Početna  /  Narod gladan a kolači skupi! Ponuda kolača u Trebinju… Cijena? Prava sitnica?!
Teme i komentari Trebinje

Narod gladan a kolači skupi! Ponuda kolača u Trebinju… Cijena? Prava sitnica?!

Turistička sezona u Trebinju ovih dana doživljava svoj klimaks, a već od sutra zavjesa na sezonu polako će se spuštati. U mnogim objektima cijene su skočile, a ponuda kolača u čuvenoj bašti Platani izazvala je burne reakcije mnogih Trebinjaca, a vjerujemo da su se i putnici namjernici našli u čudu. Ukoliko želite izvesti svoju četveročlanu porodicu na kolače i sok pod platane, samo za četiri Čizkejka, Tiramisua ili Čokoladna tarta moraćete izdvojiti ”tričavih” 36 konvertibilnih maraka, a ako ste nešto tradicionalnijeg usmjerenja, četiri baklave stajaće vas 24 marke. Sa kafom i sokićem ovaj izlazak će vas sigurno koštati 50-60 maraka. Istraživali smo cijene istih ili sličnih kolača u Sarajevu, Beogradu i Banjaluci, a za komparaciju sa susjednim Dubrovnikom u pomoć nam je uskočila jedna Trebinjka koja već drugu godinu radi kao sezonac. Ona nam je, između ostalog rekla, da iako nije državljanin Hrvatske, kao sezonac, ima brojne popuste na gotovo sve sadržaje, pa čak i na posjetu muzejima. U srcu Dubrovnika, kaže ona, ostvarila je popust od 40% na sve proizvode jedne pekare. Trebinje je u posljednje vrijeme postalo atraktivno brojnim gostima kako zbog svoje ljepote, tako i zbog pristupačnijih cijena i blizine hrvatskom i crnogorskom primorju. Ako cijene nastave ovako skakati, brojni turisti će sigurno odustati od posjete gradu na Trebišnjici, a kako cijene ne padaju van sezone, jasno je da se lokalno stanovništvo našlo u više nego nezgodnoj situaciji. No, kakvo je stanje sa cijenama u gradovima regiona?

Ove godine cijene u Trebinju su u velikoj mjeri skočile. Tako se prošle godine u mnogim kafićima mogla popiti kafa za 1 KM, a već ove cijena kafe u centru grada dostiže cijenu i od 2,5-3 marke (zavisno od onoga kakvu kafu želite). Obični espreso koštaće vas oko 1,8 KM, a alkoholni i bezalkoholni napici su takođe nešto skuplji. Pekara u samom centru grada, pod platanima, nakon zatvaranja od strane inspekcije digla je cijenu svakog proizvoda osim hljeba između 30 i 50 pfeninga. Bašta pod platanima je već decenijama omiljeno mjesto u ljetnim danima brojnim Trebinjcima i onima kojima je grad na Trebišnjici u srcu, a ako se ovih dana neko (a sigurno jeste) uputio ovdje na sok i kolače, sigurno mu nije bilo prijatno kada je dobio račun. Naime, ponuda kolača je, reklo bi se, bezobrazna, a oni koji su naručili, recimo Cheesecake, shvatili su da odnosa cijene i kvaliteta apsolutno nema. Štaviše, gotovo je sigurno da su se osjetili prevarenim. Kolač od sira iliti Čizkejk košta 9 KM, a za tu cijenu dobićete kolač u čaši (tačnije, posudi nalik teglici sa poklopcem), na dnu čaše, umjesto biskvita dobićete mljeveni keks, nakon toga ide krema te sirup od višnje, a na vrhu je opet malo mljevenog keksa. Složićete se da ovakav dezert ne vrijedi te pare. Imajući u vidu ekskluzivitet ili popularnost ovog mjesta, istraživali smo cijene istih ili sličnih kolača, takođe na popularnim mjestima i lokacijama, u Beogradu, Sarajevu, Banjaluc, Budvi i i Dubrovniku.

Ukoliko se nađete u Beogradu, u čuvenom hotelu ”Moskva” i naručite Tiramisu, to će vas doći 360 dinara (srednji kurs – 5,978 KM). Grčka baklava (koja je, by the way, skuplja od obične) stajaće vas isto, a Čizkejk je nešto skuplji, te će vas koštati 415 dinara ili po srednjem kursu 6,987 KM. Po ovim cijenama, koje su lako provjerljive, hotel ”Moskva” je, u odnosu na Trebinje, tačnije popularne platane mjesto gdje možete za manje novca pojesti kolač s tim što ćete, to je garantovano, uživati u kvalitetnijoj deliciji. Odlučimo li se, takođe za vrijeme našeg boravka u Beogradu, za najstariju i ujedno najpoznatiju beogradsku poslastičarnicu ”Pelivan”, otvorenu daleke 1851. godine, Tiramisu ćete pazariti još jeftinije nego u hotelu ”Moskva”. U najstarijoj beogradskoj poslastičarnici Tiramisu košta 250 dinara (što iznosi 4,1517 KM), dok je Čizkejk 30 dinara skuplji, što prevedeno u konvertibilne marke iznosi 4,649 KM.

No, da se vratimo na Bosnu i Hercegovinu. Nađete li se u Sarajevu, mnogi će vam preporučiti kultnu poslastičarnicu ”Palma” koja još od 1970. godine, kada je otvorena, predstavlja omiljeno mjesto na kojem ćete se zasladiti i zadovoljiti svoje potrebe za slatkim. Dakle, dođete li u ovu poslastičarnicu, a prije toga ste recimo bili u Trebinju na kolačima pod platanima, iznenadićete se u startu cijenama. Naime, cijena svih kolača je ista -3 KM. Po toj cijeni uživaćete u dezertnim specijalitetima poput Srnećih leđa, Fontane, Boema, pa i u famoznom Tiramisuu ili Čizkejku.

Došli ste u Banjaluku i želite da se zasladite. Raspitali smo se za najbolje i najpopularnije lokale u kojima možete pojesti kolač i cijene variraju od 3 do 7,5 KM, što je opet znatno jeftinije od trebinjskog Čizkejka, Čokoladnog tarta ili Tiramisua, a najskuplja poslastica u Banjaluci je tek marku i po skuplja od trebinjske baklave.

Vjerovatno se mnogi od vas sada pitaju kakve su cijene kolača na moru. I to smo saznali. Krenimo od Budve, jedne od najatraktivnijih destinacija kada je crnogorsko primorje u pitanju. U jednom od najpopularnijijih restorana u Budvi takođe će te jeftinije proći, kad su kolači u pitanju. Tu će vas Cheesecake i Tiramisu koštati 3,5 eura (što po srednjem kursu iznosi 6,845 KM).

Kada je u pitanju Dubrovnik, u pomoć smo pozvali jednu Trebinjku koja drugu godinu radi u Dubrovniku kao sezonac, a ona nam je govorila kako o cijenama kolača, tako i o cijenama nekih drugih stvari, kao i o povoljnostima koje ostvaruje lokalno stanovništvo, pa i radna snaga, bez obzira odakle dolazi.

”Recimo, Čizkejk je u Dubrovniku, na atraktivnoj lokaciji oko 40 kuna, s tim što lokalno stanovništvo ali i mi sezonci možemo ostvariti popust od 10%, 20% pa sve do 40%, zavisi od mjesta. Kafu sa popustom za domaće i radnike možete popiti i za 8 kuna. Jedna pekara na Stradunu nudi popust 40% za lokalce, a i ja kao sezonac sam ostvarila ovu pogodnost i dobila karticu kojom kupujem po skoro duplo manjim cijenama. Recimo, za gradski prevoz ti traže radnu dozvolu i onda možeš dobiti pokaznu za bus. Išla sam u muzeje besplatno, uz jednake pogodnosti kao lokalci, a ulaz na Dalijevu izložbu sam platila 20 kuna, dok je cijena za turiste bila 60 kuna.” – rekla nam je ova Trebinjka koja je željela ostati anonimna i dodala da Trebinje dizanjem cijena ništa neće postići.

”Ovi naši u Trebinju nisu normalni! Ako tako nastave nadrljali smo svi! Umislili da smo Dubrovnik, mnoge stvari isto koštaju kao u Dubrovniku.” – rekla je za kraj.

Narod je gladan, dajte im kolače, rečenica je koja se pripisuje Mariji Antoaneti, ženi Luja XVI. Da kojim slučajem može vidjeti cjenovnik kolača u Trebinju, sigurno bi se našla u nevjerici. Baš kao što su se u nevjerici našli mnogi prolaznici, lokalci i stranci, kada su vidjeli ponudu ispisanu na tabli ispred ljetne bašte pod čuvenim platanima. Ono što svakako najviše boli prosječnog Trebinjca je činjenica da iz godine u godinu cijene tokom sezone rastu bez namjere da se vrate na staro van sezone. Na taj način mnogi Trebinjci su dovedeni u nezavidnu situaciju, a sve više se i od strane turista može čuti da je grad na Trebišnjici vjerovatno najskuplji grad u BiH. Sudeći po cijenama kolača, Trebinje je među skupljim u cijelom regionu, a vjerovatno i u regionu. Izgleda da se zaboravlja činjenica da se najezda turista u Trebinje, pored njegove nesporne ljepote, u velikoj mjeri dešavala zbog pristupačnijih cijena nego na crnogorskom, a posebno hrvatskom primorju, pa Trebinje treba graditi svoj turizam kao alternativa primorju, u smislu jeftinijeg boravka i svega, a blizinu Trebinja i morske obale moguće je naplatiti isključivo pristupačnijim cijenama. Nastavi li se približavanje cijena sa cijenama u, recimo, Budvi i Dubrovniku, Trebinje onda u takvom odnosu snaga nema šta tražiti jer ta trka je u startu izgubljena. U svakom slučaju, bilo bi korektno prema lokalnom stanovništvu vratiti ”normalne” cijene van sezone ili pronaći sistem u kojem će lokalci u toku sezone moći ostvariti popust.

Igor Svrdlin

230 Shares
230 Shares
230 Shares
Copy link