Početna  /  Milenko Granulić: Smanjenja plata radnicima trebinjske Bolnice su nezakonita
Hercegovina Trebinje

Milenko Granulić: Smanjenja plata radnicima trebinjske Bolnice su nezakonita

TREBINjE – „Radnicima u trebinjskoj Bolnici plata za februar je smanjena za 100 do 200 KM i to je urađeno protivzakonito, jer su radnici naknadno potpisali aneks Ugovora o radu“, tvrdi Predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

sastanak_sindikat

Na sastanku predstavnika sindikalnih organizacija zdravstvenih ustanova sa područja Hercegovine koji je održan danas u Trebinju Granulić je istakao da će inspekcijski organi Republike Srpske posjetiti Bolnicu Trebinje kako bi utvrdili da li su ti ugovori o radu validni ili ne.

„Ovdje je poslodavac ponudio radnicima neke anekse ugovora koji su u suprotnosti sa Zakonom o radu. Ljudi su potpisivali neke papiriće koje su nosili u opštinu da ovjere, ne objašnjavajući ni zašto ni kako. Juče im je ponuđeno da potpišu nešto, a u međuvremenu im je uplaćena plata za februar. Stav Sindikata je da je to protivzakonito jer poslodavac ne može retroaktivno da primjenjuje bilo šta. Sindikat će pokrenuti sva pravna pitanja da se radnicima ta nepravda ispravi. Ovdje se desilo da svi imaju isti koeficijent, ma na kom odjelu radio, što nije normalno”, istakao je Granulić.

Podsjetio je da su neuplaćivanje doprinosa, nepotpisivanje pojedinačnih ugovora, te višak zaposlenih i dalje gorući problemi u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Granulić je, govoreći o situaciji u hercegovačkim zdravstvenim ustanovama, istakao da je ona teška, ali da ima i onih, poput Dom zdravlja u Nevesinju, koje dobro posluju i rade.

Izrazio je razočaranje što bilećki Dom zdravlja radi u “nemogućim uslovima”, misleći na to što je ovoj ustanovi isključena voda.

Ne mogu da vjerujem da Opština i načelnik dozvoljavaju da se Domu zdravlja isključi voda. Kako će oni da rade bez osnovnih uslova. Ako Dom zdravlja ne treba načelniku, ne treba nikome, neka onda osoblje skine mantile i sjedne ispred ustanove, a pacijente nek šalju pred Opštinu“, kazao je Granulić.

Problemi su, smatra on, i to što je, bez potrebe, pred izbore zaposleno mnogo radnika, kao i to što politika upravlja zdravstvenim sistemom.

„To je potpuno pogrešno. Ja nisam protiv zapošljavanja, ali ono treba da bude racionalno i u skladu sa stvarnim potrebama. To treba mijenjati i politiku treba izbaciti iz zdravstva“, istakao je Granulić.

Predsjednik Granskog sindikata Bolnice Trebinje Gordana Romović kazala je da su im plate smanjene na najniži koeficijent, navodeći da nije u redu da radnice na šalterima imaju istu platu kao koleginice koje rade na odjeljenjima i imaju noćni rad.

“Nepravedno je da budemo svi plaćeni po istom platnom razredu, ioako ne radimo na istim radim mjestima, svako odjeljenje ima svoju težinu. Mi smo dovedeni pred svršen čin, potpisali smo aneks ugovora o radu na kome je stajao datum 1. februar, a mi smo ga potpisali 4. i 5. aprila”, kaže Romović.

Radnici, koji od rukovodstva nisu dobili nikakva objašnjenja su, zbog svega ovoga, kaže ona, ogorčeni.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link