Početna  /  Koordinacioni odbor SDS za izbornu jedinicu 9: Kako je i zašto u trebinjskoj Bolnici preminulo posljednjih 40 pacijenata koji su bili priključeni na respirator?!
Izdvajamo Trebinje

Koordinacioni odbor SDS za izbornu jedinicu 9: Kako je i zašto u trebinjskoj Bolnici preminulo posljednjih 40 pacijenata koji su bili priključeni na respirator?!

Koordinacioni odbor Srpske demokratske stranke za izbornu jedinicu devet danas je održao sastanak na kojem se, između ostalog, raspravljalo i o aktuelnoj krizi uzrokovanoj aferom ”Kiseonik”. Na konferenciji za novinare koja je održana nakon sastanka, poručeno je da je sramotno i neodgovorno ponašanje Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, a ignorisanje propisa i procedura kod nabavke medicinskog kiseonika nazvali su zločinačkim poduhvatom. Poručeno je takođe da Nedeljko Lambeta, direktor JZU Bolnica Trebinje, ukoliko nije kompetentan, kao što i sam tvrdi, treba da se izvini javnosti i podnese ostavku. Ne želivši nikoga optuživati za smrtne slučajeve, naveo je Vukota Govedarica, smatraju veoma simptomatičnim to što je preminulo svih 40 pacijenata koji su u proteklom periodu bili priključeni na respirator u trebinjskoj bolnici. Ključno pitanje koje je postavljeno na današnjoj konferenciji, pored potvrde kvaliteta kiseonika, je to da li su kiseonik distibuirale firme koje su za to akreditovane.

Konferenciju za novinare otvorio je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a, pozvavši sve prisutne novinare da slobodno postavljaju pitanja, aludirajući na jučerašnje događaje sa konferencije Nedeljka Lambete, direktora JZU Bolnica Trebinje, kada je portparolka ove zdravstvene ustanove saopštila prisutnim novinarima da pitanja mogu postaviti samo novinari ATV-a, RTRS-a i lokalne Herceg televizije.

”Svi mediji koji su danas ovdje prisutni imaju pravo da postavljaju pitanja. To je prva i osnovna poruka koju želimo odavde da uputimo jer sloboda medija podrazumijeva da svi imaju pravo da pitaju, a oni koji odgovaraju imaju pravo da kažu ono što misle.” – rekao je Govedarica u uvodu u konferenciju.

Nakon toga osvrnuo se na aktuelna dešavanja u trebinjskoj Bolnici, a koje se tiču nabavke kiseonika i izvještaja republičkog inspektorata.

”Želim da podsjetim javnost da su inspektori Agencije za lijekove upoznali Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite, da trebinjska Bolnica koristi, ne čisti kiseonik, kao lijek, već koristi trehnički, odnosno industrijski kiseonik. Ministar Šeranić ništa nije preduzeo po tom pitanju! Imao je skoro mjesec dana, na svom stolu, u Ministarstvu, taj papir i ništa nije preduzeo po tom pitanju! Zašto je gospodin ministar ignorisao ono što mu je svojevremeno dostavio glavni inspektor Inspektorata Agencije za lijekove i ono što mu je potvrdila Republička uprava za inspekcijske poslove? Ja to ne znam, ali na takav način da se ponaša gospodin Šeranić prema sedam opština u istočnoj Hercegovini koje koriste zdravstvenu uslugu u Opštoj bolnici Trebinje, ja mislim da je to nedopustivo za jednog ozbiljnog čovjeka koji treba da bude ministar zdravstva za cijelu teritoriju Republike Srpske, a ne samo za onu teritoriju koju on sam sebi odredi! Naše mišljenje je da Šeranić, ako ima političke etike i stručne etike kao čovjek, zbog ovakvih stvari treba da podnese ostavku i da se povuče.” – rekao je Govedarica.

Zatim se osvrnuo na jučerašnju konferenciju koju je sazvao Nedeljko Lambeta, direktor JZU Bolnica Trebinje.

Govedarica: Ignorisanje procesa i procedura kod nabavke kiseonika je zločinački poduhvat!

”Pod broj dva, mislim da je katastrofalno da direktor Opšte bolnice u Trebinju kaže da nije kompetentan za sve ono što se dešava upravo u Opštoj bolnici u Trebinju, po pitanju nabavki kiseonika.” – rekao je Govedarica.

Ignorisanje činjenice da su zakonske procedure i propisi ignorisani kod nabavki kiseonika u velikom broju bolnica u Republici Srpskoj, kao i u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, nazvao je zločinačkim poduhvatom.

”Zločinački poduhvat kojim se pokušava ignorisati propis i procedura koje definišu naši zakoni, kako BiH, tako i Republike Srpske, je krajnje neprimjereno. Veliki problem mi ovdje imamo, u Opštoj bolnici Trebinje i ja odavde, zajedno sa svim ovim ljudima, želim da uputim poruku svim onim ljudima koji opravdano imaju strah, koji osjećaju jednu vrstu nebezbjednosti i ugroženosti, da ipak u svemu ovome budemo razumni. Ne želimo nikoga da optužujemo za sve smrtne slučajeve ovdje u Opštoj bolnici u Trebinju, ali veoma je simptomatično i treba postaviti pitanje, a na ta pitanja treba da daju odgovore oni koji su pozvani u institucijama, kako komora zdravstvenih radnika i naših ljekara, tako i univerzitetske ličnosti, jer ovo svoditi na teren politike nije dobro.” – naveo je Vukota Govedarica.

Govedarica: Zašto je u Opštoj bolnici Trebinje preminulo posljednjih 40 pacijenata koji su bili prikopčani na repsirator?!

Zatim je iznio informacije o smrtnom ishodu kod svih 40 pacijenata koji su u trebinjskoj Bolnici u proteklom periodu bili priključeni na respirator, istakavši da ne želi nikoga optuživati za smrtne slučajeve, nazvavši iznesene podatke veoma simptomatičnim. Pozvao je misnistra Šeranića, ali i direktora trebinjske Bolnice da podnesu ostavke.

”Želimo odavde da upozorimo da stanje nije dobro jer je veoma simptomatično kako i zašto su posljednjih 40 pacijenata koji su bili na respiratoru, u Opštoj bolnici u Trebinju, na kraju imali smrtni ishod? Isto tako želim reći da je neprimjereno i veoma paušalno od doktorice anesteziologa Paovice da iznosi kvalifikacije da je kiseonik uredan, da je kiseonik tačan, ako za to nema nijedan jedini dokaz. Naprotiv, imali smo dopis prema ministru, za to je znao direktor bolnice u Trebinju, da su ovlašteni promet nad tehničkim kiseonikom vršile one firme koje nemaju pravo da vrše distribuciju medicinskog kiseonika koji je potreban pacijentima koji se ovdje liječe. Prema tome, zaključujemo da gospodin ministar treba ozbiljno da razmisli, da podnese ostavku, direktor JZU Bolnica Trebinje bi trebao da bude kompetentan, a ako sam zaključuje da to nije, onda bi i on, ako išta zna, trebao da izađe pred javnost, da uputi izvinjenje i da podnese ostavku.” – rekao je Govedarica.

Prisutnim novinarima se nakon Vukote Govedarice obratio i Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići i predsjednik koordinacionog odbora Srpske demokratske stranke za izbornu jedinicu 9. On se zapitao šta je to što još može ”prirediti” aktuelna vlast, nakon afere koja potresa javnost Republike Srpske.

Abramović: Ne znam šta bi još mogao da nam priredi režim SNSD-a, Milorada Dodika i njegovih trabanata mimo ovoga što je priredio u zadnjih petnaestak dana?!

”Danas je koordinacioni odbor Srpske demokratske stranke za izbornu jedinicu 9 kojim predsjedavam održao sastanak apropo ukupne političke situacije u Republici Srpskoj, naročito sa osvrtom na temu afere koja potresa RS i koja je dovela ovaj režim SNSD-a koji traje već 15 godina do svog vrhunca. Ne znam šta bi još mogao da nam priredi režim SNSD-a, Milorada Dodika i njegovih trabanata mimo ovoga što je priredio u zadnjih petnaestak dana. Poseban osvrt smo dali na dešavanja u trebinjskoj bolnici gdje imamo situaciju da je inspektor vršio kontrolu kvaliteta kiseonika i da je utvrdio da se tamo nabavlja tehnički gas koji se koristi kao medicinski lijek, te pozvao ministra Šeranića da reaguje. Prošlo je više od mjesec dana, nije bilo nikakve reakcije. Tek kad je u javnost dospio taj inspekcijski nalaz, imali smo nemušta saopštenja i ministra zdravlja i rukovodstva trebinjske bolnice o svemu tome.” – rekao je Nenad Abramović.

Novinarima se obratio i dr Slobodan Prtilo, ljekar u trebinjskoj Bolnici i odbornik u Skupštini Grada Trebinja. On je rekao da lično nije primijetio nuspojave upotrebe kiseonika, ali da se činjenica o postojanju sumnji u neispravnost kiseonika ne smije zaobilaziti. Naveo je i da izlaz iz nastale krize moguć ukoliko se izađe pred javnost i saopšte se odgovori na ključna pitanja – da li je kvalitet kiseonika zadovoljavajući te da li su ga distribuirale firme koju se akreditovane za to?

Dr Prtilo: Nisam ustanovio nikakve nuspojave uzrokovane kiseonikom koji se koristi u trebinjskoj Bolnici, ali opravdane sumnje u kvalitet istog ne treba zanemarivati!

”Kao profesionalac koji se u svom poslu svakodnevno susreće sa upotebom kiseonika mogu samo da kažem da su nedoumicu u naš rad donijele vijesti da se ne koristi kiseonik od firmi koje su ovlaštene i koje imaju dozvolu za promet i distibuciju medicinskog kiseonika. Ja ne znam stvarno ko je kod nas dobavljao to, ali je činjenica da je u Bosni i Hercegovini jedina firma koja je ovlaštena i ima dozvolu za distribuciju medicinskog kiseonika Messer. Druga činjenica da je glavni inspektor napisao preporuku da nije adekvatan kvalitet kiseonika u Opštoj bolnici Trebinje i da se to treba provjeriti. Mi su svom radu nismo osjetili neke nuspojave, zato što se sa tim srećemo svaki dan, ali sama činjenica da postoji sumnja nije dobra. Tržište lijekova mora biti strogo kontrolisano i njega kontroliše Agencija za lijekove BiH. Mislim da je izlaz iz svega ovoga da se potvrdi i da se javnosti prikaže da li je kvalitet kiseonika zadovoljavajući i da li ga distribuiraju firme koje su za to akreditovane.” – rekao je dr Prtilo.

Podsjetimo, danas je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, saopštio rezultate nezavisne komisije koja je utvrdila da je kvalitet kiseonika na zadovoljavajućem nivou, pa i preko toga, a sa druge strane, Agencija za lijekove BiH je ovo ispitivanje nazvala nevalidnim budući da je zakonom propisano da je samo ova agencija validna za testiranje kvaliteta lijekova, a oprečnim stavovima dvije strane ne nazire se kraj nastale krize, štaviše…

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap