Početna  /  Narodni front: Gradska vlast ne želi povećati budžetska izdvajanja za rad Javne kuhinje, a hvali se istorijskim budžetom, pa se dolazi do zaključka da je istorijska samo njihova bahatost?!
Izdvajamo Trebinje

Narodni front: Gradska vlast ne želi povećati budžetska izdvajanja za rad Javne kuhinje, a hvali se istorijskim budžetom, pa se dolazi do zaključka da je istorijska samo njihova bahatost?!

Gradski odbor Narodnog fronta u Trebinju održao je konferenciju za novinare na kojoj su obavijestili javnost da skupštinska većina u trebinjskoj skupštini nije usvojila amandman koji su predali tokom posljednjeg skupštinskog zasijedanja, a tiče se povećanja sredstava za finansiranje Javne kuhinje u Trebinju. Lokalna vlast se hvali istorijskim budžetom od 50 miliona KM, a za najugroženiju kategoriju izdvaja svega 60 hiljada KM što je slika i prilika bahatosti aktuelne trebinjske vlasti, ističu iz Narodnog fronta.

Djelovanje lokalne vlasti u Trebinju i raspodjela budžetskih sredstava u kojoj nema razumijevanja ni podrške skupštinske većine za povećanje novčanih sredstava za rad Javne kuhinje, uprkos budžetu koji iznosi 50 miliona KM , slika je i prilika aktuelne vlasti u Trebinju, smatra Saša Borjan.

‘’Grad Trebinje je grad koji ima budžet od 50 miliona maraka i smatramo da je tih 60 hiljada maraka bilo nešto najmanje što je Grad trebinje mogao da iozdvoji. Ako već imamo novca za osvjetljavanje mostova u Trebinju u iznosu od 900 hiljada maraka, kako to da nema osjećaja za ove ljude koji su u najvećoj potrebi!? Mogu da najavim ukoliko se ne nađu ova sredstva, Narodni front će radikalizovati svoju borbu za Javnu kuhinju na način da ćemo napraviti flajere na koje ćemo staviti jasno imena i prezimena odbornika skupštinske većine koji su bili protiv toga da se ova sredstva usvoje i prema tome ćemo na taj način informisati građane’’, smatra Saša Borjan.

Borjan je spomenuo i značaj Fondacije Sveti Vukašin tvrdeći da gradska vlast nije imala razumijevanje za uvrštavanje ove humanitarne organizacije u budžet Grada Trebinja što je, smatra on, još jedan dokaz lošeg odnosa prema ugroženim kategorijama.

‘’Takođe, želimo da spomenemo i Fondaciju Sveti Vukašin u Trebinju čiji rad pratimo i poštujemo i onda je u dosadašnjem radu bila distancirana od politike i tako treba i da ostane. Ali, imamo informacije da su određena pisma upućivana iz Fondacije gradonačelniku Trebinja da se Fondacija Sveti Vukašin uvrsti u budžet grada što je prvi čovjek Grada Trebinja ignorisao. Narodni front smatra da upravo pomoć te vrste i uvrštavanje Fondacije Sveti Vukašin u budžet Grada Trebinja upravo pomoć ovim najosjetljivim kategorijama. Prema tome, naš prijedlog je da Fondacija Sveti Vukašin dobije svoje mjesto u budžetu grada’’, rekao je Borjan.

Duško Miljanović dodaje da je u trenutnom budžetu Grada Trebinja istorijska samo bahatost vladajuće koalicije. On podsjeća da se 2012. godine, kada je budžet Grada Trebinja iznosio oko 22 miliona konvertibilnih maraka, što je više nego duplo manje od sadašnjeg godišnjeg budžeta, za rad Javne kuhinje izdvajao gotovo isti iznos na godišnjem nivou što je nedopustivo, izevši u obzir sva poskupljenja i namete sa kojima se građani svakondevno susreću.

‘’Budžet od 50 miliona maraka vlasti u Trebinju nazivaju istorijskim, a ono što je zapravo istorijsko je bahatost, pohlepa i neodgovornost prema građanima, a posebno prema najugroženijim. Od budžeta u iznosu od 50 miliona konvertibilnih maraka, izdvaja se svega 65.000 KM za Narodnu kuhinju. Ako se vratimo deset ili više godina unazad, recimo u 2012. godinu kada je budžet bio oko 22 miliona KM, izdvajalo se tek nekoliko hiljada maraka manje nego što sada Grad Trebinje izdvaja za Narodnu kuhinju. Imamo budžet veći za skoro 28 miliona KM, imamo skok cijena osnovnih životnih namirnica, ali se za Narodnu kuhinju izdvaja tek 65.000 KM. Podsjećam da je cijena struje drastično skočila, da je vlast povećala cijenu vode, komunalnih usluga, te poreza na nepokretnosti. Ovo su sve udari na porodicu u Trebinju, posebno na višečlane porodice, a zapravo posebno na one najugroženije stanovnike kojih se vlast sjeti tek u izbornoj godini kada im podijeli paket predizbornog poniženja čime pokušava dobiti njihovu naklonost i glasove’’, kaže Miljanović.

Dodaje da lokalna, ali i republička vlast nizom sramnih odluka dokazuje da ne postoji empatija prema običnom čovjeku i njegovim potrebama.

‘’Ono što je posebno iritantno jeste da gospoda koja je u zgradi Gradske uprave odlučila da Narodnoj kuhinji ne treba više novca, u zgradi preko puta, u ERS donose sramnu odluku da nabave nekakav skupocjeni luksuzni namještaj, desetine hiljada maraka bacaju na nekakve stolice kojih se ne bi postidio ni šeik iz bogate arapske zemlje. Ovo su sve dokazi bahatosti i neodgovornosti i odustva empatije vladajućih, ja ih sada pozivam da iznađu sredstva za narodnu kuhinju i da barem malo nepravde prema građanima Trebinja isprave’’, rekao je Duško Miljanović.

Narodni front je u prijedlogu povećanja izdvajanja za Javnu kuhinju iznio niz ideja kroz koje bi se pomoglo najugroženijim kategorijama, a jedna od njih je instaliranje frižidera solidarnosti.

‘’Naš prijedlog je da kažem izašao iz razgovora sa određenim korisnicima Javne kuhinje i njihovim iskustvima. Predložili smo pravljenje socijalne karte gdje bi sve porodice shodno svojim bolestima, dosta tih porodica je bolesno od karcinoma, od dijabetesa, uglavnom bolesti koje traže specijalne ili dijetalne načine ishrane. Javna kuhinja trenutno nema kapacitet da obezbijedi te specijalizovane obroke. Jedna ideja koju smo takođe uvrstili u tih 60 hiljada maraka bi bili tzv ‘’frižideri solidarnosti’’. To bi bili instalirani frižideri u kojima bi se ostavljali obroci kako bi ljudi čije dostojanstvo ipak ne dozvoljava da dođu u javnu kuhinju mogli da uzimaju obroke ispred Eparhije’’, rekao je Petar Gutić.

Iz Narodnog fronta podsjećaju na staru izreku koja kaže da je društvo jako onoliko koliko su jaki njegovi najugroženiji članovi i pozivaju Grad Trebinje da počnu rješavati probleme sa kojima se susreću socijalno osjetljive kategorije.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap