Početna  /  Gacko: Po prijavi građana pronađena nafta ukradena iz RiTE-a
gacko Hercegovina

Gacko: Po prijavi građana pronađena nafta ukradena iz RiTE-a

GACKO – Zbog krađe nafte iz Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Gacko“ u posljednjih deset dana podnesen je izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv četiri lica, a istragom će biti utvrđeno da li su ova dva krivična djela u međusobnoj vezi, potvrđeno je danas na preskonferenciji Centra javne bezbijednosti Trebinje. Iako gatačka RiTE ima svoje obezbjeđenje, problem krađa u ovom preduzeću aktuelan je godinama, a posljednju su prijavili građani.

(FOTO: Moja Hercegovina)
RiTE “Gacko” (FOTO: Moja Hercegovina)

Gatačka policija danas je oduzela 150 litara nafte od lica inicijala T. V, za koju se sumnja da je ukradena iz gatačke RiTE, a prije desetak dana je, zbog krađe 1.600 litara nafte, za koju se sumnja da je vlasništvo RiTE Gacko, uhapsila tri lica.

Kako „Moja Hercegovina“ nezvanično saznaje, 150 litara nafte oduzeto je od Todora Vukovića, dok je 1.600 litara nafte policija pronašla u prostorijama koje koristi Nenad Miletić, inače zaposlen u RiTE-a „Gacko“, a sumnja da su je iz RiTE-a ukrali Nenadov brat četiri lica V. Miletić i Brano Papović.

Protiv svih navedenih lica podneseni su izvještaji nadležnom tužilaštvu, s tim da je protiv tri od njih podnesen izvještaj zbog krađe, dok se Nenad Miletić tereti za krivično djelo prikrivanje.

No, problem krađa nafte u RiTE „Gacko“ nije nikakva novost. Prije pet godina, devet radnika ovog preduzeća je ostalo bez posla nakon što su uhvaćeni u krađi nafte, ali presudom Osnovnog suda u Trebinju, u februaru 2013. godine, oni su vraćeni na posao. Sud je smatrao da je načinjena greška u proceduri, a ovakvu presudu Osnovnog suda, koju je potpisao sudija Božo Vukajlović, potvrdio je i Okružni sud i sudija Tatjana Prcović.

Krađa nafte iz gatačke RiTE vremenom je postala „javna tajna“, pa je poznato da lanac krađe funkcioniše tako što naftu iz mašina „izvlače“ oni koji rade na njima, a drugo lice je iznese iz ovog preduzeća. Međutim, postavlja se pitanje kako to da se ovi procesi nesmetano odvijaju pored radnika firme „Alfa sikjuriti“ koji su svakodnevno zaduženi da obezbjeđuju i nadziru ulaz i izlaz ljudi i robe iz kruga preduzeća.

Načelnik trebinjskog Centra javne bezbjednosti Žarko Laketa ističe da je veoma važan faktor za sprečavanje ovakvih i drugih krivičnih djela podizanje svijesti građana o značaju da prijave policiji sve što im se čini sumnjivim.

– Za ovaj slučaj krađe nafte u Gacku policija je reagovala po prijavi građana, a prije nekoliko dana Granična policija je oduzela određenu količinu droge u graničnom pojasu isto zato što je imala dojavu građana. Vraća se povjerenje u policiju i naši građani nam prijave sve što vide – zaključio je Laketa.

D. S. / mojahercegovina.com

0 Shares
Oznake

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap