Povelje opštine Nevesinje Miloradu Dodiku i Novici Gušiću

NEVESINJE – Na 11. redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje, glasovima većine odlučeno je da će dobitnici Povelje opštine Nevesinje za ovu godinu biti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ratni komandant Osme motorizovane brigade Novica Gušić.

Gušić će priznanje primiti zbog neizmjernih zasluga za formiranje Osme motorizovane brigade, dok će Dodik, prema riječima predsjednika skupštine Momčila Vukotića, dobiti priznanje jer je značajno doprinio da zaživi energetski sektor na teritoriji opštine, kao i da mu ide dio zasluga za završetak radova i opremanje nevesinjske Bolnice.

Očekivano, opozicija je žučno reagovala na prijedlog da Milorad Dodik dobije priznanje opštine Nevesinje, a odbornik SDS-a Jovan Vasiljević je rekao da je sramota da se isti dan uruči povelja slavnom komadantu Novici Gušiću i “čovjeku koji je rekao da je ponosan što nije učestvovao u ratu”.

Veso Radić iz PDP-a je zatražio objašnjenje zašto, uporedo sa Gušićem, priznanje nije dobio i komadant Druge lake pješadijske brigade Boro Antelj, rekavši da je i ova brigada branila Nevesinje.

Načelnik opštine Milenko Avdalović je rekao da je Gušić formirao brigadu, organizovao narod koji je odbranio teritoriju Nevesinja. Dodao je da Anteljove zasluge nisu upitne, ali da ga niko od građana i organizacija nije predložio za neko od opštinskih priznanja.

Milosav Uljarević iz SNSD je rekao kako se nova vlast bori da vrati ugled jubilarnim nagradama koje dodjeljuje opština jer ih je, kaže on, prethodna vlast oskrnavila, kao i da niko nema pravo da sa govornice vrijeđa predsjednika Republike Srpske.

Osim Povelje, opština Nevesinje dodjeljuje i plakete za izuzetan doprinos, a ove godine  plaketu “Sveti Dimitrije” će dobiti Prijepolje, Nikšić, Udruženje Hercegovaca Novi Sad i Udruženje Nevesinjaca u Beogradu za pomoć koju su u najtežim ratnim godinama pružali Nevesinju.

Plaketa za humanost u toku rata će biti uručena porodici dr Slobodana Duke, koji je u ratu spasavao živote na prvoj liniji fronta i u Domu zdravlja. Plaketu za doprinos radu udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i za zalaganje u ratnim i poratnim danima poshumno će dobiti Goran Knežević.

Na sjednici, koju je obilježilo napuštanje odbornika opozicije, odlučeno je i da se, neustavni grb opštine Nevesinje zamijeni novim. Njegov autor je heraldičar iz Beograda, Dragomir M. Acović, koji je jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti. On je u prijedlogom novoga grba pokušao da obuhvati sve kulturno-umjetničke i istorijske znamenitosti Nevesinja uključujući i grbove starih plemićkih porodica iz ove opštine.

Veroljub Prodanović iz SNSD je rekao da je cifra od 5.000 maraka za novi grb prevelika, i da je neko od lokalnih autora mogao ga uradi za znatno manje novca.

Ljubiša Bukvić

Autor