Početna  /  Hercegovka nova direktorica “Nikole Tesle” u Bileći?
bileća Hercegovina

Hercegovka nova direktorica “Nikole Tesle” u Bileći?

BILEĆA – Direktor Tekstilnog preduzeća „Nikola Tesla“ u Bileći Dušan Vještica danas će biti smijenjen sa ove funkcije, a na njegovo mjesto najvjerovatnije će sjesti žena iz Istočne Hercegovine, saopštio je danas načelnik Bileće Miljan Aleksić, nakon sastanka sa radnicama ovog preduzeća koje su prošle sedmice ponovo stupile u štrajk.

sastanak_tesla_bileca_mojahercegovina
Predstavnice radnica na sastanku sa rukovodstvom Opštine Bileća

Kako Aleksić kaže, ime nove direktorice ne zna, a nakon njenog imenovanja, vidjeće šta može uraditi da pomogne radnicama i predložiće da sjedište preduzeća od sada bude u Bileći umjesto u Banjaluci.

– One se žale da su im izuzetno male plate i da treba više da zarađuju, jer mnogo rade. Nova direktorica je, navodno, sa ovih prostora, ne znam tačno ko je, znaću ubrzo, već od sutra bih mogao da kontaktiram s njom. Predložiću, kao i prije, da rukovodstvo bude ovdje u Bileći što bi bilo i normalno, ali za sad ne mogu ništa tačnije reći nego da ću nastojati da bude ovdje – istakao je Aleksić.

miljan_aleksic2_mojahercegovina
Miljan Aleksić

Prema njegovim riječima, fabrika mora stati na noge po svaku cijenu, „pa makar promijenili stotinu direktora i rukovodilaca dok ne nađu pravog čovjeka“.

– Ona ima moderne mašine i koliko-toliko obučen kadar i ja se nadam da će ona biti oslonac bilećke privrede i zapošljavanja žena – rekao je Aleksić.

Predsjednica Sindikata “Nikole Tesle” Milena Vukalović kaže da će se radnice ponovo vratiti za mašine kada im isplate platu. Osim toga, traže smjenu aktuelnog rukovodstva i premještanje sjedišta preduzeća iz Banjaluke u Bileću.

– Tražimo da ovdje dođe rukovodstvo koje je sposobno da pokrene ovu firmu, jer ona može da radi. Žene imaju i volju i želju da rade, ali za ovako niske plate i ovakvo ponižavanje nijedna nije spremna da nastavi. Tražimo da nam se plata reguliše, da bude onakva kakva bi trebalo da bude, pa da onda postepeno rješavamo dalje probleme kojih ovdje ima mnogo – jasna je Vukalović.

vukalovic_milena2_mojahercegovina
Milena Vukalović

Pošto su, kako kaže, uglavnom su žene iz Bileće, pri podjeli polovine plate za jun, ostale „praznih šaka“, dogovorile su se da blokiraju ulaz u preduzeće, što su jutros i učinile, pa je intervenisala i policija.

– Blokirale smo ulaz u firmu, jer smatramo da ako ne možemo mi da radimo, ne može niko. Neko može da zarađuje hljeb i hrani svoju djecu, a naša djeca da gladuju, to ne može – kaže Mira Nešković, koja je za pola juna dobila 18 maraka plate sa uračunatim PDV-om, a pritom ne zna ni na koji način joj je obračunata plata, jer obećane obračunske liste nisu dobile.

neskovic_mira1_mojahercegovina
Mira Nešković

Nešković smatra da ovo preduzeće ima budućnost ukoliko se smijeni cijela garnitura koja ga trenutno vodi i na njegovo čelo stavi osoba koja umije da vodi firmu.

– Imali smo takvog čovjeka, gospodina Milana Birača, i mi bismo bili radi da se on opet vrati. Dok je on radio, podignuta je proizvodnja na 80 posto, roba je išla, zadovoljan je bio nama. Ne znam zašto ovo sada rukovodstvo nije zadovoljno, neko nekom ne odgovara izgleda – jasna je Nešković.

tesla_strajk_mojahercegovina
Radnice i danas u štrajku ispred “Nikole Tesle”

Tekstilno preduzeće „Nikola Tesla“ već mjesecima ima brojne probleme. Radnicama je prošle sedmice isplaćeno samo pola junske plate, a obračunske liste ni za jednu nisu dobili od septembra prošle godine. Osim toga, već osam mjeseci nisu im uplaćeni porezi, ni doprinosi. Ovo je samo jedan u nizu štrajkova koji je pokrenut od kad je preduzeće otvoreno, a da li će novo rukovodstvo zaista donijeti rješenje navedenih problema, znaće se narednih dana.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Milena je veliki strucnjak.Sad ce privreda procvjetati a zaposleni imati plate kao u Svajcarskoj

0 Shares
0 Shares
Copy link