Početna  /  Otkrivamo: Kadeti Policijske akademije Banjaluka upisani mimo procedure?
Istrage Republika Srpska

OTKRIVAMO: Kadeti Policijske akademije Banjaluka upisani mimo procedure?

Iako bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) trebalo biti organ izvršne vlasti koji insistira na strogom poštovanju zakonskih i drugih procedura, kako od strane građana tako i u svojim redovima, Moja Hercegovina otkriva nepravilnosti u provođenju Konkursa za upis kadeta XVIII klase osnovne policijske obuke u Jedinici za osnovnu obuku – Policijsku akademiju Banjaluka.

upis-kadeta-pa-bl

Naime, Ministar Dragan Lukač je 25.02.2016. godine raspisao pomeniti konkurs u kome je navedeno da će biti upisano 80 kadeta:

konkurs

Nakon provedene selekcije prijavljenih kandidata 30.06.2016. godine na internet stranici Uprave za policijsko obrazivanje izašla je rang lista sa imenima 78 najuspješnijih kandidata u postupku selekcije:

Međutim, 05.09.2016. godine u Upravi za policijsku obuku MUP-a RS, na potpisivanju Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza povodom pohađanja osnovne policijske obuke u Jedinici za posebnu obuku – Policijska akademija Banjaluka za kadete XVIII klase osnovne policijske obuke, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač izjavio je da je od prijavljenih 1055 kandidata izabran 131 kadet, pa se iz ovoga postavlja pitanje: Otkuda u XVIII klasi osnovne policijske obuke Policijske akademije Banjaluka 51 kadet više nego što je to definisano u raspisanom konkursu?

mup-rs-konkurs

Nepravilnosti oko upisa kadeta u Policijsku akademiju i Visoku školu unutrašnjih poslova MUP-a RS su javna tajna, a ovo je samo potvrda toga. Povjerenje građanja u institucije se gradi kvalitetnim i odgovornom radom u istim, pa budući da činjenice pokazuju da je u MUP-u RS odgovornost misaona imenica, građani su svjesni da se teško mogu osloniti na ovu instituciju.

Slobodan Golubović

128 Shares

Slobodan Golubović

Diplomirao kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Od jula 2016. novinar internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
128 Shares
128 Shares
Copy link