Početna  /  “Metohija” izazvala raspravu predstavnika Srbije i Kosova
Srbija Vijesti

“Metohija” izazvala raspravu predstavnika Srbije i Kosova

Panel o odnosima Beograda i Prištine, na Beogradskom bezbjednosnom forumu, još jednom pokazao duboku podijeljenost između predstavnika Srbije i Kosova.

Šta je na kraju procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, kako to utiče na građane i šta znači “normalnost” na Kosovu – bila su neka od pitanja za direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i poslanika Demokratskog saveza Kosova Arbena Gašija.

“Normalnost znači bolju ekonomiju, znači više radnih mesta, znači procenat nezaspolenosti među mladima manjim od 60 odsto koliko sada imamo na Kosovu i Metohiji”, rekao je Đurić.

Upravo pominjanje Metohije, međutim, pokazalo je da normalizacija odnosa neće biti jednostavna.

“Govoreći u našim današnjim terminima normalnost je čuti da Đurić 12 puta kaže Kosovo i Metohija. Ta zemlja ima svoje ime, ustav, stanovništvo, granicu. Ne mislim da bi se Đuriću svidjelo da kažem Beogradski pašaluk ili Smederevo – Sandžak”, poručio je Gaši.

Đurić, s druge strane, kaže da ne bi imao ništa protiv i da kosovski poslanik nema razloga da se ljuti.

“Prijatelju Arbene, molim vas, nemojte biti uvređeni kada kažemo Metohija. Metohija je za nas geografski pojam koji se odnosi na region čiji je naziv nastao od grčke reči ‘metohos’ što znači manastirsko imanje na kojem su kroz istoriju bili naseljeni Srbi. Nije namjera da uvrijedi bilo koga”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da Gaši u Beogradu može slobodno da kaže sve što želi.

“Slobodno recite Beograd – Sandžak, Smederevo – Sandžak, šta god želite, jer ste ovdje pozvani da slobodno iznesete svoje mišljenje. Za raziliku od toga, nažalost, ja ne mogu to da uradim u Prištini”, rekao je Đurić.

Na poruku Gašija da je dobrodošao u Prištini, Đurić je podsjetio da je 18 puta u posljednjih šest mjeseci bio spriječen da posjeti Kosovo.

Đurić je ponovio da je Srbija potpuno posvećana rješavanju velikog, generacijskog problema kroz dijalog, ali da Beograd već mjesecima nema partnera u Prištini za sprovođenje postignutih sporazuma.