Godinu dana od smrti Fidela Kastra, što se promijenilo za Kubu?

Decenijama mnogi Kubanci nisu mogli zamisliti život bez Fidela Kastra, a malo se toga promijenilo od njegove smrti prije godinu dana – reforme napreduju jako sporo, a odnosi sa Sjedinjenim Državama su zamrznuti.

(FOTO: EPA / Alejandro Ernesto)

Na Kubi ne postoji nijedan spomenik, nijedna ulica koja se zove po Kastru. To je bila njegova želja.

Međutim, godinu dana od njegove smrti, Kastrova prisutnost i dalje se osjeća na karipskom ostrvu.

Njegove ideje uče se u školama, a mnoge njegove izreke javno su dobro. Fotografije mu krase mnoge državne zgrade. Malo se toga promijenilo za Kubance od Kastrove smrti.

“Mnogo prije nego što je umro, Kastro se povukao iz vladinih aktivnosti”, ističe Suzan Gratius, politikolog sa Univerziteta u Madridu, “ali je ostao simbolična ličnost i komentarisao što se događa u politici.”

Reforme “na ledu”

U početku je postojala nada da će predsjednik Raul Kastro izaći iz bratove sjenke i ubrzati reformski put koji je Fidel začeo, ali se to zasad nije dogodilo.

“Reformski je put trenutno na ledu. Zaustavljen je i put otvaranja prema Sjedinjenim Državama. Kubanska vlada trenutno ne želi eksperimentisati sa tim”, smatra Bert Hofman, politolog sa njemačkog Giga Instituta.

“Dolaskom Donalda Trampa u Bijelu kuću vratio se Hladni rat. To je ojačalo konzervativce na Kubi”, tvrdi taj stručnjak.

Tramp je opozvao niz mjera svog prethodnika Baraka Obame koje su ublažile uslove u turističkom sektoru te je zabranio poslovnu suradnju sa kubanskim oružanim snagama koje kontrolišu veliki dio ekonomije Kube.

Nakon tajanstvenih zvučnih napada na američku ambasadu u Havani, Vašington je povukao velik broj svojih diplomata.

“Tu je Raul Kastro najveći gubitnik”, naglasila je kubanska disidentica Džoani Sančez na svom blogu.

Poboljšanje diplomatskih odnosa između Kube i SAD-a brzo je završilo, a “obe su se države vratile u vremena Hladnog rata”, tvrdi Sančez.

Po vlastitoj najavi Raul Kastro u februaru iduće godine planira odstupiti sa funkcije predsjednika i otvoriti put mlađim političarima, što bi ujedno trebalo biti prvi put u gotovo 60 godina da ostrvom ne vlada neko iz porodice Kastro.

Autor