Početna  /  Kandidati za gradonačelnika Trebinja odgovaraju na 21 MH pitanje – Ilija Stanković
Izdvajamo Trebinje

Kandidati za gradonačelnika Trebinja odgovaraju na 21 MH pitanje – Ilija Stanković

Ilija Stanković, kandidat za gradonačelnika Trebinja ispred koalicije okupljene oko SDS-a (HNP-PDP i Za pravdu i red)
Internet magazin ”Moja Hercegovina” je kao model predstavljanja kandidata za gradonačelnika Trebinje izabrao da kandidati Ilija Stanković i Mirko Ćurić to učine kroz odgovore na 20 istih pitanja u DA/NE formi uz mogućnost kratkog obrazloženja svakog odgovora. Posljednje, dvadeset i prvo pitanje vezano je za imovinski karton kandidata. Pitanja smo isti dan poslali obojici kandidata za gradonačelnika Trebinja, a Ilijia Stanković je prvi poslao svoje odgovore. Kako smo dobili čvrsto uvjerenje od gradonačelnika Trebinja, gospodina Mirka Ćurića da će odgovoriti na naša pitanja, očekujemo da to i učini prije proglašenja predizborne tišine. Odgovore Ilije Stankovića i obrazloženja istih prenosimo u cjelosti, bez izmjena.
 1. Treba li ograničiti mandat gradonačelnika na dva mandata? DA. Za 8 godina stasaju potpuno nove generacije koje imaju drugačije poglede na stvarnost, koja se tako brzo mijenja i kod nas i u svijetu. Nova vremena trebaju nove ljude. Dva mandata je sasvim dovoljno za bilo koga.
 2. Treba li objaviti liste svih uposlenika javnih institucija i njihove plate? NE. Treba objaviti imena i plate samo rukovodioca na svim nivoima.
 3. Smatrate li da sjednica Skupštine Grada Trebinja treba biti potpuno otvorena za javnost? DA. Sve sjednice, rasprave i odluke SG moraju biti dostupne svim građanima.
 4. Da li političke stranke trebaju biti finansirane iz budžeta? DA. Ali skromno, pravedno i transparentno.
 5. Da li su EU integracije nešto što vidite kao prioritet? DA. Bez integracija u EU vidimo gdje smo stigli. Mi civilizacijski pripadamo tom svijetu.
 6. Da li treba ograničiti stanogradnju i spratnost objekata u Trebinju? NE. Treba ograničiti korištenje i/ili zloupotrebu poljoprivrednog zemljišta u građevinske svrhe.
 7. Da li ste za deportaciju migranata koji se nalaze na teritoriji BiH? DA. Samo onih koji su ušli ili borave ilegalno u BiH.
 8. Da li vjerske zajednice trebaju biti finansirane iz budžeta Grada? DA. Na način sličan političkim partijama.
 9. Da li biste podržali osnivanje organizacije za zaštitu homoseksualne populacije u Trebinju? NE. Podržao bih samo liječenje ove devijacije.
 10. Da li izvještaji o radu Mjesnih zajednica u Trebinju trebaju biti transparentni i dostupni javnosti? DA.
 1. Smatrate li da lokalne samuoprave na svojim web stranicama i drugim sredstvima informisanja trebaju obavezno objavljivati dokumente od javnog značaja? DA. Sve mora biti dostupno javnosti na najbrži i najprikladniji način, a to je svakako preko web stranica lako, brzo i jednostavno.
 2. Da li je proširenje infrastrukture na ruralne dijelove grada važnije od održavanja i modernizacije urbane infrastrukure? DA. Mada je to lažna dilema, treba i jedno i drugo.
 3. Smatrate li da je rukovodstvo Grada Trebinja zaslužno za zapošljavanje više hiljada Trebinjaca u Dubrovniku? NE!!! Ali jesu „zaslužni“ što nisu stvorili uslove da ovdje žive, rade razvijaju se svi, a ne samo članovi njihovih porodica i jedan manji dio onih sa partijskom knjižicom. Krivi su što cvijet naše mladosti i silna radna snaga ode, ili u Dubrovnik ili širom svijeta.
 1. Izgradnja komercijalnih objekata u urbanom jezgru grada važnije je od zaštite parkova, kulturno-istorijskih spomenika i prostora za igrališta i odmor i rekreaciju. NE, NE, NE. Svako drvo, aleja, cvijet…u centru su važniji od komercijalnih objekata, dok god ima mjesta za gradnju takvih objekata van centra grada.
 1. Slažete li se sa izjavom predsjednika SNSD-a da svi mladi visokoobrazovani ljudi u Srpskoj ukoliko žele uticati na pozitivne promjene moraju biti dio vlasti i vladajuće stranke? NE! To je katastrofalna izjava i poruka, neprimjerena civilizovanom svijetu.
 1. Javne rasprave i konsultacije za koje je nadležna lokalna samouprava moraju biti obavezne. DA.
 1. Boračka udruženja se moraju finansirati iz gradskog budžeta. DA. Ali se ne smiju dijeliti/usitnjavati s ciljem dobijanja pomoći iz budžeta.
 2. Da li porodice sa četvero i više djece moraju dobiti stalni mjesečni dodatak? DA. Sve dok se ne popravi katastrofalno demografsko stanje uslovljeno ekonomskim propadanjem.
 3. Da li Grad Trebinje treba objaviti javni registar svih komercijalnih objekata i poljoprivrednog zemljišta koje želi dati u najam/koncesiju? DA. To mora biti transparentno i dostupno svima.
 4. Da li ste zadovoljni efektom Investicione konferencije koja je održana u Trebinju 26. i 27.5.2017. godine? NE! Zar ima nešto kao rezultat tog skupa? Zaista ne vidim ništa.
 5. Navedite Vaš imovinski karton, u novcu i nekretninama i navedite svoje neto mjesečno primanje. Vlastita kuća u izgradnji, dva stana u stambenoj zgradi su bila u vlasništvu moje porodice do nacionalizacije pedesetih godina prošlog vijeka, poslovni prostor u kući 60 m2, poljoprivredno gazdinstvo sa farmom krava, porodično imanje – nasljedstvo, kamion sa prikolicom, dva putnička automobila i traktor sa priključkom. Plata – 1300 KM, mjesečni prihod od farme – 3000 KM.

Da podsjetimo, Ilija Stanković je kandidat za gradonačelnika ispred Srpske demokratske stranke, a njegovu kandidaturu su podržale koalicija ”Naša Hercegovina” koju čine Partija demokratskog progresa i Hercegovački narodni pokret i Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića. Njegov protivkandidat 15. novembra biće Mirko Ćurić, aktuelni gradonačelnik Trebinja, kojeg je kandidovao SNSD, a podržalo devet partija.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap