Početna  /  Mirko Šarović u Bileći: Mljekari “Pađeni” uskoro dozvola za izvoz u EU
bileća Hercegovina

Mirko Šarović u Bileći: Mljekari “Pađeni” uskoro dozvola za izvoz u EU

BILEĆA – Bilećka Mljekara „Pađeni“ u roku od mjesec i po dana trebala bi da dobije dozvolu za izvoz u Evropsku uniju, zaključeno je danas nakon posjete delegacije iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čelu sa njegovim ministrom Mirkom Šarovićem.

Delegacija Ministarstva u posjeti Mljekari "Pađeni" (FOTO: Moja Hercegovina)
Delegacija Ministarstva u posjeti Mljekari “Pađeni” (FOTO: Moja Hercegovina)

Nakon obilaska pogona Mljekare „Pađeni“, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je cilj današnje posjete bio da se uvjere u ispunjenost uslova za izvoz njenih proizvoda u EU, odnosno dobijanje takozvanog „evropskog broja“.

– Suština je u tome da se steknu uslovi da ova kompanija bude jedna od onih koje svoje proizvode mogu da izvoze širom Evropske unije. Narednih dana nadležna komisija će doći u kompaniju, izvršiti po zakonu predviđene provjere, i uvjereni smo da će vrlo brzo, rekao bih da su u pitanju dani i sedmice, ova kompanija dobiti odgovarajuću dozvolu za izvoz u EU. Uvjerili smo se da je ovo jedan od najboljih kolektiva u ovom dijelu Srpske, da je druga po veličini mljekara u RS, da je to moderan pogon, da zapošljava preko 90 radnika, da je mjesečni kapacitet već milion kilograma i da je osposobljena da dnevno može da preradi preko 40 hiljada litara mlijeka sa ambicioznim planovima za 2018. godinu – rekao je Šarović i dodao da će institucije u okviru ministarstva podržati ovaj projekat.

Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)
Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)

Izdavač dozvole u ovom slučaju je Kancelarija za veterinarstvo koja je dio Ministarstva spoljne trgovine BiH. Njen direktor Ljubomir Kalaba danas je istakao da će komisija ministarstva već iduće sedmice posjetiti Mljekaru „Pađeni“ kako bi zvanično utvrdila da su ispunjene sve procedure koje zahtijeva Evropska komisija.

– Što je viđeno ovdje izgleda da je to sto posto u redu. Na osnovu izvještaja, odmah ćemo izvršiti upis kompanije ne evropsku listu. Procedura traje mjesec ili 40 dana i posle tog vremena ova kompanija će biti validna na evropskoj listi i moći će izvoziti u sve zemlje EU – kazao je Kalaba.

Ljubomir Kalaba (FOTO: Moja Hercegovina)
Ljubomir Kalaba (FOTO: Moja Hercegovina)

Vlasnik Mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje naglasio je da im je dobijanje izvozničkog broja i bilo u planu ove godine, a planiraju i proširenje kapaciteta fabrike, te traženje potencijalnih kupaca na evropskom tržištu.

– Ove godine je planirano proširenje naših kapaciteta za 20.000 litara, da možemo preraditi između 50 i 60 hiljada litara na dan. Već je dio opreme došao, a ovih dana treba da se montira da bismo sve to uklopili i ujedno već se radi i projektna dokumentacija za proširenje ovog objekta za 800 kvadrata, a u taj novi dio oprema će ući tek naredne godine, tako da ćemo do 2020. potpuno ispuniti zacrtane planove i prema broju prerađenih litara mlijeka i otkupu i broju zaposlenih. Potencijalne kupce u EU trenutno nemamo, jer moramo imati papire kao preduslov da bismo s nekim pregovarali. Nadam se da će se ti uslovi obistiniti već ove sedmice. Izvoz prema EU znači ispunjenost snova koje smo kao porodica zacrtali prije deset godina, da naši proizvodi mogu da se nađu na trpezama neke od zapadnih zemalja koje su nam bile nedokučive – istakao je Vukoje.

Nenad Vukoje i Mirko Šarović u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)
Nenad Vukoje i Mirko Šarović u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Delegacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas je posjetila i pogone bilećke kompanije „Nik-prom“ koja se bavi otkupom sirove kože i već 15 godina je izvozi u Evropsku uniju. Vlasnik „Nik-proma“ Nikola Nosović kaže da nemaju problema sa izvozom, ali da imaju probleme druge prirode.

– Izvozimo domaće proizvode i uvozne proizvode, tržište nam je cijeli Balkan. Radimo od 8.000 do 10.000 tona kože godišnje. Imamo problema sa nestabilnim tržištem, sa velikim oscilacijama. Sad imamo problem sa jagnjećom kožom od kako se desio slučaj sa Turskom i Rusijom, pa ne možemo da plasiramo tu kožu. Imamo problem sa čuvanjem, imamo sve svoje komore, ali to je nekih 200.000 koža nam stoji, mi moramo da prerađujemo. U budućnosti planiramo da radimo preradu iako je to prljava tehnologija, to će teško ići, ali pokušaćemo da idemo do kraja u proizvodnju, jer to je proizvodnja sirove kože koja se namjenski izvozi za Evropu, Tursku – kazao je Nosović.

Nikola Nosović (FOTO: Moja Hercegovina)
Nikola Nosović (FOTO: Moja Hercegovina)

Delegacija je obišla i proizvodne pogone firme „Bilkon“ u Bileći, koja se bavi šivenjem zaštitnih odijela, a čiji je suvlasnik Nikola Nosović.

U obilasku "Bilkona" (FOTO: Moja Hercegovina)
U obilasku “Bilkona” (FOTO: Moja Hercegovina)

Obilasku navedenih firmi prisustvovali su i načelnici opština Bileća i Gacko, Miljan Aleksić i Milan Radmilović.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap