Početna  /  Nakon pisanja “Moje Hercegovine”: MUP RS priznao kršenje konkursnih procedura
Istrage Republika Srpska Vijesti

Nakon pisanja “Moje Hercegovine”: MUP RS priznao kršenje konkursnih procedura

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštilo je da svih 131 primljenih kadeta na Policijsku akademiju u Banjaluci ispunjavaju uslove javnog konkursa, prenosi SRNA.

dragan-lukac-mup-rs
FOTO: Zvanična fejsbuk stranica MUP-a RS

Povodom tvrdnji poslanika stranke Napredna Srpska u Narodnoj skupštini Adama Šukala, zasnovanih prema pisanju “Moje Hercegovine”, da je “nezakonitim aktivnostima MUP-a Srpske na Policijsku akademiju Banjaluka upisan 51 kadet više nego što je predviđeno konkursom”, iz MUP-a ističu da je prijem kadeta 18. klase osnovne obuke Policijske akademije izvršen prema propisima, odnosno proceduri Pravilnika o postupku selekcije i izbora kandidata za kadeta osnovne policijske obuke u Jedinici za osnovnu obuku – Policijskoj akademiji.

Iz MUP-a podsjećaju da je konkurs za prijem kadeta u 18. klasu raspisan 25. februara, a zaključen 11. marta. Selekcija kandidata trajala je od 15. marta, a okončana je 15. maja. Lista izabranih kandita sačinjena je 28. juna.

U MUP-u ističu da je njihovala analiza iz maja ukazala da će do kraja ove godine u penziju otići 267 policijskih službenika, a da se i iduće godine očekuje veći broj odlazaka u penziju njihovih pripadnika, iz čega proizilazi jasna potreba Ministarstva za novim policijskim kadrom.

Na prijedlog Komisije koja je vodila ovaj proces, osim 80 raspisanih javnim konkursom, sa liste su izabrani kandidati po prioritetima – iz kategorije porodica poginulih boraca ili porodice pripadnika MUP-a Srpske koji je poginuo ili umro za vrijeme aktivne službe, zatim po kriterijumu regionalne zastupljenosti i potrebama službe za konkretni centar javne bezbjednosti, stanicu javne bezbjednosti ili policijsku stanicu, kao i kriterijumom postignutog uspjeha, odnosno stvarenim brojem bodova na rang-listi, a nisu ušli u prvih 80 raspisanih konkursom.

Od 131 kadeta 18. klase, osam su kandidati Policije Brčko distrikta koji su izabrani prema proceduri Policije Brčko distrikta.

Kada je riječ o predstavci Milana Maleševića koji se žalio na nedolično ponašanje i postupanje policijskih službenika Stanice javne bezbjednosti Gradiška, Inspektorat za unutrašnju kontrolu sproveo je unutrašnji postupak i na osnovu provjera i raspoložive dokumentacije nisu se mogli potvrditi navodi predstavke, navode iz MUP-a Republike Srpske.

Šukalo je danas rekao da je MUP Srpske primio 131 kadeta na 18. klasi osnovne policijske obuke na Policijskoj akademiji, iako je konkurs bio raspisan za 80 kadeta, prenijela je SRNA.

VJEROVALI ILI NE: U 2016. godini, MUP RS umjesto imejlom, sa medijima komunicira putem faksa i pošte

“Moja Hercegovina” je Policijskoj akademiji Banjaluka uputila Zahtjev za slobodnim pristupom informacijama u kome smo tražili rang listu sa imenima 131 upisanog kadeta XVIII klase. Nakon 10 dana čekanja bez odgovora, i više telefonskih poziva, zamoljeni smo da Zahtjev pošaljemo faksom, uz napomenu da ćemo odgovor dobiti “putem pošte”, što još više produbljuje naše sumnje da je na sceni prikrivanje uočenih nepravilnosti.

S.G. / Moja Hercegovina

Slobodan Golubović

Diplomirao kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Od jula 2016. novinar internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link