razvila se rasprava o čišćenju trotoara i neophodnosti kupovine malog vozila za čišćenje trotoara, a načelnik Avdalović je obećao da će opština da ga nabavi najkasnije do naredne zimske sezone.

 

Ljubiša Bukvić

Autor