Početna  /  Grigorije: Vesić bi ćutao, da sam organizovao proteste
Srbija

Grigorije: Vesić bi ćutao, da sam organizovao proteste

“Da sam ja organizator protesta u Beogradu, Goran Vesić jutros ne bi mogao da daje izjave”, poručio je vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić, povodom Vesićeve izjave da je inspirator protesta koji se već dvije noći održavaju u prestonici.

“Ta izjava mi je popravila dan. Ne poznajem čovjeka, ali znam da je jedan od najpopularnijih ljudi u Beogradu. Cijenim, pošto je jako popularan, da je njegova izjava veoma važna. Ono što me jako raduje je to što je on mene nazvao inspiratorom koji može da pokrene toliki broj ljudi. Ja bih volio da je tako. Nažalost, to nije istina. Prosto, ja se time nisam bavio”, rekao je Grigorije za Newsmax adria, dodajući da su slike beogradskih ulica tužne.

“Ono što sam sinoć gledao je bilo tužno. Osjetio sam da je taj protest spontan i nekontrolisan. To svaki iole inteligentan čovjek može da primijeti.  A sad bih mogao da se našalim sa vašim zamjenikom gradonačelnika – da sam ja organizovao proteste, on jutros ne bi mogao da daje izjave”, poručio je Grigorije.

“Ne vjerujem da je patrijarh Irinej pisao saopštenje”

Povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve u kojem je označen kao saradnik antisrpskih medija, Grigorije je izjavio da je pisanje na zvaničnom sajtu Crkve doživio kao tužan događaj.

“Forma komunikacije, nije ton koji je u tradiciji naše Crkve. Pogotovo u tradiciji razgovora sa jednim episkopom”, rekao je vladika Grigorije, dodajući da su zapanjujući riječi saopštenja uperenog protiv njega.

“Ne vjerujem da su to riječi našeg patrijarha. Ja poznajem tog čovjeka trideset godina i više puta sam sa njim razgovarao. To nije njegov jezik. To nije jezik kojim razgovaraju dvojica episkopa. Za mene ne postoje prvo, drugo i trećesrbijanci, već ljudi”, rekao je vladika, dodajući da ga niko nije pozvao prije objavljivanja saopštenja SPC.

“Ja nisam uopšte pozvan da bi neko pitao da li sam to izjavio u ‘Danas-u’. Novinarki, koja me je zvala, rekao sam da neću da dam nikakav komentar na tu temu i da sam o tome prije govorio. Oni su napravili tekst koji čak nisam u cjelini pročitao, a onda me je susrelo to saopštenje koje je nezapamćeno u istoriji Srpske pravoslavne crkve. Ne znam ko ga je potpisao, ali tvrdim da patrijarh nije”, smatra Grigorije.

Izvor: Nova S

11 Shares
11 Shares
Copy link