Odbornici zatražili smanjenje plata nevesinjskih funkcionera

NEVESINJE – Kao što je “Moja Hercegovina” najavila, klub odbornika SNSD-a je na današnjem zasjedanju uputio prijedlog da se plate nevesinjskih funkcionera uporede sa nekim drugim opštinama, smanje i sredstva preusmjere u afirmaciju mladih.

Nakon što je odbornik SRS Darko Marić odbornicima na uvid dostavio listu primanja uposlenika opštinske administracije iz decembra 2016. godine u kojima se vidi da pojedinci bez više i visoke stručne spreme imaju primanja veća od 900 maraka, krenula su prepucavanja o visini naknada prijašnjih i trenutnih funkcionera.

Tako se ispostavilo da načelnik opštine Milenko Avdalović ima primanja u iznosu 3.510 maraka, da se značajne sume dobrovoljno odrekao u korist studenata i da trenutno prima 3.0o0 maraka. Avdalovićev zamjenik Milutin Samardžić nakon umanjenja od 10 odsto ostvaruje prihod od 2.256 maraka, ali je rečeno da i on dio izdvaja za stipendiranje dva studenta.

Predsjednik Skupštine Momčilo Vukotić ima primanja u iznosu od 3.056 maraka, a njegov zamjenik Aleksandar Marić 1.966 maraka.

Predsjednik nevesinjskog SNSD-a Milosav Uljarević je predložio da se od usvajanja nacrta, pa do zaključenja budžeta za 2018. godinu preispita visina primanja funkcionera, te da se ista smanje kako bi se sredstva preusmjerila u fond za finansiranje pripravnika.

Uljarević je zatražio da se u narednom periodu uporede primanja nevesinjskih funkcionera sa ostalim opštinama te da se umanje i prilagode. On je rekao da se razgovaralo i o umanjenju odborničkih naknada.

Prijedlog da se umanje lična primanja za opštinsku administracije uputio je Nebojša Žerajić iz DNS-a obrazlažući ih novim pravilnicima koji se odnose na lokalne zajednice.

Ovaj prijedlog nije podržao odbornik SP-a Ognjen Kuljić koji je stava da funkcioneri imaju važne i odgovorne pozicije koje nose određeni rizik, te da će podržati svaku odluku bilo kojeg funkcionera koji dobrovoljno odluči da smanji vlastite prihode.

Nezavisna odbornica Suzana Kešelj podržala je Uljarevićev prijedlog rekavši da je loše za Nevesinje da njegovi funkcioneri imaju veće plate nego funkcioneri iz mnogo razvijenih opština.

“Uspjela sam doći do podataka da predsjednik naše skupštine ima veću platu od predsjednika NSRS”, rekla je Suzana Kešelj.

Ona je uputila amandman da se 30.000 maraka planiranih u budžetu 2018. godine za političke stranke prepolovi i 15 hiljada  preusmjeri za potrebe mladih kako bi im se pružila prilika za ostanak u Nevesinju, ali je njen prijedlog (gle čuda) ujedinio poziciju i opoziciju te je glatko odbijen.

Nakon pauze i razmatranja prijedloga odlučeno je da će politički subjekti narednih dana da usaglase stavove, kao i de će se uporednom analizom sa susjednim opštinama vidjeti da li je neophodno donositi skupštinsku odluku kako bi se smanjili prihodi funkcionera i odbornika u Nevesinju.

U narednom tekstu donosimo vam priču kako je rasplentena zbrka zbog koje su opozicioni odbornici napustili prethodno zasjedanje, kao i koji je iznos budžeta planiran za 2018. godinu.

 

Ljubiša Bukvić

Autor