Početna  /  Kulturni centar Trebinje predstavio projekat ”Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana”
Izdvajamo Kultura

Kulturni centar Trebinje predstavio projekat ”Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana”

Foto: Jovan Vidaković
Povodom početka sprovođenja aktivnosti projekta „ReCulture – Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana”, čiji je nosilac Kulturni centar Trebinje, juče je u galeriji Kulturnog centra održana prva konferencija za medije.

Glavni cilj projekta je kreiranje osnove za poboljšanu vidljivost i modernizovanu prezentaciju kulturnih ustanova zapadnog Balkana razvojem međusektorskog povezivanja i saradnje između kulturnih i kreativnih industrija na zapadnom Balkanu i država članica Evropske unije. Učesnici konferencije poslali su jasnu poruku da Trebinje može da bude lider i u ovakvim projektima.

Direktor Kulturnog centra Miljan Vuković naglasio je da je ovo prvi put da je jedna ustanova iz Republike Srpske nosilac projekta „Kreativne Evrope“. Projekat je, od preko trista aplikacija koje su bile u konkurenciji, jedan od trinaest koji su odabrani za podršku i finansiranje.

„Projekat će trajati 40 mjeseci, a kreiran je s ciljem da poboljšamo rad naših ustanova koje su uključene u njegovu implementaciju. Ustanove kulture u RS i BiH prave dobre proizvode, dobre manifestacije i događaje, koji itekako mogu da budu regionalno zanimljivi, međutim, kako nemamo razvijene sisteme komunikacije, ostajemo poprilično nevidljivi za širu publiku i za region. Želeći da to unaprijedimo, kreirali smo ovaj projekat“, naveo je Vuković.

Vuković je dodao da će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Kulturni centar Trebinje, Umjetnička kolonija iz Danilovgrada i „Memorijal Pavla Beljanskog“ iz Srbije zahvaljujući ovom projektu dobiti potpuno nov izgled, nove alate komunikacije i novu vrstu pojavljivanja, što će im omogućiti da se kao ozbiljne ustanove pojave u tokovima evropskih kulturnih događaja.

Foto: Jovan Vidaković

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Repubike Srpske, ponosna je što je Trebinje nosilac ovog velikog i značajnog projekta, koji za cilj ima rebrending ustanova kulture.

„Kompletna ideja cijelog projekta je da se partneri povežu na jedan dugotrajniji način, da se stvori vid saradnje koji može da traje u budućnosti. U okviru projekta biće organizovane izložbe i razni drugi segmenti koji će biti u okviru digitalnih platformi. Zajedno ćemo napraviti veliki pomak kad je kultura ovog prostora u pitanju“, istakla je Sarita Vujković.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje, ukazala je na važnost ovog projekta koji će našu Javnu ustanovu Kulturni centar Trebinje uvesti u društvo velikana u regionu i koji će nam trajno otvoriti još jedna vrata za razvoj kulture Grada Trebinja.

„Mi redovno ističemo da je Trebinje grad kulture, ali nam se zaista čini da sa ovim projektom dobijamo i prvu potvrdu da to jesmo. Činjenica da u ovako impresivnoj konkurenciji Kulturni centar dobija priliku, jeste činjenica da Grad Trebinje dobija priliku da se sada razvijamo mi sa našom ustanovom, umjesto da bude obrnuto. Smatram da je Kulturni centar baš ovakav jedan projekat zaslužio i ne sumnjam da ćemo u narednih 40 mjeseci zajedno sa svojim partnerima dobiti još jedan novi kvalitet“, izjavila je Slađana Skočajić.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti RS Mladen Banjac rekao je da je prva, a možda i najvažnija aktivnost projekta izbor osam mladih dizajnera iz regiona, koji će na jedinstven, inovativan i demokratičan način biti izabrani putem anonimnih prijava.

„Tražimo kvalitet mladih dizajnera kako bismo ga unaprijedili i dogradili zajedno sa našim partnerima, kako bismo ta znanja zajedno stekli, prenijeli i implementirali u ono što želimo da postignemo sa ovim projektom“, kazao je Banjac.

Javni poziv za dizajnere iz regiona otvoren je do 15. juna.

Projekat „ReCulture – Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana” sprovodiće se narednih 40 mjeseci, a finansira Evropska unija kroz program „Kreativna Evropa“ u iznosu od 466 852 evra.

Projekat sprovodi Kulturni centar Trebinje u partnerstvu sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke, Muzejom evropske civilizacije i Mediterana iz Marseja, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda, Institutom za kulturne politike Fiels OG iz Beča, Udruženjem „Ink“ iz Novog Sada i Umjetničkom kolonijom “Danilovgrad“.

Izvor: Kulturni centar Trebinje

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap