Početna  /  Kraj ISIS-a? Putin u Siriju šalje 150 hiljada vojnika s namjerom da Islamsku državu izbriše sa lica zemlje!
Svijet

Kraj ISIS-a? Putin u Siriju šalje 150 hiljada vojnika s namjerom da Islamsku državu izbriše sa lica zemlje!

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Siriju namjerava poslati 150 hiljada vojnika “kako bi Islamsku državu jednom zauvijek izbrisao s lica zemlja”, piše britanski Express.

Putin-telefon-FAH
Vladimir Putin (FOTO: FAH / Index.hr)

“Jasno je da Rusija želi očistiti zapad zemlje, zauzimajući Raqqu te tamošnja plinska i naftna polja, pogotovo oko Palmire”, prenosi Express izjavu neimenovanog izvora.

Rusija je juče izvijestila da njezini vazdušni udari u Siriji započeti u srijedu siju “paniku” među pripadnicima Islamske države (IS), te da su primorali više od 600 njezinih pripadnika da napuste svoje položaje. “Uspjeli smo znatno oslabiti vojnu moć terorista (…) Panika i dezerterstvo načeli su njihove redove”, rekao je visoki službenik ruskog glavnog generalštaba, general Andrej Kartapolov. Po njegovim riječima, “šestotinjak boraca ISIS-a” je napustilo svoje položaje i pokušavaju ući u Evropu”.

Moskva je usto najavila jače vazdušne napade u Siriji i spremnost na saradnju sa svim zainteresovanim zemljama, pošto je u zadnja 72 sata tamo izvela više od 60 udara.

“Ne samo da ćemo nastaviti udare … nego ćemo ih i pojačati”, istakao je Kartapolov, a prenijela je ruska novinska agencija RIA.

Kartapolov je dodao da je rusko vazduhoplovstvo uništilo više od 50 objekata ISIS-a u Siriji u više od 60 polijetanja u zadnja tri dana.

Istakao je da su vazdušni npadi znatno oslabili vojnu moć sirijskih terorista i da su na njihovoj meti uglavnom bili zapovjedni centri, skladišta oružja i pogoni za proizvodnju oružja.

Sjedinjene Države i njezini saveznici su oštro kritikovali rusku vazdušnu kampanju u Siriji, gdje SAD predvodi međunarodnu koaliciju protiv ISIS-a.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • srdacni pozdravi za Putina i njegove vojnike…..Sifra :””Sjeti se Afganistana””

0 Shares
0 Shares
Copy link