Početna  /  Mur: Raduje me spremnost da se stvore bolji uslovi za povratak Bošnjaka u Trebinje
Hercegovina Trebinje

Mur: Raduje me spremnost da se stvore bolji uslovi za povratak Bošnjaka u Trebinje

TREBINJE – Šef misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur,  nakon današnjeg sastanka sa imamom trebinjskim Sadmirom Mustafićem, ocijenio je da je Trebinje pogodno mjesto, koje je protiv predrasuda i nacionalne mržnje i da je to ohrabrujuća poruka koja će podsticati ljude da se vrate u ovaj grad.

Džonatan Mur i trebinjski imam Sadmir Mustafić (Foto: Moja Hercegovina)
Džonatan Mur i trebinjski imam Sadmir Mustafić (Foto: Moja Hercegovina)

Murov dolazak u Medžlis Islamske zajednice nije donio konkretan projekat, ali je, kaže, vrlo bitno za početak razgovarati o svemu onome što muči Bošnjake u Trebinju. On je svjestan da svaka sredina u BiH ima svoje specifičnosti, ali da ga vrlo raduje kada čuje da postoji spremnost da se obezbjede bolji uslovi za povratak.

Razumijem da će povratak biti težak za ljude koji su sada u dijaspori, koji tamo imaju posao i djecu. Trebinje ima povoljan geografski položaj i samim tim ima više šanse za razvoj. Ono što mi možemo jeste da radimo u političkoj sferi i želimo da više i aktivnije sarađujemo sa kolegama u Međureligijskom vijeću BiH, sa efendijom, sa vladikama, biskupima… Želimo da koristimo naše glasove i da ljudi na tom nivou vide saradnju i poštovanje prema ljudskim pravima i prema svim narodima u BiH”, kazao je Mur.

Bošnjaka povratnika u Trebinje je, prema nezvaničnim statistikama, oko 150, a njihov odnos sa domaćim stanovništvom je, prema ocjeni imama Mustafića, vrlo zadovoljavajući. No,ni trebinjski Bošnjaci nisu pošteđeni poreblema koji muče i druge građane.

“Trebinje  je jedan persprektivan grad koji obećava da je multietničnost i multireligioznost jedan bogat put kojim moramo hoditi. Kao i za domaće stanovništvo, ekonomska slika ne obećava puno i nadamo se da ćemo zajedno i uz pomoć šefa misije OSCE-a da omogućimo ljudima da se pronađu ovdje i da se ekonomska slika poboljša”, istakao je Mustafić.

U skolopu obilaska Hercegovine Mur bi sutra trebalo da pojesti Ivanicu i Nevesinje.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link