Početna  /  Haški tribunal podigao optužnice – Tači i Veselji se terete za ratne zločine
Svijet

Haški tribunal podigao optužnice – Tači i Veselji se terete za ratne zločine

Foto: Valdrin Xhemaj/EPA
Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu podnelo je optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, objavljeno je na sajtu Tribunala, prenosi Blic.

Kako se navodi u saopštenju, rješenje je donijeto 24. aprila ove godine, kada je Specijalizovano tužilaštvo vijećima suda podnijelo na ispitivanje optužnicu u deset tačaka kojom se Hašim Tači, aktuelni predsjednik tzv. Kosova i Kadri Veselji, predsjednik prištinskog Parlamenta, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

100 ubistava

– U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici – navodi se u saopštenju.

Dalje se u tekstu upozorava da optužnica predstavlja isključivo “optužbu”.

– Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi. Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje uslijed kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća – navodi se u saopštenju.

Tajna kampanja Tačija i Veseljija

U saopštenju se dalje iznose teške optužbe na račun dvojice istaknutih političkih lidera iz Prištine.

– Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruisali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde Takvim postupcima pokazali su da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Srpska info

0 Shares
0 Shares
Copy link