Početna  /  Nakon što im je u februaru iz vatrenog oružja ubijen pas, porodica Damjanac ponovo na udaru NN lica: Ovdje se više ne radi o borbi za zaštitu životinja, moja porodica se osjeća ugroženo!
gacko Izdvajamo

Nakon što im je u februaru iz vatrenog oružja ubijen pas, porodica Damjanac ponovo na udaru NN lica: Ovdje se više ne radi o borbi za zaštitu životinja, moja porodica se osjeća ugroženo!

Velemir i Slobodanka Damjanac iz Gacka kažu da žive sasvim običnim životom. Sa dvoje djece žive u iznajmljenoj kući, nakon što im je, kako kažu nepravedno i iz nepoznatih razloga, oduzeta kuća. U februaru tekuće godine, nepoznato lice je ušlo na njihov privatni posjed i iz vatrenog oružja usmrtilo njihovog psa Mikija koji je u vrijeme napada bio zatvoren u boksu. Kažu da njihov Miki, srednjeazijski ovčar, nije bio agresivan pas niti je ikome učinio ništa loše. Svjesni da se krivci ne nalaze i kada su u pitanju mnogo veći prekršaji, odlučuju da slučaj ne prijavljuju policiji. Nedugo nakon toga ponovo kupuju srednjeazijskog ovčara, u narodu poznatijeg kao azijat. daju mu ime Astor. Prije nekoliko dana ponovo šok! Nepoznato lice ulazi u njihov posjed i u boks u kojem se nalazio Astor ubacuje otrovnu supstancu. Astor guta otrov, a preživljava pukom srećom, tačnije sticajem srećnih okolnosti jer je Velemir po zanimanju veterinar pa je uočio simptome trovanja i na vrijeme reagovao. Nakon neuspjelog pokušaja trovanja, nepoznato lice ponovo ulazi na posjed porodice Damjanac i kamenuje Astora. Šok za šokom, kažu Damjanci. Astor srećom nije usmrćen, a sa Slobodankom Damjanac govorimo o ovom nizu nevjerovatnih događaja za koje zdravorazuman čovjek nema prave riječi. Slučaj trovanja i kamenovanja psa Astora odlučuju prijaviti policiji, ali nema naznaka da će se ovaj slučaj riješiti, što im je indirektno i poručeno. Slobodanka za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ kaže da su šokirani ovim djelima nepoznatog počinioca i poručuje da se ona i članovi njene porodice ne osjećaju bezbjedno.

Slobodanka Damjanac na početku razgovora za naš magazin ne skriva razočaranje činjenicom da se u Gacku, u kojem su rođeni i ona i njen suprug Velemir, ne osjećaju bezbjedno. Kaže da nikome nisu napravili nikakav problem, a da je ono što im se dešava posljednjih pola godine potpuno šokiralo cijelu porodicu, kao i prijatelje.

‘’Mnogo ružan i neprijatan osjećaj je naći se u situaciji da ne možeš u miru živjeti normalnim porodičnim životom u mjestu gdje si rođen ,u mjestu gdje su rođeni tvoji preci ,u mjestu gdje su rođena tvoja djeca, gdje odrasteš, školuješ se… Nikome nismo ništa loše učinili, a sa sigurnošću tvrdim da smo, koliko smo bili u mogućnosti, pomogli svakom. Nepravdom vremena, društva, politike ili čega već, oduzeta nam je kuća u koju smo godinama ulagali . Preselili smo se u drugu kuću, kao podstanari, ne stvarajući nikome problem bilo kakve vrste. Ni u ludilu nismo mogli očekivati nepravde koje su nas zadesile u posljednjih pola godine.’’ – počinje svoju priču Slobodanka Damjanac.

‘’Tačnije ,1.februara, na našem posjedu, zatičemo ubijenog psa Azijata, koga hranimo 6 godina. Pas je bio u svom boksu , onemogućen da bilo koga napadne ili povrijedi. To je naš vlasnički pas, posjedujemo svu dokumentaciju za njega, redovno smo ga vakcinisali, imao je sav mogući i potrebni medicinski i svaki drugi tretman.’’

Ubijeni pas Miki

Slobodanka kaže da su gubitak psa Mikija teško podnijeli, ali da slučaj nisu prijavili policiji jer nemaju povjerenje u institucije.

‘’S obzirom da je suprug po struci veterinar, a i inače smo stalno povezani sa životinjama,  istinski ih volimo, tako da smo uginuće psa teško podnijeli, ali iz razloga što se krivci ne kažnjavaju ni za neke krupnije stvari, prećutimo.’’ – kaže razočarana Slobodanka.

‘’U podsvijesti samo odzvanja činjenica “Kome reći ,kad nema svrhe?! “.’’

Prijateljica porodice Damjanac, Vesna Bjeković Davidović, kada govori o Slobodanki i Velemiru, kao i o njihovoj djeci, kaže da se radi o plemenitim ljudima, a kada je usmrćen pas Miki, na svom Fejsbuk profilu je objavila status u kojem je osudila nepoznatog počinioca te dala jaku podršku Damjancima.

Kako je boks sa psom malo udaljeniji od kuće, a nalazi se tik uz štalu, nisu čuli pucanj u noći u kojoj je vatrenim oružjem ubijen pas Miki, a do današnjeg dana nisu uspjeli ništa saznati. Odlučuju da ponovo nabave štene iste rase.

‘’Ubrzo, opet nabavimo štene Azijata, kome je sada 6 mjeseci. Prije par dana, prilazivši boksu da nahranimo psa, primijetimo da se vrlo čudno ponaša. Suprug ga je pregledao i konstatovao da je stanje alarmantno, da je Astor progutao otrovne supstance koje je NN lice moralo tu donijeti i ubaciti preko ograde. Dajemo mu odgovarajuću terapiju, da bi sutradan zatekli prizor koji nas je razočarao kao ljude, bacio na koljena i postidio što živimo među zvijerima. Par kamenja veličine ljudske šake u boksu kraj šteneta.’’ – svjedoči Slobodanka Damjanac za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’.

‘’Otrovom nije uspjelo, pa da se dokrajči na taj način.’’

Ovoga puta, Slobodanka i njen suprug Velemir odlučuju da slučaj prijave policiji.

Kamenice kojima je nepoznati počinilac, nakon neuspješnog trovanja, gađao psa Astora koji se nalazio u boksu

‘’Obratili smo se MUP-u u našem gradu i izašli su na lice mjesta. Zahtijevali smo da se uzmu otisci sa kamenja, na šta smo dobili odgovor da je to jako komplikovana i duga procedura, da je potrebno da navedemo ime osumnjičene osobe, te nam ubrzo postaje jasno da od toga nema ništa, tačnije da tu nema ni pomoći ni istine ni pravde!’’ – kaže Slobodanka Damjanac.

Slobodanka ne krije ogorčenost i ljutnju. Kaže da se, nakon tri upada na privatni posjed, a od strane nepoznatog lica, više ne osjećaju bezbjednim.

‘’Tri puta u pola godine upad na privatni posjed. Ovdje se više ne radi o borbi za zaštitu životinja, već jednostavno o zaštiti moje porodice da možemo u miru živjeti i obavljati svakodnevne poslove. Mnogo smo ogorčeni, razočarani i ljuti. Osjećamo se izgubljeno, nemamo riječi za sve ono što se desilo sa našim Mikijem, kojeg smo voljeli kao dijete što se voli, pa sada i sa ova dva pokušaja ubistva našeg Astora. Ne možemo razumijeti da postoje takvi ljudi. Nemam riječi zaista!’’ – kaže vidno uznemirena Slobodanka.

Slobodanka Damjanac

Za kraj svoje ispovijesti, Slobodanka ima poruku za izvršioca ili izvršioce ovih djela, te izražava zahvalnost našoj redakciji što smo objavili njihovu nesvakidašnju priču i na taj način dali doprinos u jačanju svijesti o pravima životinja.

‘’Vama veliko hvala što ste nas saslušali, založili se da naš problem iznesete, s nadom da dopremo do svijesti i ljudskosti bar jednoj manjini . I za kraj da poručim da neljudi možda mogu sve oduzeti i uništiti, ali dušu i vjeru ne mogu. Sudija je samo jedan -nevidljiv ,a moćan! Životinje ne smiju biti predmet nečijih frustracija, ukoliko postoje neke nesuglasice ili bilo šta, sve se može riješiti na ljudski način, ali očito je da u ovim nedjelima nema savjesti niti ljudskosti.’’ – rekla je Slobodanka za kraj razgovora.

U Gacku već neko vrijeme postoji problem sa psima lutalicama. U proteklom periodu došlo je do trovanja više pasa lutalica, o čemu smo ranije i pisali. Ubistvo bilo koje životinje je krivično djelo, a ubistvo vlasničkog psa je i više od toga – to je pored ubistva psa i ugrožavanje bezbjednosti porodice čiji je pas usmrćen, a Damjanci se za svoju bezbjednost plaše upravo zbog one stare izreke koja kaže da je onaj koji je spreman hladnokrvno i bez razloga usmrtiti životinju, spreman ubiti i čovjeka…

Igor Svrdlin

 

 

 

 

52 Shares
52 Shares
Copy link