Početna  /  Dragan Mektić u Bileći: U toku je istraga o RiTE “Gacko” i “Nikoli Tesli”
bileća Hercegovina

Dragan Mektić u Bileći: U toku je istraga o RiTE “Gacko” i “Nikoli Tesli”

BILEĆA – Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić posjetio je večeras Bileću gdje je rekao da je u toku istraga o finansijskim malverzacijama u bilećkom preduzeću „Nikola Tesla“, ali i u Rudniku i termoelektrani „Gacko“. On je pozvao na izručenje Gorana Suvare i pozvao ga da dođe u BiH i da javno progovori o kriminalu i svima koji su u njemu učestvovali.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

Ministar Mektić tvrdi da je imao priliku da vidi slučaj o zloupotrebi novca u Tekstilnoj industriji „Nikola Tesla“ u kom je, kaže, Dragan Vučetić iz ove firme „izvukao“ oko 10 miliona maraka.

– Bivši savjetnik predsjednika Srpske postavljen ovdje za direktora i u istom momentu je otvorio privatnu kompaniju ‘Nikola Tesla’ u Kelnu, u Njemačkoj. Onda je iz Njemačke fakturisao račune ovoj kompaniji ovdje i novac izvlačio i prebaciovao na svoje privatne račune. Kad je izvukao oko 10 miliona maraka novca iz ove tekstilne industrije, onda je jednostavno nestao, pobjegao i od tada, navodno, gubi mu se svaki trag. Taj predmet je u fazi istrage u Tužilaštvu BiH. Trenutno smo dosta okupirani predmetima teške korupcije iz oblasti bankarskog sektora i čim to malo dobije neki smisao u nekoj optužnici, stvoriće se prostor da vrlo brzo aktivno uđemo u predmet ‘Nikole Tesle’. Odgovorno tvrdim i obećavam građanima da jedna takva krađa novca neće proći nekažnjeno – kazao je Mektić.

Finansijskim malverzacijama, tvrdi Mektić, iz RiTE „Gacko“ izvučeno je preko 30 miliona maraka, i to spregom između javnog i privatnog sektora.

Ovdje je prilikom dodjeljivanja javnih nabavki očigledno kršen zakon o javnim nabavkama i one su usmjeravane prema isključivo ciljanim licima. Isto tako, postoji određena vrsta ugovora između javno-privatnog partnerstva gdje su određene količine novca preko fiktivnih, preuveličanih i naduvanih faktura i ugovora izvlačene iz Termoelektrane. U ovom momentu mi se čini da je procijenjena šteta preko 30 miliona maraka, a u toku istrage i vještačenja od strane stručnih vještaka procijeniće se prava finansijska šteta – rekao je Mektić.

Na pitanje šta je kočnica bržem procesuiranju ovih slučajeva, Mektić kaže da je razlog to što se „godinama u Sroskoj ništa nije radilo i predmeti su zataškavani od strane pravosudnih i policijskih institucija“.

– Nagomilalo se jako puno koruptivnih afera. Radi se uglavnom o slučajevima koje istražujemo mi na nivou Ministarstva bezbjednosti, odnosno Tužilaštva BiH i SIPA-e o složenim i teškim predmetima gdje su velike štete, preko desetina, pa i stotina miliona, gdje je novac vrlo vješto raznim finansijskim mahinacijama izvlačen van Republike Sprske. Onda je teško pratiti tokove novca, treba puno vremena, treba puno ljudskih resursa i zato nemamo baš neki posebno veliki kapacitet, ali sam siguran da će sve te pljačke biti procesuirane – smatra Mektić.

Za Mektića je, sa druge strane, upitno procesuiranje odbjeglog osuđenika Gorana Suvare koji je ranije tvrdio da je ministar umiješan u aferu prisluškivanja banjalučkog biznismena Mila Radišića. Suvara je nedavno uhapšen u Novom Sadu, ali još uvijek nije isporučen Republici Sprskoj, a odgovornost za to Mektić pripisuje banjalučkom Okružnom sudu.

– Meni je sumnjivo ponašanje Višeg suda u Banjaluci na čiji zahtjev je raspisana ta potjernica, jer oni nakon što su obavješteni da je Suvara uhapšen u Srbiji i pošto mu je određen pritvor od 40 dana, ne dostavljaju potrebnu dokumentaciju Srbiji na osnovu čega će njene vlasti odlučiti o ekstradiciji. Sumnjam da sud pokušava odustati od te potjernice i da čeka da istekne 40 dana nakon čega bi istekao pritvor Suvari i na taj način da se zataška taj predmet. Naslućujem da postoji neka vrsta političke obaveze nekih struktura na vlasti prema Goranu Suvari i uticajem na pravosuđe pokušavaju da ga zaštite – rekao je Mektić.

On je pozvao sud da pod hitno dostavi ovaj predmet Ministarstvu pravde BiH, ali i Gorana Suvaru da „dođe i progovori“.

Pozivam sud da pod hitno dostavi predmet Ministarstvu pravde BiH, a mi ćemo u roku od dva dana predmet i kompletan sud ustupiti, neka Suvara dođe ovdje i neka govori. On je govorio ‘Ako ja progovorim, trešće se ovdje i nebo i zemlja’. Neka javno progovori o svakom kriminalu i o bilo kome ko je učestvovao sa njim u bilo kojoj vrsti kriminala, a on je višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela – zaključio je Mektić.

Mektić je Bileću posjetio u sklopu političke tribine Saveza za promjene pod nazivom “Spasimo Srpsku – spriječimo pljačku”.

 

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap