Početna  /  Opozicija napustila zasjedanje nevesinjske skupštine
Hercegovina

Opozicija napustila zasjedanje nevesinjske skupštine

NEVESINJE – Odbornici opozicionih stranaka i jedan odbornik skupštinske većine napustili su 11. redovnu sjednicu Skupštine opštine Nevesinje, revoltirani što je predsjednik Skupštine opštine Momčilo Vukotić dozvolio ponovljeno glasanje na tačku o usvajanju rebalansa budžeta opštine Nevesinje za 2017. godinu.

Nacrtom rebalansa budžeta, koji je prethodno usvojen, budžet za 2017. godinu je bio planiran u iznosu od 10.135.020 KM. Današnja tačka o rebalansu podrazumijevala je blage korekcije i nešto veći budžet u iznosu od 10.143.020 maraka.

Nakon umjerene rasprave pristupilo se glasanju na kojem su pojedini odbornici iz vladajuće većine nisu glasali za ovu tačku dnevnog reda, kao i opozicija, pa je predsjednik Skupštine Momčilo Vukotić, nakon prebrojanih 10 glasova za, utvrdio da Odluka o usvajanju rebalansa budžeta opštine Nevesinje za 2017. godinu nije usvojena.

Nekoliko trenutaka kasnije u skupštinsku salu je ušla odbornica SRS-a Milica Milićević, a iz skupštinske većine su tvrdili da je i ona prethodno glasala, pa napustila salu. Predsjednik SO Nevesinje Momčilo Vukotić odlučio je da ponovi glasanje, na što su odbornici opozicije i Darko Marić (SRS), koji je dio vladajuće većine, napustili zasjedanje.

Okrnjena skupštinska većina je na novom glasanju jednoglasno usvojila Odluku o usvajanju rebalansa budžeta opštine Nevesinje za 2017. godinu, a preostale tačke dnevnog reda su brzo “prošamarali” čime je završeno zasijedanje.

Opozicija najavljuje žalbu

Odbornici koji su napustili skupštinsko zasjedanje najavili su žalbu i detaljan uvid u zapisnik sa sjednice kako bi se utvrdile prave okolnosti prilikom glasanja. Takođe su najavili da će zatražiti video snimak sa zasjedanja koji bi mogao da bude ključni faktor u razmotavanju nevesinjskog “gordijevog čvora”.

Ipak, iz opozicije kažu da je, čak i bez gledanja snimka, napravljen grubi propust, time što je omogućeno ponovljeno glasanje koje je promjenilo ishod. Kažu da će se svim pravnim sredstvima boriti da dokažu istinu.

”Dva puta se glasalo o istoj tački dnevnog reda što je mimo poslovnika i statuta. Uz to izvjestilac tačke dnevnog reda koja se odnosila na rebalans budžeta bila je osoba kojoj je odavno istekao mandat v.d-a. Mi smatramo da rebalans budžeta nije usvojen i pravnim putem tražićemo da se utvrde nepravilnosti”, rekao je Jovan Vasiljević predsjednik kluba odbornika SDS-a za SRNU.

Takođe, iz opozicije su “Mojoj Hercegovini” dostavili fotografiju na kojoj se, tvrde, vidi da je poslovnik prekršen.

Član 105.

1. Nakon završenog glasanja predsjednik Skupštine utvrđuje i objavljuje rezultate glasanja, a zatim konstatuje da li je prijedlog o kome se glasalo prihvaćen ili odbijen

2. Ne može se ponoviti glasanje o istom pitanju, izuzev u slučajevima utvrđenim u ovome poslovniku.

Vukotić: Sve je regularno

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić je rekao da je došlo do greške u prebrojavanju glasova i da je odbornica Milićević bila prisutna i glasala. On je, za SRNU, naveo da je opozicija pokušavala osporiti da je rebalans usvojen i tako napraviti galamu.

“Neposredno nakon glasanja odbornica Milićević je izašla iz sale kad joj je zazvonio telefon. Ovo je previd tehničke prirode i da ne treba dizati preveliku prašinu”, kratko je prokomentarisao Vukotić za “Moju Hercegovinu”.

Detalje sa 11. redovne sjednice Skupštine opštine Nevesinje, na kojoj se raspravljalo o ovogodišnjim nosiocima najviših opštinskih priznanja i definisao izgled simbola opštine pročitajte OVDE.

Ljubiša Bukvić