Početna  /  MH Predizborni upitnik (2): Ilija Mastilović
Izdvajamo Trebinje

MH Predizborni upitnik (2): Ilija Mastilović

Drugi gost serijala Predizborni upitnik internet magazina ”Moja Hercegovina” je Ilija Mastilović. Odbornik je Srpske demokratske stranke u trenutnom sazivu Skupštine Grada Trebinja i kandidat ove partije za Parlament Bosne i Hercegovine. Ističe da je kao maloljetan postao borac Vojske Republike Srpske, da je otac četvoro djece te da je diplomirani inženjer mašinstva za organizaciju proizvodnje.
  1. Za početak, predstavite se…

Ja sam Ilija Mastilović, rođen sam 26.6.1975. godine u Trebinju. Oženjen, otac četvoro djece. Po zanimanju sam diplomirani inženjer mašinstva za organizaciju proizvodnje. Učesnik odbrambeno otadžbinskog rata kao dobrovoljac sa šesnaest i po godina. Odbornik SDS-a u aktuelnom sazivu Skupštine grada Trebinja. Obavljao funkciju direktora u preduzećima Pentar D.O.O. Nikšić i Aridal D.O.O. Trebinje. Trenutno nezaposlen.

  1. Sa kojim ambicijama ulazite u ovogodišnju izbornu trku?

Kao prvo želim da se zahvalim Gradskom odboru Srpske Demokratske Stranke Trebinje na prijedlogu da budem kandidat na listi Stranke za Predstavnički Dom Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine i Regionalnom odboru koji je podržao taj prijedlog. Svojom aktivnošću želim da donesem što bolji rezultat Stranci na predstojećim sudbonosnim izborima.

  1. Kako vidite trenutno stanje u RS/BiH?

Svjedoci smo neviđene bahatosti trenutnog režima, koji je dovela do podjele srpskog naroda koga je sve manje sa ove strane Drine. Takođe smo svjedoci politike koja je urušila privredni sistem Republike Srpske, ponizila sve boračke kategorije, ponizila penzionersku populaciju i dovela ih na rub egzistencije. Svjedoci smo i katastrofalne demografske situacije u Republici Srpskoj  kao i u čitavoj Bosni i Hercegovini. Naši mladi koji nisu napustili ove prostore se prodaju za nekoliko desetina glasova koje moraju donijeti našim ,,novim begovima i pašama” da bi dobili nekakvo radno mjesto ,,na određeno”, najčešće do narednih izbora. Sve su ovo razlozi zbog kojih sam prihvatio ovu kandidaturu.

  1. Ukoliko pridobijete povjerenje birača šta će biti u fokusu Vašeg političkog djelovanja?

Mislim da mogu dati veliki doprinos poboljšanju stanja u svim oblastima društvenog života o kojima se odlučuje, počev od statusa boračkih kategorija ali i ostalih ugroženih kategorija stanovništva višečlanih porodica, mlade populacije i penzionera.

  1. Šta bi poručili Vašim političkim protivnicima?

Svojim političkim protivnicima poručujem da se urazume i da shvate da mora doći do velikih promjena i zaustavljanja daljeg lutanja, srljanja i propadanja. Ovoga puta će narod Hercegovine i čitave Republike Srpske  olovkom otjerati bahatu, neodgovornu i korumpiranu vlast, radi naše djece koja moraju da ostanu ovde, da budu bezbjedna i da imaju perspektivu, jer smo se mi borili za to, dok je većina njih u tim trenucima napustila ove prostore i  taj težak period provela van granica naše Republike.

  1. Šta vidite kao gorući problem trenutno i kako ga riješiti?

Kao gorući problem vidim političku krizu institucija Republike Srpske. Sve ključne institucije, koje su garant i simbol ostanka i normalnog funkcionisanje Srpske u velikoj su mjeri devalvirali, te su posebno izgubile povjerenje naroda. Politički ivanturizam režima koji je izazvan dnevnopolitičkim razlozima, to jest potrebom da se pažnja javnosti skrene od katastrofalnog stanja unutrašnje Republike Srpske, može imati nesagledive posljedice, dugoročno veoma opasne, čak do te mjere da ugrozi opstanak Republike Srpske. Cvjeta partijsko zapošljavanje i nepotizam, cvjeta kriminal, korupcija, enormno i nezakonito bogaćenje pojedinaca.

  1. Šta mislite o sveprisutnom trendu mijenjanja političkih dresova?

Stranački dresovi se nažalost mijenjaju po nekoliko puta, a većina takozvanih preletača, birala je opcije po intetersnoj opciji. Najčešće su nespojivi sa dotadašnjom političkom orijentacijom pri čemu volja građana koji su ih birali po tim kriterijumima, nema nikakvih značenja. To je veoma zabrinjavajuće i izuzetno je važno pristupiti rješavanju problema koji mijenja izbornu volju građana . To su političari bez ideologije i gledaju samo svoju ličnu korist. Mislim da podhitno mora doći do promjene izbornog zakona i konačno da Tužilaštvo i Sudstvo preuzmu stvari u svoje ruke.

  1. Kako vidite sastav nove Vlade nakon oktobarskih izbora? Koga vidite kao poželjnog političkog partnera, a s kim ne bi voljeli ući u koalicione razgovore?

U sastavu nove Vlade isključivo moraju biti: Srpska Demokratska Stranka, Lista za Pravdu i Red Nebojiše Vukanovića i Partija Demokratskog Progresa. Nadam se da drugi politički subjekti neće učestvovati u novoj Vladi koja bude imenovana posle oktobarskih izbora.

  1. Govoreći generalno o reformama, šta vidite kao prioritet i zašto?

Kao prioritet vidim ekonomske reforme u vidu povećanja najniže penzije u iznosu od 350KM, borački dodatak od 5KM za svaki mjesec učešća u ratu, uvođenje nacionalne penzije majkama koje su rodile četvoro i više djece, mladim bračnim parovima olakšati rješavanje stambenog pitanja, ukinuti ili uvesti niže stope PDV-a na dječiju hranu, opremu i odjeću, zaposliti djecu poginulih boraca koja traže zaposlenje i konačno stambeno riješiti sve nezbrinute porodice poginulih boraca. Povećati agrarni budžet na 6% od ukupnog budžeta Republike Srpske. Infrastrukturni prioritet je izgradnja brže ceste Bijeljina-Istočno Sarajevo-Trebinje, te magistralnog puta Foča – Šćepan Polje.

  1. Za kraj, pošaljite glasačima poruku zašto glasati baš za Vas.

Sa velikom nadom i ubjeđenjem da ćemo veliku pobjedu , zajedno sa vama ostvariti 2. Oktobra, sve Vas pozivam da izađete na izbore i da glasate za kandidate Srpske Demokratske Stranke, da podržite gospodina Mirka Šarovića za Srpskog Člana Predsjedništva i gospođu Jelenu Trivić za Predsjednika Republike Srpske. Izađite na izbore! Živječeš bolje!

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap