Početna  /  Izbori u RiTE-u Gacko: Sindikalcu Tepavčeviću čestitke, radnicima saučešće
Hercegovina Teme i komentari

Izbori u RiTE-u Gacko: Sindikalcu Tepavčeviću čestitke, radnicima saučešće

GACKO – U RiTE-u Gacko juče je završen izborni proces u Sindikalnoj organizaciji. Od 1.445 radnika, koliko je glasalo, natpolovična većina (845 glasova) povjerenje je ukazala novom-starom predsjedniku Željku Tepavčeviću, što ukazuje na to da su zadovoljni rezultatima njegovog (ne)rada.

Željko Tepavčević (FOTO: Moja Hercegovina)

Pišu: Milanka Kovačević i Slobodan Golubović

Iako su sindikalni izbori trebali biti održani prije pola godine, odloženi su kako bi uigrana sindikalna postava ERS-a, koja je započela pregovore sa poslodavcem za potpisivanje kolektivnog ugovora, navodno “uspješno” završila taj posao. Rezultat te višemjesečne “borbe” sa poslodavcem, iako su se predstavnici sindikata zaklinjali da neće odstupiti od već ostvarenih prava, je kompromis, a u suštini gubitak koji će na svom džepu osjetiti zaposleni.

Ukratko, posljedice novog kolektivnog ugovora će osjetiti čak i djeca radnika, jer će Deda Mraz posjetiti samo one do 7 godina (do sada je bilo do deset, a ne tako davno i do 12 godina), primanja radnika na ime zimnice i ogreva su ukinuta, a do sada su bila zagarantovana, te će ukupna primanja na godišnjem nivou, po gruboj računici, biti umanjena za jednu mjesečnu platu.

Razlozi za ovakvo derogiranje ostvarenih prava radnika su brojni, pa se, između, ostalog mogu navesti: nekontrolisano i nezakonito stranačko zapošljavanje, odliv sredstava na nezakonite i namještene javne nabavke, prekovremeni rad (ne)radnika, komisije, službene automobile, i tako u nedogled.

Ne postoji razlika između političkih i drugih izbora, od savjeta roditelja u školama, do sindikalnih organizacija, i to je rezultat direktnog upliva političkih stranaka, pa su oni koji biraju osuđeni na to da izaberu “manje zlo”. Tepavčević je, rezultati govore, iako kadar SDS-a, uspio da se nametne i SNSD-u i dobije podršku obje strane. U odnosu na protivkandidate, Tepavčević je procijenjen kao najmanje loš kandidat budući da, za razliku od nekih kandidata, nije bio privođen u akciji “Dizel” u kojoj su privedene, a onda i puštene, 62 osobe.

Uspon Željka Tepavčevića, od običnog radnika u RiTE-u, preko odbornika SDS-a u lokalnom parlamentu, pa sve do predsjednika Sindikalne organizacije RiTE-a, detaljno je opisan u našem tekstu (pročitajte OVDJE), pa je očigledno je da je prihvatanje, po radnike, lošeg kolektivnog ugovora i otvoreno koketiranje sa poslodavcem više nego dobra preporuka za novi četvorogodišnji mandat.

Evidentno je da radi životinjski instikt kod čovjeka tako što predosjeća da se bliži krah giganta, te podstiče svakog pojedinca da od RiTE-a otkine onoliko koliko može, a primakao joj se i “beogradski energetski lobi”, pa radnici RiTE-a sa kojima smo u kontaktu situaciju ocjenjuju kao “nikad goru”.

Kao i većina drugih institucija, i sindikat je ostao ljuštura bez stvarnog smisla. Najviše znači predsjedniku i, eventualno, povjerenicima, koji ostvaruju konkretnu i ličnu korist. Iz primjera ERS-a jasno je da servilnost prema poslodavcu ne može biti brana ugrožavanju radničkih prava.

Imaju li radnici izbor? Ovi izbori su pokazali da nemaju.

Sindikalnim prvacima, stoga, upućujemo čestitke, a radnicima saučešće.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap