Početna  /  Dubrovnik – Trebinje – Herceg Novi: Prekogranično povezivanje u oblasti turizma
Bosna i Hercegovina Crna Gora Federacija BiH Hercegovina Hrvatska Republika Srpska Srbija Trebinje Vijesti

Dubrovnik – Trebinje – Herceg Novi: Prekogranično povezivanje u oblasti turizma

TREBINjE – Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi prvim zajedničkim projektom u oblasti turizma žele da unaprijede prekograničnu saradnju tri države u susjedstvu. Nijedan zajednički projekat između ova tri grada do sada nije odobren, ali postoje naznake da bi jedan takav mogao biti odobren od Evropske komisije u narednom periodu, rečeno je danas na sastanku “Značaj programa prekogranične saradnje za regiju”.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Današnjem sastanku u Trebinju prisustvovali su predstavnici iz Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, te zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mato Franjičević, kao i predstavnici Fondacije Konrad Adenauer.

Na sastanku je razgovarano o načinima kako doći do novca stranih fondova, njegujući zajedničke interese.

Najviše prostora je svakako u oblasti turizma, pa će i prvi projekat na koji će aplicirati tri grada biti upravo iz ove oblasti.

Kako je rečeno, vrijednost projekta je oko million i po evra za sva tri grada, a učešće u projektu će uzeti i lokalne zajednice.

Projekat ima za cilj da osnaži i proširi turističku ponudu korišćenjem prekograničnog pristupa i da omogući bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Fondacija Konrad Adenauer već tri godine daje podršku projektima saradnje Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a prvi čovjek ove fondacije u BiH Karsten Dumel došao je danas u Trebinje da ohrabri susjede.

On je iznio podatak da već postoji 105 investitora iz Njemačke i BiH koje interesuje ovaj vid investiranja i saradnje.

“Svake godine održavamo investicione konferencije, prije je bila u Trebinju i u Crnoj Gori, naredne godine će biti u Hrvatskoj. Takođe, imamo pedstavnike njemačkih pokrajinskih parlamenata, njemačkog parlamenta Bundestaga, ali i zastupnika u Evropskom parlamentu koji se sve više interesuje za ovu regiju. U dosadašnjoj realizaciji evopskih projekata odobreno je nekoliko stotina hiljada evra za prekograničnu saradnju. To su mali koraci na pravom putu. Sada želimo napraviti veće korake. Iz tog razloga sarađujemo sa partnerima iz BIH, Srbije i Hrvatske, ali za veće korake potrebna nam je podrška međunarodne i regionalne politike”, istakao je Dumel.

Projekti prekogranične saradnje imaju podršku ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Mato Franjičević, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, ističe da je riječ o veoma važnoj saradnji, koja je dio šireg konteksta ukupne regionalne saradnje.

“Sve je ovo u cilju podizanja standarda i daljeg ekonomskog i svakog drugog razvoja naših zemalja. Ovo je pravi put da se konkretnim idejama poboljša životni standard ljudi koji ovdje žive i u tom smislu naše ministarstvo daje podršku ovom i svim sličnom oblicima prekogranične saradnje”, kazao je Franjičević.

Kada je riječ o Trebinju, u okviru projekta bilo bi urađeno popločavanje Starog grada i rekonstrukcija Ljetnog kina.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kaže da je nejasno zbog čega zajednički projekti nisu odobravani kada je riječ prekograničnoj saradnji ova tri susjedna grada, napominjući da je na sastanku zaključeno da se za isti projekat ne može lobirati sa više strana.

“Komisija koja ocjenjuje projekte treba da stekne utisak da smo saglasni, da nam je jedan cilj bez obzira što dolazimo iz tri zemlje”, rekao je Ćurić.

On je pojasnio da su sva tri grada aplicirala s jednim projektom pod nazivom “Turizam kao preduslov prekograničnog razvoja i unapređenja teritorijalne saradnje”, koji povezuje Trebinje, Herceg Novi i Dubrovnik, ističući da je prošao određene faze i da je sada u završnoj.

Direktorka dubrovačke razvojne agencije Andrea Novaković istakla je da je projekat koji je kandidovan unutar trilateralnog programa prekogranične saradnje kandidovan prije nekoliko mjeseci i da očekuju da će biti odobren narednih mjeseci.

“Radi se o području turizma i privredne saradnje tri grada, koji konkretno povezuje privredne subjekte u preduzetništvu i radi na izgradnji kapaciteta. Današnji sastanak je pozitivan korak u pogledu turističke saradnje, sa mnogo aktivnosti i mnogo je infrastrukturnih radova”, istakla je Novaković.

Turizam jeste oblast koja objedinjuje ovo područje, a zajedničkom ponudom otvara se prostor za privlačenje što većeg broja turista, zajednički je zaključak današnjeg sastanka.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link